Mangler kirken i Flekkefjord evne til moralsk refleksjon?

1 month ago 28



I Flekkefjord ble det arrangert laksefestival for 32 gang i helgen som var.

Foto: Gorm Kallestad / NTB

På laksefestivalens program, hvor Mowi var en av hovedsponsorene, kunne man lese at det søndag 28.07 ble det arrangert laksegudstjeneste.

Fredag 26.07 tok jeg kontakt med kirkekontoret og spurte om man hadde gjort seg noen refleksjoner rundt ordbruken "Laksegudstjeneste" og assosiasjoner til bærekraftsbegrepet, utfordringer med oppdrett og Mowi? Svaret var tydelig NEI! Laksegudstjenesten arrangeres årlig og samler alle menigheter og er en vanlig gudstjeneste, iflg kirkekontoret.

Vel, det er nok å nevne at mht bærekraftsbegrepet har oppdrettsbransjen et forklaringsproblem. Utbytting av fattige i vestafrikanske land med betydelig overfiske. I 2020 ble det av organisasjonen Feedback beregnet at fisk brukt til oppdrettsfor, kunne mettet fire millioner mennesker i samme region. ¼ del av total fiskeoljevolum ble kjøpt av Mowi.

Mowi og Salmar nektet i 2023 å svare støttekomiteen for Vest-Sahara på spørsmål om selskapenes kontrollregime, mot at fiskefor til oppdrettslaks ikke kom fra tvilsomme fiskerier. Så har vi soya fra tidligere regnskog i Brasil, alvorlig forurensning, høyt klima avtrykk, manglende dyrevelferd, sykdommer osv.

Iflg Fremtiden i våre hender har oppdrettslaksen spist fem måltider menneskemat for hvert måltid den gir.

Naiviteten når tydeligvis helt opp til prekestolen, og menighetene/kirken i Flekkefjord har virkelig et moralsk forklaringsproblem.

Read Entire Article