Skagerrak 1 og 2 - strømkablene mellom Norge og Danmark - har tjent oss vel i 50 år.
Men i løpet av disse årene har forutsetningene endret seg kraftig.
En stor endringsdriver var energiloven fra 1991, hvor en gikk fra politisk styring til at markedet i større grad skulle håndtere drift og utbygging. En annen endringsdriver har vært Stortingets beslutning om tilslutning til EU-byrået ACER i 2018. ACER overvåker at det indre markedet i EU og EØS området har fri flyt av energi, hvor prisen på CO2, gass og kull er med på å styre prisutviklingen.
Hva kan lokalpolitikere i Vennesla og på Sørlandet gjøre?
Vi har dessverre lite direkte innflytelse på dette fra lokalt hold. Ingen partier på Stortinget har klart å komme opp med gode løsninger for at vi skal kunne ha rimelig strøm og konkurransedyktige priser for vårt næringsliv her på Sørlandet.
Men Norge kan selv bestemme hvor mange kabler vi skal ha inn og ut av landet. Og politikerne sentralt trenger å høre fra oss på lokalt plan. Det er noe av vår jobb som ombudsmenn for våre innbyggere – av og til må vi heve stemmen.
Ett av grepene som vi i Vennesla, og senere Kristiansand, kan gjøre er å gi tydelig signal til høringen på Statnetts utredningsprogram: Vi vil ikke ha fornyelse av Skagerrak 1 og 2.
Hvor mye betyr Skagerrak-kablene? Kablene har i dag en effekt til sammen på 500 megawatt (mw). Effekt på eventuell ny kabel er ikke besluttet, men hvis vi ser på andre kabler ble North Sea Link nylig bygget med en effekt på 1400mw. Nesten tre ganger høyere effekt enn Skagerrak-kablene.
I starten av november i år hadde vi en periode hvor 1100mw var ute av drift i de forskjellige kablene. Dette gav ett utslag på prisen ut til oss forbrukere på minus 30 øre per kilowattime. Redusert overføringskapasitet reduserer prissvingningene.
Vennesla kommune har tjent godt på inntektene fra Statnetts anlegg på Støleheia. Spørsmålet er - har Sørlandet råd til dette – og er det riktig at en kommune skal tjene på at næringsliv og innbyggere i hele regionen blør? Vennesla Senterparti mener at vi har et ansvar for et spleiselag her. Og vi har et ansvar for å heise flagg og tenne vardene slik at beskjeden kommer frem til Oslo, hvor de store beslutningene tas.
Flertallet i kommunestyret, Krf, H, Ap og SV har stilt seg positive til at det skal utredes nye kabler. Det ble hevdet at det bare var en høring – formelt sett korrekt - men etter vårt syn unnvikende og unnfallende.
Ordføreren gikk på talerstolen og snakket varmt for kabler i sitt innlegg og sa «vi skal hjelpe våre naboer i sør».
Denne høringsrunden var en av de få mulighetene vi som lokalpolitikere har for å påvirke fremtidige strømpriser i vår region.
Senterpartiet i Vennesla sier nei til utredning, dette hjelper ikke våre naboer på Sørlandet.