Mange demokrater støtter Harris, men flere sentrale partifeller er tause

1 month ago 51



Sentrale konkurrenter gir Kamela Harris sin fulle støtte. Noen innflytelsesrike skikkelser innad i partiet er derimot tause.

Joe Biden ønsker at Kamala Harris skal bli USAs neste president. Han har flere på laget, men mangler likevel flere svært sentrale støttespillere innad i det demokratiske partiet. Foto: Carolyn Kaster / AP

Publisert: 22.07.2024 08:02 | Oppdatert: 22.07.2024 08:29

Kortversjonen

Joe Biden offentliggjorde søndag kveld norsk tid at han trekker seg fra den pågående presidentkampen, og vil gi stafettpinnen som partileder og presidentkandidat videre.

Demokratene står nå dermed uten presidentkandidat til høstens valg. Biden peker på nåværende visepresident Kamala Harris som sin naturlige arvtager.

Presidenten fikk umiddelbart flere prominente partifeller til å vise sin unisone støtte til Harris, men det er fremdeles noen innflytelsesrike toppdemokrater som har forblitt tause om hvem de ønsker som sin neste presidentkandidat.

Stiller seg bak Harris

Så langt har ingen andre innad i partiet kunngjort at de har tenkt å utfordre 59 år gamle Harris.

Tre kandidater, som var særlig forventet å gi henne en kamp om å overta etter Biden, Garvin Newsom og Pete Buttigieg og Josh Shapiro har alle stilt seg bak Harris. Samtidig er det noen mulige utfordrere, som Gretchen Whitmer og J.B. Pritzker, som ikke har sagt noe.

Disse støtter Kamala Harris:

  • Gavin Newsom – guvernør i California: Mange har spådd Newsom som en het arvtager etter Biden, men han gjør det nå klart at han støtter Harris gjør: – Med vårt demokrati og vår fremtid spill, er det ingen som er bedre til å føre saken mot Donald Trumps mørke visjon og lede vårt land i en sunnere retning enn USAs visepresident, Kamala Harris, skriver Newsom på X.
  • Pete Buttigieg – samferdselsminister: Prøvde seg som presidentkandidat i 2020, og er blitt ansett som en aktuell arvtager. Nå støtter han Harris. – Kamla Harris er nå den rette personen til å ta over stafettpinnen, beseire Donald Trump, og etterfølge Joe Biden som president, sier Buttigieg.
  • Josh Shapiro – guvernør i Pennsylvania: – Jeg vil gjøre alt jeg kan for å hjelpe Kamala Harris til å bli den 47. presidenten i USA, sier Shapiro.
  • Roy Cooper – guvernør i Nord-Carolina: – Kamala Harris bør bli den neste presidenten, skriver Cooper på X.
  • Jarad Polis – guvernør i Colorado: Lagt ut et bilde av Harris og seg selv på X, og skrevet at han ønsker Harris som USAs neste president.

Partitopper tause

Disse er tause:

  • Barack Obama – tidligere president: Har gitt lovord til Joe Biden, men ikke uttrykt støtte til hverken Harris eller noen andre kandidater.
  • Nancy Pelosi – speaker i Representantenes hus: Hyllet Biden etter hans offentliggjøring om sin avskjed, men har vært taus om hvem hun ønsker som partiets neste kandidat.
  • Chuck Schumer – Demokratenes leder i Senatet: Har langt ut en lang rekke poster på X hvor han har skrytt av jobben Biden har gjort i sin presidentperiode. Har ikke nevnt Harris.
  • Hakeem Jeffries – minoritetsleder i Representantenes hus: Har hyllet Joe Biden på X, men har vært taus om hans tanker rundt Kamala Harris.
  • Gretchen Whitmer – guvernør i Michigan: Gitt Joe Biden skryt på X, men har foreløpig ikke ytret hvem hun kan tenke seg som partiets neste kandidat.
  • J.B. Pritzker – guvernør i Illinois: Har lagt ut en hyllest av Joe Biden i sosiale medier, men ikke nevnt noe om hvem han ønsker som hans arvtager.

Les også: Biden har trukket seg fra valgkampen: Dette mener ekspertene om hvem som bør ta over.

Harris ønsker jobben

Kort tid etter at Biden kunngjorde at han trekker seg, tvitret han: «Min første avgjørelse som partiets kandidat i 2020, var å peke ut Kamala Harris som min visepresident. Og det er den beste avgjørelsen jeg har gjort». Han ber partiet stille seg bak henne.

Den anbefalingen kan gjøre at partimedlemmene som stemte på Biden i nominasjonsvalget vil støtte Harris nå.

Harris selv har ytret et ønske om å være demokratenes presidentkandidat, og skriver på X at hun er beæret over å ha president Biden sin fulle støtte.

– Jeg vil gjøre alt i min makt for å forene det demokratiske partiet og forene vår nasjon – for å beseire Donald Trump, skriver Harris etter at Biden trakk seg søndag.

En president, en visepresident og en tidligere president. Biden ønsker Harris som USAs neste president, mens Obama så langt har vært taus. Foto: LEAH MILLIS / Reuters / NTB

Alle de 50 delstatslederne i Det demokratiske partiet støtter Kamala Harris som partiets presidentkandidat. Lederne hadde et telefonmøte søndag.

Etter møtet publiserte Ken Martin, leder for foreningen for delstatskomiteer i Det demokratiske partiet, en uttalelse.

– Etter president Bidens kunngjøring samlet våre medlemmer seg umiddelbart for å forene seg bak kandidaten som også tidligere har vunnet tøffe valg og som har bevist at hun er en leder i spørsmålene som betyr noe for amerikanere, heter det i en uttalelse.

Les også: Folk strømmet til Det hvite hus etter avgjørelsen. Dette ønsker det amerikanske folket.

Har prøvd før

Harris er jurist og har bakgrunn som statsadvokat og justisminister i California, før hun ble valgt til senatet. I 2020 hadde hun et svært mislykket forsøk på å bli demokratenes presidentkandidat.

Hun klarte ikke å samle inn nok penger, og det gikk rykter om mye krangel og misnøye i valgkamporganisasjonen hennes. Senere ble hun valgt som Joe Bidens visepresident, som første svarte kvinne i den rollen.

Trump sier på sin side at han tror det blir lettere å slå Harris enn Biden.

Read Entire Article