Lise Klaveness har gitt Uefa beskjed om at hun igjen stiller til valg for å få en plass i Uefas øverste styre, eksekutivkomitéen.
– Jeg er veldig motivert for å bidra inn i komiteen. Tiden er moden for meg, og jeg er klar, sier Klaveness i en uttalelse.
– Jeg ser fram til å bruke egen erfaring og å samarbeide med kolleger på tvers av Europa, slik at vi kan bygge et mer robust fotball-økosystem, fortsetter hun.
Det gjorde hun også i april 2023, men fikk ikke nok stemmer. Den gangen stilte hun til valg om en ordinær plass i styret, men denne gangen stiller hun til valg om en av de to plassene i styret som er forbeholdt kvinnelige kandidater.
Styrevalget avholdes underveis i Uefa-kongressen i Beograd 3. april.
Det er ennå ikke avklart hva slags konkurranse NFF-presidenten kan vente seg. Det europeiske fotballforbundet opplyser at fristen for å melde inn kandidater til styrevalget er mandag 3. februar.
Klaveness har tidligere ikke stilt til valg i den kvoterte kvinneplassen av prinsipielle årsaker.
– Jeg har en visjon om å bruke egen bakgrunn i et forsøk på å forme fotballens framtid, sier Klaveness.
Kvoten er utvidet
Da Klaveness stilte til valg i Lisboa for to år siden, var det første gang en kvinne stilte til valg om en av de åpne plassene. Det endte med at hun fikk nest færrest stemmer blant de 11 kandidatene som kjempet om syv åpne plasser.
Det er fortsatt ingen kvinner som er valgt inn til en av de åpne plassene, men de har hatt en kvotert plass på minst én kvinne. I februar i fjor ble denne kvoten utvidet til to.
Da til Uefa-president Aleksander Ceferin uttalte seg om endringen på en pressekonferanse i etterkant, benyttet han anledningen til å komme med et stikk:
– Når jeg ser alle mennene her, bør dere som sportsjournalister selv tenke på likestilling og kjønnskvoter. Men jeg ser ikke mange artikler om det, sa han ifølge Reuters.
– Mer fornuftig enn feigt
NRK-kommentator Jan Petter Saltvedt sier at det umiddelbart kan virke en smule feigt å stille til kamp som kvinnelig kandidat.
Og at det er en tapt kamp allerede i utgangspunktet, når Lise Klaveness og Norge gir opp å utfordre mannsveldet i Uefa på deres egen banehalvdel.
– Men slik fotballen styres i Europa, virker det egentlig mer fornuftig enn feigt, sier Saltvedt.
Han mener de siste store internasjonale debattene har vist en mer pragmatisk tilnærming fra Klaveness enn hva tilfellet var i starten av presidentperioden.
– Da passer dette veldig godt inn. Lise Klaveness har gått fra protestpolitikk til å bli realpolitiker, i den åpenbare troen på at den norske stemme blir hørt mye tydeligere på innsiden enn som mer og mer ensom rebell på utsiden, mener Saltvedt.
NRK-kommentatoren er spent på om noen stiller som motkandidat til NFF-presidenten.
– Nå blir det noen spennende dager for å se om noen likevel prøver å mobilisere for en motkandidat, for å stoppe henne fra å få økt innflytelse i Uefa. Motkreftene i systemet er nemlig fortsatt sterke, sier Jan Petter Saltvedt.
– Vanskelig å si
Da Klaveness tapte valget i 2023, stilte NRK følgende spørsmål til Uefa-presidenten:
– Dere har kun én kvinne i styret og i dag ble ikke Lise Klaveness valgt. Tror du dette er en misbrukt mulighet for Uefa?
– Når du har et demokratisk valg, så er det vanskelig å si at noe er en misbrukt mulighet, svarte Aleksander Ceferin til NRK da.
Og la til:
– Jeg er sikker på at Lise gjør en god jobb og at hun har en lys fremtid i vår organisasjon også.
I april får vi svaret på om han fremover skal dele styrerom med Klaveness.
Publisert 21.01.2025, kl. 15.02 Oppdatert 21.01.2025, kl. 15.09