Mange opplever farlig kjøring

1 month ago 23



Fjoråret var et dystert ulykkesår på norske veier. I år kan det bli enda verre.

Mange sier at de ser farlig kjøring ofte, på norske veier. Det viser en ny undersøkelse fra Norstat. Foto: Frende Forsikring

50 prosent av norske bilførere ser farlig og skremmende kjøring på veiene hver uke, viser ny undersøkelse.

– Jeg blir helt oppgitt, sier fagsjef på motor i Frende Forsikring, Roger Ytre-Hauge om tallene Norstat har hentet inn for selskapet.

Ved inngangen til juli hadde 51 mennesker mistet livet på norske veier i år. Det er seks flere enn på samme tid i 2023, som var et mørkt ulykkesår. Tallene kommer fra Statens vegvesen. Det skriver Frende Forsikring i en pressemelding.

– Det er flere på veiene i sommermånedene og gjerne flere i hvert kjøretøy. Mange kjører på veier de ikke er kjente med. Derfor er det ekstra viktig å kjøre etter forholdene og ikke ta unødvendige sjanser, sier daglig leder i Trafikksikkerhetsforeningen, Geirr Tangstad-Holdal.

Roger Ytre-Hauge, fagsjef motor, Frende Forsikring. Foto: Frende Forsikring

15 drept i fellesferien 2023

- I fjor omkom 15 mennesker på veiene i fellesferiemåneden juli. Det er nesten en person annenhver dag. Det er 15 tragedier for mye. Når halvparten av oss ser skummel oppførsel på veiene hver uke, kan det fort ende i ulykker, sier Roger Ytre-Hauge.

12 prosent sier de ser skummel kjøring daglig, mens ytterligere 38 prosent sier de ser det ukentlig.

- Mange kjører på veier som ikke er dimensjonerte for så store mengder trafikk som om sommeren. Da er du nødt til å være ekstra oppmerksom når du ferdes ute, sier Tangstad-Holdal i Trafikksikkerhetsforeningen.

Dårlige veier

Før sommeren i fjor kom Riksrevisjonen med kritikk mot veistandarden mange bilister opplever rundt i landet. Faktorer relatert til drift og vedlikehold medvirker til omtrent 30 dødsulykker på norske veier i året.

- Det brukes enorme summer på å bedre veistandarden hvert år, men standarden og dimensjoneringen er åpenbart ikke god nok mange steder. Det er et stort etterslep med veier som burde vært i bedre stand, sier Roger Ytre-Hauge og peker på at tilstanden på sommerveiene får bilister gjort lite med.

Mye å passe på

- Men vi får gjort noe med egen oppførsel og oppmerksomhet. Om sommeren må vi ikke bare passe på de andre personbilene. Det er også motorsyklister, syklister, campingturister, vogntog og bobiler, i tillegg til mopeder og el-sparkesykler der ute, sier fagsjefen i Frende.

- Det er mye å passe på, og du må være skjerpet. Sommerkjøringen er ikke tiden for å trykke litt ekstra på gassen, prøve seg på skumle forbikjøringer, skifte radiostasjon i 90-sona eller ha masse dialog med barna i baksetet, sier Roger Ytre-Hauge.

Read Entire Article