Malin Moe Neeraas (26) mener generasjon Z ikke er vanskeligere å lede enn andre, men at de ofte har ledere som ikke burde vært ledere.
Onsdag 22. januar kl. 08:49Kortversjonen
- Malin Moe Neeraas mener Generasjon Z krever gode ledere, men at de ikke er vanskeligere å lede enn eldre arbeidstagere.
- Mange av dagens ledere mangler evnen til å tilpasse seg individuelle behov, mener hun.
- Målinger viser at Gen Z ofte opplever angst og utmattelse i arbeidslivet.
- Fleksibel og personlig ledelse fremheves som nøkkelen til suksess for fremtidens arbeidsmiljøer.
– Det er nok riktig at Gen Z er mer kravstore. Det gjelder generelt som generasjon. Men jeg tror ikke de er vanskeligere å lede, hvis du er en god leder. Problemet er ledere som ikke er god på ledelse.
For ledelse er ikke for alle, mener hun.
– Vi dytter folk som er god i jobben sin opp i en høyere stilling som leder. Å være leder handler om å få andre til å prestere. Da må du se de ansatte som enkeltindivider og tilrettelegge for dem.
Det mener 26-åringen mange av dagens ledere ikke er nok bevisste på.
– Det meste i livet til de unge har blitt tilrettelagt og individuelt tilpasset. Det er grunnen til at de stiller høye krav til en leder på arbeidsplassen, sier Moe Neeraas.
Til tross for sin unge alder har 26-åringen fra Mo i Rana hatt lederstilling med personalansvar i mange år. Det startet da hun som 18-åring ble daglig leder i et treningssenter og samtidig startet sitt første foretak. Nå er hun innovasjonsdirektør og deleier i teknologiselskapet Abel Technologies AS, som har nesten 100 ansatte i seks land.
Oppstarten av selskapet var tøff, men lærerikt for 26-åringen. De startet på null i 2017. Etter flere år med beinhard jobbing følte Moe Neeraas at hun var i ferd med å miste seg selv.
– Jeg identifiserte meg kun med jobben og hadde det ikke bra på privaten.
Men erfaringen ga henne en viktig læringsopplevelse.
– Den har hjulpet med til å prioritere bedre og finne balansen mellom jobb og privatliv.
NHO
Geneo leverte nylig i samarbeid med Avonova en rapport der 2.500 arbeidstagere og 500 ledere ble intervjuet om temaer knyttet til jobbhelse og hvordan det er å lede generasjon Z.Det ble gjort spesifikke funn knyttet til Generasjon Z.
- 20 prosent av personene fra generasjon Z kjenner ukentlig på angst, nedstemthet eller utmattelse grunnet jobb. Nesten 3 av 4 har de samme følelsene i løpet av ett år.
- Sammenlignet med generasjon X (1965–1980) er forskjellene markante. Under 1 av 10 har de samme utfordringene på ukentlig basis.
Malin har ikke en vanlig 9–4-jobb med et fast kontorlokale. Hun har mulighet til å jobbe fra der det passer henne best. I fjor bodde hun i Barcelona. I år er hun for det meste i Oslo, selv om bostedsadressen er Mo i Rana. Mye av tiden bor hun i koffert, forteller hun.
– Vi har en bedriftskultur som er veldig preget av fleksibilitet og omstillingsvillighet. I utgangspunktet velger du i stor grad selv.
26-åringen er opptatt av å ikke generalisere når det kommer til generasjoner.
– Vi bør generelt være forsiktig med å putte en generasjon i en bås. Jeg er for å tilrettelegge for individet, ikke en generasjon. Jeg jobber sammen med folk som er unge til sinns. Mange er i 50-årene. Jeg merker ikke forskjell på de og dem som er 30.
Men hun mener det er én ting som skiller generasjon Z fra eldre generasjoner i arbeidslivet.
– De eldre generasjonene la gjerne fra seg privatlivet hjemme da de dro på jobb. Gen Z er vokst opp i et samfunn hvor det har vært fokus på at de skal få lov til å være den de er. De vil ikke være personlige hjemme og profesjonelle på jobben. De vil være begge deler.
Malin Oppedal (26) er også leder, med personalansvar for 35 personer i Sats Slemmestad, der hun er club manager. Som en del av generasjon Z, vet hun at de unge er opptatt av å bli sett, respektert og anerkjent av lederen sin.
– Det er det jeg ser fungerer best for meg som leder. Man skal ha respekt for lederen sin, men lederen skal også ha respekt for sine ansatte. Jeg er veldig opptatt av å bygge trygghet, at jeg ikke setter meg selv over dem og at jeg anerkjenner at det mye de kan som jeg ikke kan like godt.
Hun mener ledere som vil lykkes med å skape gode og motiverende arbeidsmiljøer for generasjon Z, er ledere som tør å være medmenneskelige og personlige. Og at man anerkjenner styrkene deres i arbeidslivet.
– Det er fremtidens arbeidskraft vi snakker om. De er ekstremt dyktige på ting eldre er tvunget til å lære seg. Og de har med mye kunnskap om endringsledelse. Blant annet har de vokst opp under lockdown og vært nødt til å tilpasse seg, sier Oppedal.
Hun påpeker at denne generasjonen, i motsetning til tidligere generasjoner, ikke har hatt samme mulighet til å prøve seg i arbeidslivet i tenårene som eldre arbeidstagere.
– Mange, meg inkludert, startet å jobbe ved siden av skolen i 15-årsalderen. I dag er det mange bedrifter som ikke ansetter folk under 18 år. Når jeg ansetter noen, er det ofte deres aller første jobb.