Lege på Sør-Gazas siste sykehus til VG: – Mine kolleger har grått i dag

1 month ago 22



Kortversjonen

  • Javid Abdelmoneim fra Leger Uten Grenser beskriver situasjonen på Nasser-sykehuset som kaotisk og blodig.
  • Pasienter, mange av dem kvinner og barn, behandles under ekstreme forhold.
  • Helsepersonell jobber under svært krevende forhold og er under enormt press etter israelske luftangrep.
  • 150.000 har flyktet Khan Younis, og sykehuset har mellom 400–600 pasienter.

Javid Abdelmoneim står i en dam av blod.

Leger Uten Grenser-legen spiller inn en lydfil som organisasjonen har delt med VG, sammen med noen videoer teamet hans har tatt.

Her beskriver han situasjonen på det siste fungerende sykehuset i Sør-Gaza.

VG advarer om sterke bilder og inntrykk i denne saken.

Bilde av Javid AbdelmoneimJavid Abdelmoneim

Leger Uten Grenser

Rundt ham står mengder med folk. Støynivået er høyt.

Han forteller om en eim av blod som treffer ham. Han hilser på sin neste pasient – en tre år gammel jente. Som lege forstår han at hun har det greit. Hun puster og ser på ham.

Men da han kler av henne for å se etter skader, ser Abdelmoneim at alt av hud og muskler på venstre bein har brent bort. Det er nakent til beinet.

– Greit, vi har masse sårede. Bare lapp henne sammen og gå videre til neste pasient, mumler legen til seg selv.

Et lite barn for medisinsk hjelp inne på Nasser sykehus i Khan Younis. Dette er ikke barnet legen Javid Abdelmoneim omtaler. Foto: Mohammed Salem / Reuters / NTB

Han lapper ferdig det tre år gamle barnet og snur seg mot neste pasient. En kvinne dekket i betongstøv puster lett, men under trøyen hennes henger en stor del av tarmen hennes ut.

Abdelmoneim har tidligere bidratt som lege under blant annet krigen i Irak, Sør-Sudan, Sierra Leone og Syria. I dag er han lagleder for Leger Uten Grensers lag på Nasser sykehus i Khan Younis.

Les også: Massegraver i Gaza oppdaget

I Gaza får helsearbeiderne aldri tid til å bearbeide opplevelsene, forteller legen.

– Der er pasienter på gulvet, og vi drifter operasjonsstuen 24 timer i døgnet bare for å ta igjen alle operasjonene vi satte på pause under nødssituasjonen dagen før. Her er ingen trygge plasser. Og vi venter bare på den neste masseskadehendelse.

Har grått hele dagen

22. og 23. juli opplevde Nasser sykehus en akutt situasjon som følge av de israelske luftangrepene.

Sykehusledelsen sier kapasiteten er sprengt. Laget fra Leger Uten Grenser har ingen oversikt over hvor mange pasienter som er der.

Trolig mellom 400 og 600, anslår Abdelmoneim.

Palestinske kvinner gråter under en begravelse utenfor Nasser sykehus 22. juli. Foto: BASHAR TALEB / AFP / NTB

– Det har kommet sårede pasienter hele døgnet – konsekvent. Det forårsaker en enorm påkjenning på personalet mitt. Mine kolleger, som bor i evakueringssonen, har grått i dag, sier han:

– Det er ikke noe mer etter Nasser.

Fra slutten av april og fram til midten av juli fikk ikke Leger Uten Grenser inn medisinske forsyninger.

Den 17. juli fikk organisasjonen til slutt en sårt etterlengtet leveranse. Det er likevel bare en brøkdel av det som trengs av medisiner og utstyr, opplyser organisasjonen.

150.000 har flyktet

Flere enn 150.000 har flyktet Khan Younis siden mandag, ifølge FN.

Byen, som ligger sør i Gaza, har vært fokuspunktet til den israelske militæroffensiven som IDF sier finner sted for bekjempe «Hamas forsøk på å sette sammen igjen styrkene sine der».

– Over 80 prosent av Gazastripen har blitt plassert under evakueringsordre eller utpekt som «no-go»-soner av det israelske militæret, sa Louise Wateridge i UNRWA til BBC.

En gutt klemmer skoene til et familiemedlem under en begravelse utenfor Nasser sykehus 22. juli. Foto: BASHAR TALEB / AFP / NTB

IDF beordret evakuering på mandag. Tidligere har IDF henvist palestinerne til flyktningleiren Al-Mawasi, som de omtalte som en «humanitær sone». Nå reduserer de området hvor de internt fordrevne får vern.

Minst 80 palestinere er drept siden Israel startet operasjonen, ifølge de lokale helsemyndighetene i Gaza.

Den omfattende mengden med sårede og drepte er voldsom.

Selv de erfarne helsearbeiderne, mange av dem lokale, rammes.

Mange av dem blir selv ofre for krig. Blant dem er Abdelmoneims anestesisykepleier, som denne uken mistet både et familiemedlem og sitt hjem.

– Han sa at hjemmet hans nettopp hadde blitt ødelagt og at datteren og nevøen hans er her en plass, forteller Abdelmoneim. Nevøen ble senere bekreftet død, ifølge Leger Uten Grenser.

Read Entire Article