– Noen ganger er det mange hatefulle kommentarer, men de vet ikke hvem du egentlig er og hvilken fase du er inne i for øyeblikket. Så for meg så er det ikke så alvorlig. Jeg forsøker å ikke fokusere på haterne.
Det sier den tyske skiskytteren Selina Grotian til NRK.
20 år gamle Grotian har startet sesongen godt, med både førsteplass i stafett og en femteplass på sprinten i Hochfilzen.
Den økte oppmerksomheten har vært merkbar både i sosiale og tradisjonelle medier.
– Unngår du å lese aviser eller kommentarer?
– Nei. Noen ganger leser jeg det, andre ganger ikke. Og det gir meg noen ganger et «push», så jeg har en ganske god balanse.
En skiskyttergal nasjon
«Er dette vårt nye vidunderbarn i skiskyting?»
«Skiskytterjuvel».
«Prestasjonene er ekstraordinære».
Tysk presse sparer ikke på kruttet når de skriver om én av deres mange store skiskyttertalenter, 19 år gamle Julia Tannheimer.
– Jeg prøver ikke å la det påvirke meg, og forsøker å bare gjøre det jeg forventer av meg selv. Da er jeg nesten alltid fornøyd med rennene jeg går, sier Tannheimer om presset.
Skiskyting er fortsatt en svært populær idrett i Tyskland. 4,7 millioner tyskere så blant annet herrenes fellesstart i VM i februar.
Tannheimer (19) har, sammen med lagvenninnene Julia Kink (20) og Selina Grotian (20), vært et ungt og friskt pust for tysk skiskyting denne sesong.
Det skiskyttergale landet har fått nye favoritter. Landet er blitt kjent for å fyre opp under et voldsomt forventningspress når talentene får resultater.
Økt medietrykk gir også grobunn for flere følgere og mer oppmerksomhet på sosiale medier, hvor det fort kan komme hets.
Etter suksess på fellesstarten i finske Kontiolahti, hvor det var tre tyske kvinner blant topp fem, la det tyske skiskytterforbundet ut et Instagram-innlegg med teksten «Hva sier dere nå, hatere?»
Advarer mot høye forventninger
Flere tyske skiskyttere har gitt seg i ung alder på grunn av det enorme presset over tid. Magdalana Neuner er en av dem, Miriam Neureuther (tidligere Gössner), en annen.
Neureuther advarer de om unge utøverne om å lese for mange av kommentarene eller nyhetsartiklene som strømmer på.
– Det blir større forventninger for hvert eneste renn de går. Gjør du det bra, blir presset større neste gang. Begynner du med 15.-plass, er det kjempebra. Men så kommer du på 5.-6.-plass, og da er forventningen at du gjentar det gang på gang, sier Neureuther til NRK.
– Hva er ditt beste råd til disse skiskytterkometene?
– Å holde deg unna sosiale medier og alt folk skriver og sier om deg.
Hun kommer samtidig med en påminnelse til ivrige fans:
– Jeg tror tyske fans fort glemmer hvor gamle jentene er, men som utøver kan man ikke la det prege deg.
Tannheimer og Kink tar til seg tipset fra den tidligere olympiske mesteren:
– Jeg synes det er en god idé. Jeg leser heller ikke avisene. På sosiale medier må man bestemme hva man leser, og hva man ikke bør lese, sier Tannheimer.
– Jeg tror det er bra ikke å lese alle kommentarer og sånne ting. Man får jo ikke påvirket det. Det er bare negativ energi som ikke er bra for meg, sier Kink.
Kink har selv gått på NTG og bodd i Lillehammer i tre år. Hun innrømmer at presset i tyske medier er noe annet enn i Norge for skiskytterne.
– Jeg merket det i hvert fall etter stafetten. Folk skriver om hvor dårlig vi har vært, men jeg prøver bare å unngå det, sier Kink og viser til stafetten i Kontiolahti hvor lite stemte for det unge tyske laget, som gikk inn til 7. plass.
Fredag klokken 14.20 går skiskytterkvinnene verdenscup-sprint i Frankrike. Rennet kan du se på TV 2 og høre i NRK Radio.
Endte rett i reklameskiltet: – Flaueste jeg noen gang har gjort 00:55
Publisert 20.12.2024, kl. 06.19