LØRENSKOG (Aftenposten): Høy lønnsvekst, men ingen endring for unge i boligmarkedet. I Oslo er bare 2 prosent av boligene tilgjengelig for de med gjennomsnittlig sykepleierlønn.
Publisert: 22.01.2025 08:30
Kortversjonen
- Sykepleierindeksen viser at kun 2 prosent av Oslos boliger er tilgjengelige for sykepleiere, til tross for høyere gjennomsnittslønn.
- Serena Ødegaard, en sykepleier i Lillestrøm, finner det demotiverende at startlønn og tillegg ikke gir finansiell trygghet for boligkjøp.
- På Romerike er situasjonen bedre med 21,2 prosent tilgjengelige boliger, men høye bokostnader gjør boligdrømmen utfordrende.
- I områdene rundt Oslo er tilgjengeligheten også begrenset. Lørenskog planlegger å redusere utbygging grunnet høy belastning.
Sammendraget er laget ved hjelp av kunstig intelligens (KI) og kvalitetssikret av Aftenpostens journalister.
Det viser den ferske utgaven av den årlige SykepleierindeksenSykepleierindeksenSykepleierindeksen kommer årlig, og lages fra Eiendom Norge. Den tar utgangspunkt i gjennomsnittslønnen til en sykepleier og salgssum på omsatte boliger.
Den viser hvor stor andel av boliger en enslig med gjennomsnittlig sykepleierlønn kan få finansiering til å kjøpe.
Den ferske 2024-utgaven viser at en sykepleier med 680.070 kroner i lønn har tilgang på én av 50 boliger i Oslo.
I randområdene rundt hovedstaden er situasjonen også svært utfordrende. I Bærum kan en gjennomsnittssykepleier realistisk drømme om litt over 3 prosent av boligene, i Follo 8 prosent.
Romerike havner på fjerdeplass på verstinglisten.
– Jeg kjenner meg ikke igjen i tallene fra indeksen. Vi som ikke har ansiennitet ennå, tjener ikke så mye. Flere jeg kjenner, føler det samme, sier Serena Ødegaard.
Hun er 23 år, bor i Lillestrøm og jobber som sykepleier. Arbeidsdagen tilbringer hun på palliativ avdeling på A-hus i Lørenskog.
Det er med andre ord på Romerike hun jobber og bor. Det vil hun gjerne fortsette med. Men:
– Startlønnen til en sykepleier ligger på 485.000 kroner. Vi får en del tillegg for kvelds- og nattarbeid, men jeg kommer ikke i nærheten av tallet i Sykepleierindeksen. Det er demotiverende, sier Ødegaard.
– Kommer til å koste
Hun ble ferdigutdannet sommeren 2023. Siden da har hun vært i full jobb. De siste årene har hun bodd i et kollektiv med to venninner for å redusere boutgifter og spare.
Drømmen er å eie egen bolig.
– Vi tre skal bo sammen frem til sommeren, så flytter vi hver til vårt. Da blir det nødvendig å prioritere hardere. Det kommer til å koste mye mer, sier hun.
På Romerike er 21,2 prosent av boligene tilgjengelig, ifølge Sykepleierindeksen. Det på tross av at kommunene Lørenskog og Lillestrøm har drevet massiv utbygging de siste årene.
Forrige uke sa ordfører Amine Mabel Andresen (H) til Aftenposten at Lørenskog har «tatt støyten» for hele Oslo-området. Og det gjenspeiles i tallene. I 2021 var bare 13 prosent av boligene tilgjengelig. Så det har vært forbedring i tilgjengelighet, ifølge Sykepleierindeksen. Men nå vil ordføreren altså bremse utbyggingen kraftig.
– En veldig fin jobb
Sykepleieryrket blir brukt i indeksen fordi inntekten representerer en typisk god norsk inntekt. Behovet i helsesektoren blir heller ikke påvirket av svingninger i økonomien.
Ødegaard sier at kontorjobb var utelukket for henne.
Hun ville heller jobbe med mennesker.
Samtidig er jobben også belastende, både mentalt og emosjonelt. Hun hjelper mennesker som vet at de skal dø. Noen kommer innom og blir liggende noen dager – andre tilbringer sine siste dager der.
– Man blir aldri helt vant til å jobbe så nært mennesker og død. Men det tror jeg ikke man skal bli heller. Jeg møter mange mennesker og mye takknemlighet. Det er en veldig fin jobb og jeg trives veldig godt.
Hun syns selv at lønnen er god, men er frustrert over samsvaret mellom inntekt og prisene i boligmarkedet. Særlig i og rundt Oslo.
At mange yrkesgrupper står overfor samme problemstilling er en mager trøst.
– Det er leit at det skal være sånn. Man gjør en jobb og bidrar til samfunnet, så har man ikke råd til å eie sin egen bolig. Jeg hører ofte at det er mange som sliter, og det er gjenkjennbart. På en måte er det litt godt å vite at vi er flere som står i det, sier hun.
Sparer egenkapital
Til sommeren flytter altså sykepleieren for seg selv. Hun belager seg på at bokostnadene vil skyte i været.
– Jeg vil holde meg i Romerike eller i ytre-Oslo. Men der er det veldig dyrt. Jeg budsjetterer med 16.000 kroner i boutgifter. Det gjør det vanskeligere å spare til egen bolig, sier hun.
Hun har allerede spart noen titalls tusen kroner til egenkapital. Hvis alt går etter planen, regner hun med å kjøpe sin egen bolig i løpet av et par år.
– Jeg skal jeg ikke lyve: Jeg syns det ser mørkt ut. Særlig som ung og «ny». Det er liksom nå det begynner, og da er det litt å tenke på. Men jeg er motivert, og tenker at det kommer til å gå bra.