Mann funnet med kule i hodet: Derfor går ikke samboeren i avhør

4 weeks ago 24



SATT FOTEN NED: Innlandet politidistrikt har hatt et ønske om full rettspsykiatrisk den drapssiktede samboeren i 70-årene, men hun har nektet – og fått medhold i domstolen. Foto: Foto: GEIR OLSEN

Politiet ønsker nye avhør og rettspsykiatrisk undersøkelse av samboeren som fant mannen død med en kule i hodet – men får avslag.

  • Bilde av Morten S. Hopperstad
onsdag 29. mai kl. 13:59

Kortversjonen

  • En drapssiktet kvinne i 70-årene nekter å delta i nye avhør og rettspsykiatrisk undersøkelse.
  • Mannen ble funnet død 30. desember i en fritidsbolig, og obduksjonen viste en kule i hodet.
  • Eidsivating lagmannsrett avslo politiets ønske om rettspsykiatrisk undersøkelse.
  • Kvinnen, som nekter straffskyld, hevder hun har hukommelsestap og har blitt stemplet som frisk.

– Hun har forklart seg til politiet ved flere anledninger og samarbeidet hele veien. Nå har hun, etter råd fra oss, blitt anbefalt ikke å gå i avhør. Det rådet skyldes blant annet hvordan helsetilstanden hennes har vært og fortsatt er, sier den drapssiktede samboerens forsvarer, advokat Helge Hartz, til VG.

Det var tidlig om morgenen 30. desember i fjor at Innlandet politidistrikt fikk melding om et uventet dødsfall i en fritidsbolig på Flisa i Solør.

12 dager senere ble mannens samboer – en kvinne i 70-årene – pågrepet og siktet for drap.

Les også: Flisa-mysteriet: Kvinnen ba om våpenråd

Bakgrunnen for siktelsen var blant annet at den foreløpige obduksjonen viste at den avdøde mannen hadde en kule i hodet, at politiet ikke fant våpen i nærheten av det sentrale åstedet og at samboerparet skal ha vært alene i fritidsboligen.

Den drapssiktede kvinnen nekter straffskyld.

– Hvis det er nye forhold politiet vil belyse, så vil vi vurdere avhør. Men per nå har vi ikke fått forståelse av at det er noe nytt de vil ta opp, sier forsvareren.

Politiinspektør Henning Klauseie i Innlandet politidistrikt sier til VG at politiet har spørsmål til siktede som de mener ikke er besvart tidligere.

– Det er ikke sånn at vi sender over avhørsdisposisjon og spørsmål på forhånd. Vi har spørsmål som vi mener er relevante å belyse i et nytt avhør, sier Klauseie.

TATT HJEMME: Den drapssiktede kvinnen nekter straffskyld. Foto: Foto: TORE KRISTIANSEN

Stemplet frisk

I avhør har den drapssiktede kvinnen forklart seg om hukommelsestap knyttet til sentrale elementer i straffesaken. Politiet har derfor om en prejudisiell observasjon av henne for å avklare om spørsmålet om tilregnelighet er aktuelt i straffesaken.

Psykologspesialist Bjørn Solbakken konkluderte med at det ikke var noen holdepunkter for at hun hadde en psykisk lidelse eller hadde vært i en psykisk tilstand i tiden rundt gjerningstidspunktet.

– Det er ingenting som tyder på at hun har vært syk, sier forsvareren.

Les også: Flisa-drapet: Siktet kvinne løslates fra varetekt

I slutten av april gikk politiet til domstolen for å få gjennomført full rettspsykiatrisk undersøkelse av den drapssiktede kvinne.

«Politiet finner at det er nødvendig med en mer omfattende undersøkelse for å avklare og utrede alternative årsaker til siktedes påståtte manglende hukommelse, deriblant om denne er reell eller overdrevet.», skrev politiet til Østre Innlandet tingrett.

– Hun motsatte seg dette da vi mener at det ikke er grunnlag for det. Hun har skyldevne, sier forsvareren.

FORSVARER: Advokat Helge Hartz. Foto: Foto: LINE MØLLER

Omkamp

Østre Innlandet tingrett avslo politiets ønske om full rettspsykiatrisk undersøkelse. Men politiet ga ikke opp – og tok saken inn for Eidsivating lagmannsrett.

«Formålet med undersøkelsen er å avklare om det er en medisinsk forklaring for den manglende hukommelsen. Altså om den manglende hukommelsen er faktisk og kan forklares i en endret bevissthetstilstand. Er det tilfellet, så har det betydning for om siktede kan straffes etter siktelsen.», argumenterte politiet overfor lagmannsretten.

Politiet påpekte også at formålet ikke er å avklare troverdigheten til den drapssiktede kvinnen.

Les også: Politiet om Flisa-drapssaken: Drapsvåpen søkk vekk

Forsvarer Helge Hartz var uenig. Han mente en full rettspsykiatrisk undersøkelse «i realiteten er å belyse forhold som knytter seg til troverdigheten av siktedes forklaring» og at man da griper inn i bevisvurderingen, som er rettens oppgave i en eventuell rettssak.

«Påtalemyndigheten presumerer at det er noe «feil» med siktede, uten at forsvaret kan se at det finnes noen holdepunkter for dette og som gjør det nødvendig at siktede underkastes rettspsykiatrisk undersøkelse.», skrev forsvareren til lagmannsretten.

I midten av mai slo Eidsivating lagmannsrett til slutt fast at det ikke knytter noen tvil til siktedes skyldevne på gjerningstidspunktet og avslo politiets ønske.

– Det vil selvfølgelig være en uheldig situasjon der vi har uklarheter om det er medisinske årsaker - eller ikke - knyttet til forklaringsmodellen som siktede har. Vi vil være sikre på at det ikke har en medisinsk årsak, sier politiinspektøren.

Politiet har fortsatt mulighet til å anke avgjørelsen fra lagmannsretten til Høyesterett.

– Så der er en vurdering om vi skal anke på bakgrunn av lagmannsrettens saksbehandling, sier Klauseie.

Read Entire Article