Listhaug anklager Vedum for løgn - ber Støre ta affære

3 weeks ago 20



Kortversjonen

  • Sylvi Listhaug (Frp) hevder finansminister Vedum lyver og opptrer som en trollfabrikk.
  • Vedum avviser beskyldningene og sier at Listhaug hever stemmen når hun er tom for argumenter.
  • Striden dreier seg om Regjeringens kjøp av Meraker Brug for 2,65 milliarder kroner. Vedum anklaget Listhaug for å være likeglad om kjøperen er russisk, kinesisk eller norsk.
  • Listhaug ber statsminister Støre ta affære, men han vil ikke kommentere saken.

– Nå synker Vedum til et så lavt nivå at han begynner med ren løgn, det synes jeg rett og slett er ugreit, sier Frp-leder Sylvi Listhaug til VG.

Finansminister Trygve Slagsvold Vedum (Sp) la tirsdag ut en video om den betente debatten i stortingssalen rundt kjøpet av Meraker Brug.

DYR EIENDOM: Staten betalte 2,65 milliarder kroner for Meraker Brug, som er to og en halv ganger større enn Oslo fylke. Foto: Kristian Helgesen / VG

Regjeringen har fått kraftig kritikk fra opposisjonen for å ha brukt 2,65 milliarder kroner for å kjøpe den store eiendommen i Trøndelag.

I videoen, som er filmet i Stortingets lagtingssal, hevder Vedum:

«Jeg fikk kjempekritikk, spesielt fra Frp, som sa at det var det samme om kinesere eller russere som eier det eller nordmenn».

Meraker Brug

Hva er Meraker Brug?

En landbrukseiendom som ble kjøpt av staten for rundt 2,65 milliarder kroner i 2022.

Hvor stor er eiendommen?

Den består av rundt 1,2 millioner mål. Omtrent 200.000 mål av dette er produktiv skog, ifølge Statskog.

Hvor ligger den?

Eiendommen var en av de største privateide skog- og utmarkseiendommene da den ble kjøpt. Eiendommene ligger i Meråker, Stjørdal, Malvik og Steinkjer kommune i Trøndelag.

Hvorfor er det kontroversielt?

Kjøpet av eiendommen ble ført opp «under streken» på statsbudsjettet, som betyr at det ble regnet som en investering. Kontrollkomiteen gransker om det var riktig å gjøre det på denne måten. Hvis noe er en investering kan det føres utenfor det vanlige budsjettet – og da kan staten bruker mer penger.

VG har sett opptaket fra debatten i stortingssalen. Frps Carl I. Hagen spør hva en utenlandsk eier kan gjøre med en slik eiendom uten godkjenning av tiltak fra det offentlige.

Han trakk også frem muligheten for å stoppe et russisk oppkjøp ved å bruke sikkerhetsloven, hvis det hadde vært et forsvarsområde i nærheten.

Carl I. Hagen<-Carl I. Hagen

Stortingsrepresentant og tidligere Frp-leder

Vedum avviser at han har løyet eller snakket usant - og mener at konsekvensen av Frps politikk, er slik han beskrev det.

– Dette er Listhaugs metode når hun er tom for argumenter. Da hever hun stemmen mest mulig, sier Vedum til VG. 

– Det er bare å lese referatet. Jeg utfordret Carl I. Hagen direkte på dette. Frp valgte å ikke ta avstand fra det i salen. Jeg ble selv overrasket over at de valgte å løfte frem kinesere og russere i sitt innlegg, før de bagatelliserte behovet for nasjonal kontroll ved å si at dette kan reguleres gjennom eiendomsregelverk eller ved å bruke sikkerhetsloven, sier han.

– Løy du? 

– Selvfølgelig gjorde jeg ikke det. Se hva jeg utfordret Carl I. Hagen på. Se på all kritikken vi har fått om saken, sier han.

Dette sa Carl I. Hagen i Stortinget

Hagens første innlegg

Carl I. Hagen sa følgende om Russland og Kina i sitt innlegg fra Stortingets talerstol om Meraker Brug:
«(...) Så er det satt fram at det kunne være kinesere og russere som skulle kjøpe Meraker Brug. Ikke vet jeg om det er noen store forsvarsområder på Meraker Brugs areal som de av spionasjemessige grunner kunne ønske å få være i nærheten av. Der gir jo sikkerhetsloven en mulighet for å hindre det. Andre steder eier russere hytter i nærheten av flyplasser uten at man har hindret det gjennom sikkerhetsloven, som man kanskje kunne ha gjort (...)».

Hagens spørsmål

Han spurte senere:
«(...) Nasjonal kontroll brukes veldig ofte fra finansministeren om denne eiendommen. Da vil jeg gjerne spørre: Hvilke ting er det en eier kan gjøre med en slik eiendom som ikke krever tillatelse fra norske myndigheter, det være seg kommune, fylkeskommune eller stat? Hva er det en privat eier, enten den er norsk eller utenlandsk, kan gjøre uten å få nødvendige godkjennelser? Hva ligger i uttrykket «nasjonal kontroll»?»

Vedum svarte at Frp mener det er det samme hvem som eier eiendommene.

