Kunstformidlere, gallerister og kunstnerne selv er fortvilet over at lotterimyndighetene nå stempler bedriftskunstforeningenes lotterier som ulovlige pengespill.
Tidligere i høst kunne TV 2 fortelle at flere bedriftskunstforeninger nå har stanset årets lotteri av frykt for å begå lovbrudd. Blant disse er kunstforeningene for ansatte i NRK og foreningen ved Oslo politidistrikt.
En av dem som reagerer er Cathrine Finsrud, styreleder i kunstnerorganisasjonen Norske Grafikere.
TV 2 møter henne på Norske Grafikeres eget galleri i Oslo der 350 kunstnere fra hele landet kan få vise frem og selge sine verker til publikum.
– