Lettvint og uriktig skremmebilde fra Frps Marius A. Nilsen

1 month ago 23



Heldigvis går det godt i norsk næringsliv. Svært mange bedrifter leverer solide overskudd, og siden stortingsvalget for tre år siden, er Oslo Børs nå på rekordhøye nivåer og opp med over 20 pst. Samtidig er det om lag 140.000 flere i arbeid enn da Arbeiderpartiet og Senterpartiet tok over i regjering. De aller fleste av disse har fått jobb i privat sektor.

Norges Bank er i ferd med å nærme seg inflasjonsmålet på 2 pst. igjen. I juli 2024 var 12-månedersveksten i konsumprisindeksen nede i 2,8 pst., mens den ett år tidligere var på hele 5,4 pst. Med et lønnsoppgjør som ser ut til å legge seg på drøyt 5 pst., betyr det at folk flest endelig ser ut til å få et år der de sitter igjen med mer i lommeboka, skriver forfatteren. Foto: Terje Bendiksby / NTB

Dette skyldes selvsagt ikke ene og alene dagens regjering, men viser at mulighetene for å lykkes med å skape verdier er gode for næringslivet vårt. Å skremme med at flere hundre tusen arbeidsplasser står i fare, som Frps Marius Arion Nilsen gjør i fredagens Fædrelandsvennen, er derfor et lettvint og uriktig skremmebilde fra opposisjonspolitikeren.

Nordmenn – Vest-Europas nye fattiglus

Men Nilsen har helt rett i noe. Den norske krona har, som han skriver, svekket seg jevnt og trutt de siste 10 årene. Helt fra den tiden hans egen tidligere partileder, Siv Jensen, var finansminister. Og mens en litt svak krone er bra for eksportbedriftene våre, kjenner de fleste av oss på at det er kjipt når kronene våre nå rekker kortere på utenlandsferien.

Det er imidlertid Norges Bank som har ansvaret for den daglige styringen av pengepolitikken vår. De har fått sitt mandat politisk om å sørge for lav og stabil inflasjon, som bidrar til å fremme høy velferd, sysselsetting og økonomisk vekst over tid. Det har vært bred politisk tilslutning til dette mandatet gjennom vekslende regjeringer.

Tellef Inge Mørland

stortingsrepsentanter Ap.

Nilsen viser til at den norske kronen har svekket seg vesentlig mot den danske, noe som er riktig. Det han velger å unnlate å nevne er at den svenske kronen, i borgerlig styrte Sverige, har hatt nesten helt lik utvikling som vår de siste årene. Når Nilsen nå tar til orde for å binde den norske kronen til euro, slik danskene har gjort, er det et helt fair politisk synspunkt. Men det kan jo bli interessant å følge den debatten i Frp om å binde seg tettere opp til EU og forlate en egen selvstendig pengepolitikk. De siste årene ville det gitt oss en sterkere valuta, men fullt så gøy hadde det ikke vært å være med på nedturen, da blant annet den greske økonomien kollapset i det forrige tiåret.

Jeg deler imidlertid bekymringen over at den norske kronen nå er på et lavere nivå enn det som er ønskelig. Derfor har jeg også konkret utfordret sentralbanksjef Ida Wolden Bache på dette, når vi i finanskomiteen har hatt høring om tematikken. Hvilke grep kan Norges Bank gjøre, utover å bruke rentevåpenet, for å bidra til å styrke den norske krona? Da er blant annet spørsmålet om når og hvor mye man selger av norske kroner relevant å bringe på banen.

Norges Bank er imidlertid i ferd med å nærme seg inflasjonsmålet på 2 pst. igjen. I juli 2024 var 12-månedersveksten i konsumprisindeksen nede i 2,8 pst., mens den ett år tidligere var på hele 5,4 pst. Med et lønnsoppgjør som ser ut til å legge seg på drøyt 5 pst., betyr det at folk flest endelig ser ut til å få et år der de sitter igjen med mer i lommeboka.

Arbeiderpartiets DNA kan oppsummeres i å «skape og dele». Vi er helt avhengige av et næringsliv som går godt, om vi skal ha noe å omfordele. Derfor trenger vi en levende debatt om hvordan vi best innretter rammebetingelser, skatter og avgifter. Og hvordan vi driver en aktiv næringspolitikk, som tiltrekker seg investeringer. Men om vi mener noe med at vi ønsker et land med små forskjeller, må vi også være villige til å ta grep som omfordeler.

Arbeiderpartiet skal aldri ta noen fordi de har penger, tvert imot, vi skal heie på at verdier skapes. Men der Frps Nilsen synes å ha størst omsorg for de som er formuende i sitt innlegg, er jeg mer bekymret for de som aldri har hatt nok til å måtte betale formuesskatt. Derfor kutter vi barnehageprisene nå i høst, slik at en småbarnsfamilie med to barn i barnehage sparer nesten 20.000 kr i året. Vi har innført gratistid i SFO for 1.-3. klasse, i høst øker studiestøtta med 10 pst., og samtidig går barnetrygda opp igjen i september. Det får vi til, nettopp fordi vi driver en politikk som omfordeler. Å bruke kronekursen som en brekkstang for å gjøre mindre av det, slik Frps Nilsen synes å ta til orde for, er ikke aktuell politikk for Arbeiderpartiet.

Read Entire Article