Vedums svar

«(...) Jeg merker meg at Fremskrittspartiet, med Carl I. Hagen og Sylvi Listhaug i spissen, mener det er det samme hvem som eier disse eiendommene. Om det er et utenlandsk pensjonsfond, russere eller kinesere, har det ikke noe å si, for vi skal kontrollere det med annen type lovverk. Der er vi bare ideologisk dypt uenige, og det var sannsynligvis derfor Sylvi Listhaug foreslo å delprivatisere Statskog da hun var landbruksminister, og det var sikkert derfor Erna Solberg og Sylvi Listhaug foreslo å selge seg ned i Kongsberg Gruppen. Vi mener det er en naiv markedstro fra Høyre og Fremskrittspartiet i disse sakene (...) »

Hagen svarte da

«La meg først ta opp dette som finansministeren nå hevder om tidligere tider. Det er jo ikke det vi diskuterer nå, nå er det Meraker Brug (...)»

Kilde: Stortingets referat fra debatten om Meraker Brug

Den tidligere Frp-lederen, Carl I. Hagen, reagerer sterkt:

– Jeg er sjokkert over at finansministeren lyver i det offentlige rom. Jeg kan ikke huske å ha opplevd noe lignende i alle de årene jeg har drevet med politikk, sier Carl. I. Hagen.  

Ber Støre kommentere

Listhaug sier at Vedum har gjentatt beskyldningene mot Frp gjentatte ganger, inkludert i 2023-valgkampen, i en VG-sak tirsdag, i stortingssalen og senest i en video på Senterpartiets Instagram-konto.

Nå er Listhaug lut lei - igjen:

Hun mener at Vedum ikke snakker sant om hva Frp sa inne i stortingssalen tirsdag - og ber Støre komme på banen.

– Det er viktig for meg å få en avklaring fra statsministeren om han mener det skal fortsette sånn. Om han stiller seg bak statsråden sin når han farer med direkte løgn, eller om han vil sørge for at regjeringen opptrer redelig fremover, sier Listhaug. 

Jonas Gahr Støre<-Jonas Gahr Støre

Statsminister og Ap-leder

Hun mener at temaet er ekstra alvorlig med dagens sikkerhetspolitiske situasjon, hvor Norges naboland har invadert Ukraina. 

– Det å fremstille det som om vi har partier som synes det er helt greit at russiske og kinesiske interesser kommer hit, det er blank løgn. Det bør vi holde oss for god til i den tiden vi lever i, sier Listhaug.

VG har kontaktet Statsministerens kontor (SMK) for en kommentar fra Støre. Han vil ikke legge til noe.

– Statsministeren har ikke noe å legge til, sier statssekretær Kristoffer Thoner (Ap).

Trygve Slagsvold Vedum<-Trygve Slagsvold Vedum

Sp-leder og finansminister

Listhaug sier at Frp ikke ønsker at russiske interesser skal kjøpe opp noe som helst i Norge – hverken eiendom eller bedrifter.

Hun viser til at Frp, etter en sak i Aftenposten om russiske kapteiner på norske skip, fremmet et forslag om å gå gjennom alle tillatelser og ordninger for personer fra land som utgjør en sikkerhetsrisiko for Norge - i alle sektorer.

– Vi vet at både russiske og kinesiske interesser bruker tid og ressurser på å prøve å spre desinformasjon i de vestlige landene. Da blir det veldig ugreit at landets finansminister opptrer som en trollfabrikk her inne i lagtingssalen, med den symbolikken som i tillegg er her. Han misbruker et av de mest symboltunge rommene våre til å spre usannheter, sier hun.

– Ville dere gjort noe for å stoppe russere eller kinesere, dersom de hadde forsøkt å kjøpe Meraker Brug?

– Selvfølgelig. Vi har jo sikkerhetsloven, som stopper det. Det er jo ingen som ønsker dette, sier hun.

I LAGTINGSSALEN: Sylvi Listhaug møter VG til intervju i Stortingets lagtingssal etter Vedums utspill. Foto: Eirik Røsvik

Vedum sier på sin side at han tviler på at sikkerhetsloven kan brukes for å stoppe kinesiske eller russiske oppkjøp av en eiendom som Meraker Brug.

– Jeg er svært usikker på om de kan hjemle det i sikkerhetsloven. Kanskje de kunne stoppet russere med sanksjonsregelverket, men jeg er ikke sikker på hvordan man kunne stoppet kinesere i dag fra å kjøpe et landområde uten forsvarinstallasjoner eller andre sikkerhetsområder. Da drar du sikkerhetsloven langt, sier Vedum.

Han understreker at et selskap, som Meraker Brug, kan endre eierskap raskt i det private markedet. 

– Hvis du har et utenlandsk eier av et AS så kan noen andre eie det dagen etter. Da mister du nasjonal kontroll. Da kan det være kinesere som kjøper det opp. 

Han minner om at Listhaug ønsket å fjerne konsesjonsloven og selge seg ned i Kongsberg-gruppen da hun satt i regjering.

– Hvis hun mente at ingen andre enn vestlige interesser kunne kjøpe eiendom, da måtte hun ha lagt frem dette som et eget forslag. Frp har en helt naiv markedstro. I stortingssammenheng mener jeg det ikke er tvil om at de mener at det er samme hvem som eier det, så lenge det ikke er nær forsvarsområder eller kan stoppes av sikkerhetsloven. Dette er en politisk strid, sier han.

Read Entire Article