I et samarbeid med Chess.com blir sjakk en del av E-Sports World Cup i Riyadh neste år – med Magnus Carlsen som frontfigur.
Publisert: 30.12.2024 16:42
Det bekrefter E-Sports World Cup (EWC) på sine nettsider.
– Jeg er begeistret for å se sjakk bli med i noen av de største spillene i verden under verdensmesterskapet i e-sport, sier Carlsen i pressemeldingen som kom 17. desember.
EWC drives av E-Sports World Cup Foundation, som igjen eies av Saudi-Arabias Public Investment Fund (PIF), et investeringsfond som styres av landets kronprins Muhammed bin Salman.
– Carlsen står selvfølgelig fritt til å opptre som ambassadør for de han selv ønsker. Dersom det er for en turnering som fungerer som et ledd i saudiarabiske myndigheters prosjekt, så er det noe han må stå for, sier politisk rådgiver i Amnesty Frank Conde Tangberg til VG.
VG har tatt kontakt med Team Carlsen gjennom Magnus Carlsens far og manager Henrik Carlsen. Han har ikke besvart VGs henvendelse.
Mohammed bin Salman
Kronprins i Saudi-Arabia
Organisasjonen gjennomførte sin første turnering i 2024, da uten at sjakk var på programmet. Neste år vil sjakkpartier over internett være en del av turneringen.
– Dette partnerskapet er en utrolig mulighet til å utvide spillet ved å introdusere sjakk for nye målgrupper og inspirere den neste generasjon spillere. Å være en del av e-sport-familien er en fantastisk mulighet for sjakk til å utvide rekkevidden til en massiv gruppe e-sportsfans, sier Carlsen i pressemeldingen.
Saudi-Arabia har i flere år blitt kritisert for brudd på menneskerettighetene og har vært anklaget for å drive med sportsvasking.
– Gjennom sin ambassadørrolle bidrar ikke bare Carlsen til å introdusere sjakk til nye målgrupper, men han gir også prestisje til et politisk prosjekt som medfører alvorlige menneskerettighetsbrudd. Det er ikke Carlsen som er ansvarlig for menneskerettighetsbruddene, men jeg håper ikke avtalen betyr at de kjøper hans stillhet også, sier Conde Tangberg i Amnesty videre.
Ifølge tall fra Amnesty har myndighetene i landet henrettet over 200 personer mellom januar og september i år. Det er ifølge menneskerettighetsorganisasjonen det høyeste tallet på tre tiår.
– Investeringsfondet er blant annet den økonomiske motoren bak megaprosjekter som NEOM og byutviklingen i Jeddah, hvor det har foregått tvangsutkastelser og hvor det med stor sannsynlighet foregår brudd på migrantarbeideres rettigheter, forklarer Tangberg.
Landet har brukt flere milliarder på idretter de siste årene. Idrett er et satsingsområde hos de saudiarabiske myndighetene.
De har en økonomisk plan ved navn «Visjon 2030» som skal bygge næringer og skape arbeidsplasser.
– Det er godt dokumentert at Saudi-Arabias offentlige investeringsfond både har fasilitert og tjent på menneskerettighetsbrudd. Det er kronprins Mohammed Bin Salman som er styreleder i fondet, og han har full anledning til å tvinge igjennom egne beslutninger, sier Tangberg videre.
Magnus Carlsen trakk seg fra VM i hurtigsjakk etter å ha fått karantene på ett parti fordi han brøt regelverket for mesterskapet og gikk i olabukser.
Samtidig sa sjakkprofilen at han ikke kommer til å delta i VM i lynsjakk som går mandag og tirsdag. Da var det allerede klart fra E-Sports World Cup at Carlsen skulle bli ambassadør for turneringen i Saudi-Arabia.
18 år gamle Volodar Murzin fra Russland vant VM i hurtigsjakk uten å ta tapt et eneste parti.
Nå jobber FIDE, det internasjonale sjakkforbundet, intenst for å få Carlsen til å delta i lynsjakk-VM likevel.