Akkurat nå
Det er kaos ved bakeriene i Gaza. Israelsk droneangrep «drepte seks vakter som skulle passe på mel».
Kortversjonen
- Israelsk droneangrep drepte flere personer som angivelig beskyttet mel-leveranser i Gaza.
- Det er uenighet om hvor mye nødhjelp som har nådd innbyggerne. FN mener behovet er langt større enn det som er levert.
- Israel endrer strategi for levering av bistand til Gaza. Det nye systemet kritiseres, og FN vil ikke samarbeide.
Sammendraget er laget ved hjelp av kunstig intelligens (KI) og kvalitetssikret av Aftenpostens journalister.
Det israelske droneangrepet var rettet mot lastebiler som hadde med seg mel til Al-Mawasi i det sørlige Gaza, ifølge Al Jazeera. De skriver at minst fem ble drept, mens 50 andre er skadet.
Den israelske hæren (IDF) sier at noen av de drepte væpnede mennene var Hamas-medlemmer. De har en helt annen oppfatning av hva som skjedde.
– Hamas kaller alltid plyndrere for «vakter» og «beskyttere» for å skjule at de forstyrrer bistandsprosessen, sier en tjenesteperson i IDF til Reuters.
Tallene spriker
Angrepet skjedde fem dager etter at Israel mandag avsluttet en 11 uker lang blokade. Under sterkt internasjonalt press har de åpnet for en «grunnleggende» levering av mat og annen hjelp til Gaza.
Det er stort sprik mellom hva Israel sier har sluppet inn på Gaza-stripen, og hvor mye palestinerne sier er kommet frem.
Ifølge Israel slapp 83 lastebiler med mel, mat, medisiner og medisinsk utstyr inn til Gazastripen ved grenseposten Kerem Shalom fredag. Dermed har 388 lastebiler med nødhjelp sluppet inn siden mandag, da blokaden ble avsluttet, ifølge Israel.
Et nettverk med palestinske bistandsgrupper har helt andre tall. De sier til Reuters at kun 119 lastebiler med nødhjelp har sluppet inn ved Kerem Shalom og inn i Gaza.
De ulike tallene skyldes trolig at nødhjelpen må lastes om før den kan fraktes videre inn på Gazastripen.
– En teskje
Uansett er volumet utilstrekkelig, ifølge FN. De sier det er behov for minst 500–600 lastebiler med nødhjelp hver eneste dag.
Nødhjelpen som er kommet inn, utgjør «en teskje når det er behov for en flom», sa FNs generalsekretær António Guterres fredag ifølge Reuters.
– Uten rask, pålitelig, trygg og vedvarende tilgang til bistand vil flere mennesker dø, og de langsiktige konsekvensene for hele befolkningen vil være store, sa Guterres til journalister.
Nødhjelp plyndret
Selv den nødhjelpen som fraktes inn på Gazastripen, kommer ikke nødvendigvis frem til dem som trenger den mest.
15 lastebiler med nødhjelp fra FNs matvareprogram WFP er plyndret, opplyser FN-byrået fredag.
Gazas bakerier har begynt å bake brød igjen. Men utenfor er det kaos. Det viser video og bilder som er sendt ut fra Nuseirat, en flyktningleir sør for Gaza by, og andre steder.
Ifølge FNs matvareprogram står rundt to millioner mennesker overfor ekstrem sult og hungersnød.
Israel legger om utlevering av nødhjelp
Israels statsminister Benjamin Netanyahu åpnet sist mandag for å slippe inn «en grunnleggende mengde» mat «slik at man unngår en sultkrise» fordi det kunne gjøre det vanskeligere å bekjempe Hamas.
Israel hevder Hamas har stukket av med mye av maten som er levert til Gaza. Nå vil de levere mat til Gazas befolkning på en ny måte, med amerikansk støtte og private kontraktører.
Fra og med mandag skal en ny organisasjon som heter Gaza Humanitarian Foundation (GHF) kun levere ut mat ved fire sentre i det sørlige Gaza.
Amerikanske tidligere etterretningstjenestemenn, militære og næringslivsledere har i tett samarbeid med Israel utviklet planene siden i fjor. Allerede i november ble de advart om at de kunne komme til å møte motstand, skriver The Washington Post.
Det har de også gjort. Etablerte bistandsorganisasjoner og givere har ikke villet samarbeide med dem.
FN har varslet at de ikke vil samarbeide med det nye systemet. De frykter at humanitær hjelp kan bli underlagt Israels politiske prioriteringer og det israelske militærets mål.