Langet ut mot CNN-anker etter Garcia-spørsmål

8 hours ago 4



Når president Donald Trump møter presidenten i El Salvador i Det hvite hus, har de full råderett over skjebnen til Kilmar Abrego Garcia.

Garcia ble deportert fra USA til El Salvador etter en «administrativ feil» i midten av mars, til tross for at en dommer hadde gitt ham beskyttelse mot utsendelse. 

Strandet i terrorfengsel

Men i stedet for å prøve å rette opp i denne feilen som rammer en mann og en hel familie hardt, nekter både USA og El Salvador å hente ham tilbake.

Amerikansk høyesterett beordret i forrige uke Trump-administrasjonen å legge til rette for at Garcia kan returnere til USA. 

Men Det hvite hus hevder de ikke har myndighet til å kreve ham tilbake. Og president i El Salvador, Nayib Bukele, sier at han ikke har makt til å returnere ham. 

 Kevin Lamarque / Reuters / NTB
VENNER: Trump roste Bukeles administrasjon for videoen av de deporterte fangene. Foto: Kevin Lamarque / Reuters / NTB

– Hvordan kan jeg sende ham tilbake til USA? Det er som om jeg skulle smugle ham inn i USA. Jeg har ikke myndighet til å sende ham tilbake til USA, sa Bukele under møtet med Trump i Det ovale kontor. 

Han kalte det «absurd» å skulle «smugle en terrorist inn i USA».

Trump på sin side mistet besinnelsen da CNNs reporter Kaitlan Collins stilte ham til veggs om situasjonen. 

– La oss høre spørsmålet fra dette elendige nyhetsankeret fra CNN, sa den 78 år gamle presidenten under møtet. 

– Hvor mange ganger må vi svare? Hvorfor kan du ikke bare si at det er fantastisk at vi holder kriminelle ute av landet vårt?, sa Trump. 

– Lefler med domstolene

Saken har fått stor oppmerksomhet i USA. Mange reagerer på at man vet mannen er sendt ut av landet ved en feil, uten å forsøke å rette opp i det.

Kritikere peker på at Trump tilsynelatende med vitende og vilje lar være å følge rettens beslutning, og at dette truer maktfordelingen i demokratiet. 

– Trump-administrasjonen lefler tydelig med å ignorere domstolene i flere saker. Men de gjør det ikke åpenlyst eller systematisk nok til at de fullstendig ignorerer domstolene, sier professor i statsvitenskap, Hilmar Mjelde, til TV 2. 

 Jenny Eidesvik / TV 2
USA-EKSPERT: Hilmar Mjelde er professor ved Høgskulen på Vestlandet. Foto: Jenny Eidesvik / TV 2

– I denne saken var Høyesterett også nyansert. Det er fordi domstolene tradisjonelt pleier å gi presidentene stor handlingsfrihet på utenriksfeltet. Så her har Trump-administrasjonen fått en viss ryggdekning fra Høyesterett for ikke å hente Garcia tilbake, forklarer han. 

Hadde beskyttelsesrett

Saken begynte 12. mars. Garcia satt i bilen med sin fem år gamle sønn da ICE-betjenter slo til. Sønnen, som har autisme og ikke har språk, ble vitne til at faren ble pågrepet.

Garcia har bodd i USA siden 2011. Han flyktet fra El Salvador som 16-åring på grunn av trusler fra lokale gjenger, og i 2019 fikk han innvilget en beskyttelse fra å bli deportert av en amerikansk rett på grunn av fare for forfølgelse i hjemlandet. 

Fikk sjokk da hun så bildet

Hjemme satt kona Jennifer Vasquez Sura og begynte å frykte det verste. Kunne ektemannen ha blitt deportert til tross for beskyttelses-papirene?

– Jeg ventet og ventet, men han ringte aldri, sier Jennifer Garcia til CBS.

Etter tre dager gikk det et sug gjennom Jennifer da hun så dette bildet av deporterte fanger i det beryktede Terrorism Confinement Center (CECOT) i El Salvador:

 Privat via CBS
Foto: Privat via CBS

Tatoveringen var identisk med ektemannens. 

– Null tilbøyelighet til å hjelpe

Amerikanske myndigheter innrømmet raskt at det skjedde en feil da Garcia ble sendt ut. Men i ettertid har de forsvart utvisningen med påstander om at han var tilknyttet MS-13, noe Garcia og hans advokater og familie bestrider.

