Mannsdagen: Har likestillingsministeren glemt jobben sin?

1 month ago 38



  • Seks medlemmer av Mannsutvalget

Statsråd Lubna Jaffery (Ap) har ikke gjort noe for å fremme resultatet av Mannsutvalgets arbeid, mener artikkelforfatterne. Foto: Beate Oma Dahle, NTB

I statsbudsjettforslaget for 2025 finner vi ikke én setning som beskriver en oppfølging av Mannsutvalgets utredning.

Publisert: 19.11.2024 12:45 | Oppdatert: 19.11.2024 12:55

Dette er et debattinnlegg. Eventuelle meninger i teksten står for skribentens regning. Hvis du ønsker å delta i debatten, kan du lese hvordan her.

Se nederst i artikkelen for navnene på forfatterne.

I april fikk kultur- og likestillingsminister Lubna Jaffery (Ap) overlevert Mannsutvalgets utredning. Deretter ble det svært stille. Statsråden har ikke gjort noe for å fremme resultatet av utvalgets arbeid.

Ved lanseringen var Lubna Jaffery selv klar på utredningens viktighet: «Regjeringen anerkjenner at gutter og menn har andre typer likestillingsutfordringer enn jenter og kvinner», sa hun.

Økende polarisering mellom kjønnene

Hittil ser det ut til at Mannsutvalget ikke har fått betydning for den politiske hverdagen, hverken for kultur- og likestillingsministeren eller for regjeringen. På den internasjonale mannsdagen må det selvsagt være lov å være skuffet.

Mannsutvalget har dokumentert at sosial ulikhet rammer gutter og menn hardest. Det gjelder særlig gutters skoleprestasjoner, menns helse og levealder, og mange menns muligheter for å etablere familie.

Vi ser også en økende politisk polarisering mellom kjønnene, særlig blant unge. Dette er en bekymringsfull utvikling som ikke bør ignoreres. Tas ikke polariseringen på alvor, kan det skape mistillit. Selve ideen om likestilling settes i vanry.

Mannsutvalget foreslo 35 tiltak på områdene familieliv, utdanning, arbeidsliv, fritid, helse, vold og utenforskap. Utvalgets anbefalinger har vært på høring, og innspillene skal bearbeides. Men i det halve året som er gått, har ikke Jaffery ved noen anledning løftet gutter og menns situasjon.

Dermed har hun unnlatt å ta eierskap til perspektivene Mannsutvalget har fremmet.

Menn ble ikke nevnt

Ingen andre i regjeringen har fylt tomrommet. I statsbudsjettforslaget for 2025 finner vi ikke én setning – fra noe departement – som konkret beskriver en oppfølging av Mannsutvalgets utredning.

Mannsutvalget foreslo et mannshelseutvalg. Da helseminister Jan Christian Vestre (Ap) nylig la frem regjeringens strategi for kvinnehelse og kjønn i helse, ble menn bare fremstilt som kvinners problem. I Vestres tale nevnte han ikke menn som et kjønn med egne og åpenbare helseutfordringer.

Mannsutvalget ble igangsatt av daværende likestillingsminister Anette Trettebergstuen (Ap). Der Trettebergstuen åpent annonserte en melding til Stortinget om oppfølging av Mannsutvalgets utredning, venter vi fortsatt på hennes etterfølgers plan.

Frustrerte av en grunn

Det var en grunn til at Mannsutvalget ble nedsatt. Det er overmodent å ta likestillingens neste steg. Det betyr at vi må ta gutter og menns likestillingsutfordringer på et helt annet alvor enn hittil. Lubna Jafferys passivitet øker avstanden til dem som trenger vår solidaritet.

To uker etter det amerikanske valget vet vi at det i den nyvalgte presidenten Donald Trumps mest trofaste velgerskare er mange unge, frustrerte menn. Det er langt fra USA til Norge. Vi vet likevel at de samme frustrerte mennene også finnes her. De er frustrerte av en grunn.

Mange ønsker seg en aktiv politikk for å inkludere gutter og menn i likestillingen. Det kan i første omgang få konsekvenser for en rekke politikere. Dette bekymrer oss mindre enn de langsiktige konsekvensene, som kan komme til å endre det norske samfunnet.

Ser du ikke sammenhengen, Jaffery?


Innlegget er signert av:

Are Saastad, Aasmund Nordstoga, Åsta Einstadbland, Ola By Rise, Jane-Victorius G. Bonsaksen og Adam Schjølberg.

Read Entire Article