Kortversjonen
- Kort tid før Anne-Elisabeth Hagen forsvant, fanget et kamera opp to personer på en gangvei nær åstedet.
- Politiet har observert flere bevegelser og biler i området, men de aktuelle personene og bilene er ikke identifisert.
- Politiet har bedt Google om hjelp for å få lokasjonsdata som kan kaste lys over saken.
VG kan nå fortelle en hittil ukjent historie fra etterforskningen i Lørenskog-saken - om to ukjente personer, en gangvei gjennom et skogholt, biler, overvåkningskamera og ønsker om hjelp fra Google.
Om morgenen eller formiddagen 31. oktober 2018 ble Anne-Elisabeth Hagen fraktet ufrivillig bort fra sitt hjem i Sloraveien 4 i Lørenskog av en eller flere ukjente gjerningspersoner. Siden har hun vært borte.
Men hvilken vei ble Anne-Elisabeth Hagen fraktet bort? Og hvordan ble hun fraktet bort?
Politiet mener det er høy sannsynlighet for at Anne-Elisabeth Hagen ble ført bort med et transportmiddel - siden det er mest effektivt, reduserer risikoen for å bli avslørt og skaper lite oppmerksomhet, ifølge VGs opplysninger.
Ut fra gårdsplassen i Sloraveien 4 er det to utfartsveier: En bilvei og en gangvei gjennom et skogholt til en andemateplass, der det er flere muligheter til å kjøre videre i ulike retninger.
Den aktuelle gangveien er normalt ikke åpen for biltrafikk og reltivt godt kamuflert med naturlig vegetasjon.
I løpet av morgentimene og formiddagen på forsvinningsdagen har politiet registrert flere ulike bevegelser på gangveien, men lite generell biltrafikk.
Kameraet
Drøyt 400 meter i luftlinje fra gangveien og skogholtet ved åstedet, ligger Hjelpemiddelsentralen med utsikt mot åstedet og Langvannet. Bygningen er utstyrt med flere overvåkningskameraer som har gitt verdifull informasjon til politiet, selv om kvaliteten på bildene var dårlig:
To ukjente personer og to ukjente biler som beveger seg på gangveien -og som politiet knytter til den straffbare handlingen, får VG opplyst.
En av de ukjente personene skal ha hatt et spesielt ganglag.
– Hva gjelder de to bilene og personene som det henvises til, på morgenen 31. oktober 2018, er disse ikke identifisert, sier politiadvokat Guro Holm Hansen i Øst politidistrikt til VG.
Politiadvokat Øst politidistrikt
Flere klokkeslett
Politiet har gjennomført en omfattende kartlegging av personer og biler i området rundt åstedet på forsvinningsdagen, men disse to personene og bilene har pekt seg klart ut:
Klokken 08.54.00: En person går på gangveien i retning Hagen-huset. Denne observasjonen er tidligere ikke kjent for offentligheten.
Klokken 08.56.49-08.57.00: Et lys, sannsynligvis fra en bil, beveger seg på gangveien i retning åstedet. Politiet tror bilen kan være hvit eller sølvfarget, men videobildene er av dårlig kvalitet. Dette er bilen som politiet tidligere har etterlyst.
Politiet vet ikke om bilen kjørte med fronten først eller rygget, men kjøringen pågår i 20 sekunder, får VG opplyst. Politiet har rekonstruert kjøringen, og konkluderte med at det tok åtte sekunder med fronten først, og 17 sekunder ved rygging.
Det som trolig er den andre bilen, skal være fanget på kameraet klokken 07.56. Politiet har tidligere omtalt dette som rødt og hvitt lys, som de antar er et kjøretøy.
Siste sikre livstegn
Klokken 08.59.00: En person går på gangveien i retning eneboligen. Denne observasjonen er heller ikke tidligere kjent for offentligheten.
Klokken 09.05.00: En person går på gangveien i motsatt retning - fra åstedet mot andemateplassen. Dette er heller ikke kjent fra tidligere. Politiet mener at det kan se ut som at denne personen bøyer overkroppen fremover eller dukker mens vedkommende går, får VG opplyst.
Det er uklart for VG om politiet mener at personen klokken 08.59 og 09.05 er én og samme person, men det er kun to personer som politiet ser mer nøye på.
Det siste sikre livstegnet etter Anne-Elisabeth Hagen er en telefonsamtale klokken 09.14.
Ba Google om hjelp
VG er kjent med at politiet har gjennomført en omfattende etterforskning i jakten på personene og bilene. Vitner er avhørt, rundspørringer i området, innhenting av videomateriale, bomstasjonsdata og teledata - men uten hell.
– Vi vil understreke at vi til enhver tid foretar de undersøkelser i etterforskningen som kan gi svar på hvem som har utsatt Anne-Elisabeth Hagen for en straffbar handling, det gjelder også hvilke tips vi undersøker og eventuelt andre land av interesse, sier politiadvokaten.
Hun ønsker ikke å kommentere saken ytterligere av hensyn til den pågående etterforskningen.
VG er kjent med at politiet flere ganger, blant annet i 2021, har bedt Google Irland og irske domstolsmyndigheter om innsyn i lokasjonsdata som kan gi svar på hvem som oppholdt seg tett inntil åstedet i det aktuelle tidsrommet.
I tillegg kan data fra Google bidra til å identifisere den eller de som står bak bortføringen.
Politiet mener en eller flere gjerningspersoner kan ha holdt oppsyn med Anne-Elisabeth Hagen de siste timene før bortføringen, blant annet for å forsikre seg om at det ikke var mange til stede i huset da hun ble tatt, får VG opplyst.
Ifølge VGs opplysninger er det bedt om lokasjonsdata i området i tidsrommene 07.56-07.57 og 08.54-09.06 på forsvinningsdagen, og det er også vist til de spesifikke personene og bilene.
Taus om enkeltsaker
Det er uklart for VG hvorvidt Google har utlevert slik informasjon fra norsk politi.
– Vi kan ikke kommentere spesifikke saker, men det er riktig at vi hele tiden er nødt til balansere mellom våre brukeres rett til personvern og informasjonsbegjæringer fra statlige organer verden rundt, skriver kommunikasjonssjef Sondre Ronander i Google til VG.
– Vi gjør dette ved å nøysomt se på hver eneste forespørsel og vurdere hvorvidt denne oppfyller gjeldende lover og regler. Hvis en forespørsel ber om for mye informasjon, forsøker vi å snevre den inn, og i enkelte tilfeller innvender vi mot begjæringen i sin helhet.