Fredag stemmer britene over en lov som skal tillate aktiv dødshjelp. På hver sin side i debatten står den britiske matdronningen og hennes sønn.
Publisert 29.11.2024 14:44
Britiske folkevalgte skal ta stilling til et lovforslag som vil legalisere aktiv dødshjelp for terminalt syke mennesker i England og Wales.
Forslaget har vakt sterk debatt der frontene står steilt mot hverandre.
Fredagens debatt i Underhuset er også følelsesladd, og blir fulgt nøye av både tilhengere og motstandere av dødshjelp som demonstrerer utenfor Parlamentet.
Vanskelig tema
På hver sin side i debatten står den kjente og kjære TV-profilen Dame Prue Leith, og hennes sønn som sitter i parlamentet, Danny Kruger.
Leith er sterk tilhenger av aktiv dødshjelp for mennesker som har kort tid igjen å leve.
– Min sønn hadde hatt et annet syn på aktiv dødshjelp hvis han, som meg, hadde sett sin far og sin sin onkel dø, sier Leith til Sky News.
Hun sier at dette er et vanskelig tema for de to, og at det alltid ender med lange diskusjoner.
Hennes bror, David, var i 60 årene da han døde av kreft i skjelettet. Den siste tiden var hjerteskjærende.
Skrek og tryglet om hjelp
– Morfinen han fikk virket bare i et par timer, så kom smertene. Han kunne ikke få mer morfin, så først gråt han, så klynket han, så stønnet han, og til slutt skrek han og var helt desperat, sier Leith.
Å se sin bror dø mens han skrek i smerter fikk henne til å støtte aktiv dødshjelp. Brorens lidelser var ikke bare en grusom død for ham, men også forferdelig for både pårørende og sykepleierne som var rundt ham.
– Han tryglet oss om hjelp. Han pleide å si at hvis han var en hund, ville de gjort det som var rett og fått ham avlivet, forteller Leith.
Må gjennom flere runder
Statsminister Keir Starmer har tidligere markert støtte til aktiv dødshjelp, men har ikke villet si hvordan han akter å stemme fredag.
Labour er splittet i spørsmålet og det er derfor helt åpent hva utfallet av fredagens avstemning blir.
Dersom lovforslaget blir vedtatt, går det videre til en ny runde med høringer. En endelig avstemning vil først komme neste år.
Tilhengere av lovforslaget mener det eneste riktige er å hjelpe voksne dødssyke mennesker som har under seks måneder igjen å leve, og som ønsker å avslutte livet, å få medisinsk bistand til å gjøre det.
Motstandere argumenterer med at legalisering av aktiv dødshjelp, slik Australia, Canada og flere delstater i USA har gjort, legger ytterligere press på sårbare dødssyke som ikke ønsker å være en belastning for familien.
Var gift i 50 år – andre juledag tok Ebbe (81) livet av sin kone (80)
Helt åpent
Representantene i Underhuset stilles fritt til å stemme etter egen samvittighet, uavhengig av partilinjen, og utfallet er derfor åpent.
Mange har på forhånd signalisert at de er usikre, og resultatet er helt åpent.
Et tilsvarende lovforslag ble også fremmet for ti år siden, men ble da nedstemt.
Debatten rundt aktiv dødshjelp dukker også opp i Norge med jevne mellomrom. Flere meningsmålinger viser at mange nordmenn er positive til å legalisere aktiv dødshjelp, og støtten er størst blant de yngste.
En undersøkelse gjort av InFact på vegne av Nettavisen i november viste at 53,7 prosent av de spurte mener at aktiv dødshjelp bør bli lovliv i Norge. Kun 27 prosent er imot.