Leiligheten har stått tom i to år. Eieren skulle gjerne leid den ut, men Obos-vedtektene gjør det vanskelig.

1 month ago 30



Vil du leie ut Obos-boligen din? Da må du ha bodd der ett av de to siste årene. Det hindrer Heidi Brunstad-Øyehaug i å leie ut den tomme leiligheten til studenter.

Obos er Norges største boligbyggelag, som sitter på om lag 90.000 boliger over hele Norge. Dette er ett av borettslagene, på Ulven i Oslo. Foto: Dan P. Neegaard

Publisert: 05.08.2024 17:01

Kortversjonen

Det er mangel på leieboliger i Oslo og 1. juli sto 7521 i studentbolig-kø i Oslo.

Samtidig har leieprisene skutt i været, og regjeringen og kommunen sier løsningen på problemer er flere boliger til studentene.

Heidi Brunstad-Øyehaug har en leilighet hun gjerne skulle leid ut til studenter, men Obos'Obos' vedtekter stopper henne.

– Å ha en leilighet stående tom i Oslo når man ser at det er så mange studenter som har bruk for bolig, synes jeg er trist, sier hun.

Heidi Brunstad-Øyehaugs Obos-leilighet har stått tom i to år. Hun skulle gjerne leid den ut, men kan ikke på grunn av Obos' vedtekter. Foto: Privat

Stått tom i to år

Brunstad-Øyehaug bodde i Oslo og jobbet som lærer, men så kom korona. Hun ble smittet, fikk long covid og bestemte seg derfor for å flytte tilbake til Sunnmøre.

Da ble Obos-leiligheten på Tåsen stående igjen tom. Nå har den stått tom i to år.

Ifølge Obos-vedtektene kan man ikke leie ut boligen med mindre man har bodd der ett av de siste to årene.

– Jeg vet at det står mange tomme slike leiligheter i Oslo. Det er litt tøysete at man ikke kan dele den med andre, sier Brunstad-Øyehaug.

– Er ikke alltid jeg har en sønn eller datter som kan bo der

Nå flytter datteren til Brunstad-Øyehaug inn i Obos-boligen. Fordi hun er familie, får hun lov til å bo i leiligheten selv om foreldrene bor utenbys. Men dagen hun flytter, vil leiligheten stå tom igjen.

– Det er ikke alltid jeg har en sønn eller datter som kan bo der.

Brunstad-Øyehaug forstår at Obos ikke ønsker at boligene skal bli brukt til Airbnb eller ha leietagere som flyr inn og ut av dørene, men mener prinsipielt at man ikke kan la boliger stå tomme i Oslo når det er mangel på leieboliger.

Obos: Reglene vil ikke bli endret

Aftenposten har spurt Obos om de har tall på hvor mange at deres boliger som blir brukt som sekundærboliger, men disse tallene klarer ikke Obos hente frem, sier kommunikasjonsdirektør Thomas Skjennald.

Han bekrefter at Obos-boliger i perioder kan stå tomme, for eksempel i forbindelse med et dødsfall. Men at folk bruker boligene som sekundærbolig, tror han tilhører sjeldenhetene.

– Vurderer dere å endre utleie-regelen, slik at det blir enklere å leie ut boligen?

– Reglene knyttet til utleie i borettslag fungerer godt og vil ikke bli endret, svarer Skjennald.

– Andelen bør selges til noen andre som trenger fast bolig

Grunnen til at Obos har klare vedtekter knyttet til utleie av boligene, er fordi man ønsker at de som eier en boligen skal bo der selv, sier Skjennald.

– Dersom eier av en andel i et borettslag har leid den tillatte perioden, men ikke flytter tilbake og bor i boligen selv, er modellen tiltenkt slik at andelen bør selges til noen andre som trenger fast bolig.

Skjennald understreker at Obos er et boligbyggelag, som ikke driver med utleieboliger, og at deres viktigste bidrag for å dempe presset i leiemarkedet er å bygge nye boliger slik at det totale boligmarkedet har mest mulig balanse.

– Jo mer av dette vi klarer å tilføre markedet, fungerer «boligsirkelen» bedre, som igjen vil påvirke leiemarkedet.

Read Entire Article