Påstandene om at han er tilknyttet gjengen MS-13 stammer fra en mistanke mot ham i 2019 da han ble pågrepet. Men det ble aldri lagt fram bevis eller tatt ut en formell siktelse for dette. 

– Det var et anonymt tips i 2019, muligens basert på at han hadde på seg en Chicago Bulls-hatt, som vel er det foretrukne laget til den gjengen han skulle tilhøre. Men den gjengen hører til i New York, og han har aldri bodd der. Han er i Maryland, fem timers kjøretur unna, forklarte Garcias advokat, Simon Sandoval-Moshenberg, til TV 2 i forrige uke.

 Abrego Garcia Family / Reuters / NTB
VAR LOVLIG I USA: Kilmar Abrego Garcia ble trolig mistenkt for å være gjengmedlem på grunn av denne capsen. Foto: Abrego Garcia Family / Reuters / NTB

Mjelde har liten tro på at Trump kommer til å tillate at Garcia kommer tilbake. Noe som kan bety at Garcia må tilbringe livstid i fengsel, ifølge New York Times. 

– Deportasjon av innvandrere er topp-prioritet for Trump-administrasjonen. Garcia er innvandrer fra Sentral-Amerika, som attpåtil har vært arrestert i USA. Han er ganske enkelt en person de har null tilbøyelighet til å hjelpe, sier han. 

 District Court for the District of Maryland via AP
FØRES BORT: Jennifer Vasquez Sura har identifisert denne mannen som hennes ektemann, Kilmar Abrego Garcia, Foto: District Court for the District of Maryland via AP

– Trump-administrasjonen har stor støtte i befolkningen for sin strenge innvandrings- og deportasjonspolitikk. De føler seg sikre på folk flest ikke vil bry seg særlig om en person som Garcia, og det er nok helt korrekt, mener professoren. 

Får ikke vite noe

Garcias familie sier han aldri har vært kriminell. Han har jobbet i byggebransjen, betalt skatt, og rapportert inn til immigrasjonsmyndighetene som han var forpliktet til. 

Han er far til ett barn og stefar til to andre. Alle de tre barna har diagnoser som gjør dem særskilt sårbare. 

Høyesterett krever daglige oppdateringer om Garcias situasjon, men vi vet lite om hvordan han har det i fengselet. Ifølge rapporter fra den amerikanske ambassaden i El Salvador, er han «i live og trygg».

– Jeg er bekymret for ham. Ingen vet noe, og vi hører forferdelige historier fra det fengselet han sitter i, sa Sandoval-Moshenber i forrige uke. 

 Jose Luis Magana / AP / NTB
KJEMPER: Jennifer Vasquez Sura kjemper for å få mannen sin tilbake. Foto: Jose Luis Magana / AP / NTB

Han fortalte også at Jennifer har hatt mange søvnløse netter.

Garcias historie har fått massiv oppmerksomhet, men han er ikke alene om å bli deportert til tross for oppholdstillatelse eller visum. 

Deporterer kritikere

Immigration and Customs Enforcement (ICE) har hatt mandat til å gå etter ulovlige immigranter og kriminelle, men vi har sett mange tilfeller av pågripelser av aktivister, lovlige immigranter, turister og studenter med grønt kort som har kritisert administrasjonens politikk.

Fra før kjenner vi historien til Mahmoud Khalil, som var leder i en palestinsk støttegruppe ved Colombia University. Han ble pågrepet og risikerer nå å bli sendt ut av landet. 

Mandag ble nok en student som deltok i organiseringen av de propalestinske demonstrasjonene pågrepet. Mohsen Mahdawi ble pågrepet i det han var i ferd med å ta en statsborgertest. Han har hatt lovlig opphold i USA siden 2015.

Dette fører til bekymring for ytringsfriheten og rettssikkerheten for lovlige innvandrere i USA. 

– Er det nå en risiko for helt lovlydige mennesker til USA?

– Ikke for amerikanere. Men utenlandske statsborgere, inkludert de med oppholdstillatelse, er potensielt sårbare for å bli deportert. 

Han gir et råd som man vanligvis ville gitt til mennesker i helt andre type land enn USA.

– De bør ikke gjøre noe som kan medføre at de tiltrekker seg politiets eller myndighetenes oppmerksomhet, sier han. 

Read Entire Article