SUNDVOLDEN (Aftenposten): LO-lederens skrekkscenario: Sylvi Listhaug som statsminister og Sveinung Rotevatn som arbeidsminister.
Publisert: 21.11.2024 18:29
Kortversjonen
- LO-leder Peggy Hessen Følsvik advarer mot konsekvensene om Sylvi Listhaug blir statsminister etter valget.
- Følsvik er bekymret for høyresidens politikk, og frykter kutt i sykelønn og økt privatisering, som hun mener vil ramme arbeidsfolk og øke ulikhetene.
- Frp-leder Sylvi Listhaug avviser anklagene og hevder deres politikk vil gi fleksibilitet og flere arbeidsmuligheter.
Sammendraget er laget ved hjelp av kunstig intelligens (KI) og kvalitetssikret av Aftenpostens journalister.
Store deler av fagbevegelsen er denne uken samlet til LO stats årlige Kartellkonferanse, som i år går av stabelen på Sundvolden hotell.
Et viktig tema på programmet har vært hvordan de rødgrønne kan vinne stortingsvalget neste år. Ut fra meningsmålingene ser det mørkt ut for venstresiden:
LO-leder Peggy Hessen Følsvik mener det er grunn til å advare mot det som kan bli landets nye regjering etter valget neste år.
Frp er større enn Arbeiderpartiet og Senterpartiet til sammen på Norstats siste meningsmåling utført for Aftenposten og NRK.
– Det er naturlig at det største partiet får statsministeren, men politikken er det viktigste, sa Listhaug tirsdag.
Følsvik mener det kan gi en politikk hun kaller «fagbevegelsens skrekk-kabinett».
– Hvis vi tar dagens meningsmåling på alvor, kan vi få den mest høyrevridde regjeringen noen gang: Jeg ser for meg Sylvi Listhaug (Frp) som statsminister og Sveinung Rotevatn (V) som arbeidsminister.
– Det vil kanskje til og med toppe Robert Eriksson i 2015 og de angrepene vi da så på fagbevegelsen og arbeidsfolk, sier hun, med henvisning til den tidligere Frp-statsråden Eriksson, som satt som arbeidsminister i Solberg-regjeringen fra 2013–2015, og som sto for en politikk som var svært upopulær i arbeiderbevegelsen.
– De går rett inn i skrekk-kabinettet?
– Ja, virkelig, sier LO-lederen.
Selvtillit til «uspiselige forslag»
Med de sterke målinger i ryggen, mener LO-lederen å se at partiene på høyresiden åpner for det hun omtaler som de mest uspiselige forslagene fra hvert parti.
– Vi har ikke sett alle partienes program ennå, men vi ser en høyreside som er høy og mørk om dagen. De er allerede ute og sier veldig klart hva som vil være deres mål for arbeidslivspolitikken, og det vil treffe både arbeidsfolk og fagbevegelsen virkelig hardt hvis dette blir gjennomført, mener hun.
På LO-lederens «skrekkliste» er følgende forslag:
- Venstres sterke engasjement for kutt i sykelønnen.
- Høyres kamp for mer midlertidighet og innleie
- Fremskrittspartiets engasjement for det uorganiserte arbeidslivet.
- Midlertidighet, kutt i AFP, som både Frp og Venstre vil ha.
- Massiv privatisering av offentlige tjenester.
– Hvorfor er dette så skremmende?
– Det handler om folks trygghet på arbeidsplassen. De vil føre en politikk som gir mer til de som har mest og mer utrygghet for de som sliter. Dette vil være et klart angrep på arbeidsfolk og skape større forskjeller, mener Følsvik.
– Frp er hovedmotstander
LO-lederen erkjenner at det blant hennes medlemmer også er mange som stemmer på høyrepartiene, noe hun er tydelig på at hun vil advare dem mot:
– Ja, selvfølgelig vil jeg advare mot det, sier hun.
På spørsmål om hvem som er hovedmotstander, svarer hun at slik målingene er nå er det Frp, men at det kan endre seg. Hun advarer mot hele høyresiden.
– Når vi spør våre medlemmer hva de vil ha, er det ikke Høyre-politikk de etterspør. De er opptatt av trygghet, i arbeidslivet og privatlivet. De er opptatt av at ulikhetene ikke skal øke. Det er jo nettopp det som høyresidens og Frps politikk vil føre til, mener hun, og legger til:
– Utfordringen for oss er å synliggjøre hva en Høyre/Frp-politikk faktisk vil føre til for livene til folk fremover.
– Dønn alvorlig
I en samtale med LO-lederen på scenen på Sundvolden onsdag, gjorde også Arbeiderpartiets partisekretær Kjersti Stenseng det klart at Ap er i en vanskelig situasjon.
– Vi fikk en måling i går på 17,5 prosent. Det er dønn alvorlig, sa hun fra scenen.
Som LO-leder er Følsvik en del av sentralstyret i Arbeiderpartiet.
– Det er ikke alltid like enkelt, sa Følsvik, fra scenen da hun ble spurt om hvordan det er å balansere kritikk med samarbeid. Hun innrømmet at de kan ha tøffe samtaler uten at de tar det offentlig.
Overfor Aftenposten vil hun ikke si noe om hvilke tilbakemeldinger hun gir nå Støre. Men på spørsmål om hun har ett råd til Ap-lederen om hvordan han kan snu de dårlige målingene, svarer LO-lederen at det er å skape trygghet for folk i deres hverdag.
– Skremselspropaganda
– LO- lederen har tydeligvis fått panikk siden hun må ty til usannheter og skremselspropaganda, sier Frp-leder Sylvi Listhaug til Aftenposten.
Hun avviser at deres politikk vil ramme arbeidsfolk og gi økt utrygghet, men sier de vil bruke «alle gode krefter for å gi eldre og pleietrengende hjelp, finansiert av det offentlige.»
– Jeg tror de fleste ser at det er behov for å myke opp litt i arbeidslivspolitikken for å gi litt mer fleksibilitet, også for de ansatte. Vi trenger å få flere i jobb og gi flere sjansen til å prøve seg i arbeidslivet, sier hun.