Legger fram forslag til ny samtykkelov: Vil ha «ja er ja»-modell

1 week ago 15



– For Arbeiderpartiet innebærer et samtykke at noen i ord eller handling har gitt beskjed om at de vil ha seksuell omgang – altså at bare ja betyr ja, sier justisminister Astri Aas-Hansen (Ap).

Regjeringen går inn for en «ja er ja»-modell, inspirert av nabolandet vårt Danmark.

– Målet vårt er å sikre en bedret rettstilstand for personer utsatt for seksuell omgang uten samtykke, og å styrke barns vern mot seksuell utnyttelse.

Allerede i Hurdalsplattformen i 2021 sa regjeringen at de ville utrede en samtykkelov. Siden da har temaet vekket stort engasjement.

Vil utvide voldtektsbestemmelsen

Regjeringen vil utvide voldtektsbestemmelsen slik at den rammer seksuell omgang med noen som ikke har samtykket til dette.

– En slik bestemmelse vil tydelig markere samfunnets holdning om at all seksuell omgang skal være basert på frivillighet, sier justisministeren.

Hun håper det blir en selvfølge for alle at sex bare skal skje når alle parter ønsker det, og at denne loven kan virke forebyggende.

Voldtektsbestemmelsen rammer i dag primært det å skaffe seg seksuell omgang ved «vold eller truende atferd» eller å ha seksuell omgang med noen som er «ute av stand til å motsette seg handlingen». Slike handlinger kan straffes med fengsel i inntil 10 år.

SV: – Et viktig verktøy for å trygge folks liv

Stortingsrepresentant for SV, Andreas Sjalg Unneland, sier at kampen om samtykkelov ikke er vunnet før forslaget er vedtatt.

– Nå må Stortinget samle seg og vedta en lov som sier at sex skal være frivillig. Er det ikke frivillig, er det voldtekt, sier Unneland.

Andreas Sjalg Unneland

– Endelig, sier SVs Andreas Sjalg Unneland.

Foto: William Jobling / NRK

Ifølge SV styrker samtykkeloven endre forståelsen av hva voldtekt faktisk er.

– Denne loven er derfor et viktig verktøy for å trygge folks liv. Samtykkeloven styrker rettsvernet for de som utsettes for voldtekt.

– Det er en pågående katastrofe at en av fem kvinner opplever voldtekt i løpet av livet. De tallene må ned, da må både lov og holdninger endres.

Publisert 10.04.2025, kl. 11.09 Oppdatert 10.04.2025, kl. 11.35

Read Entire Article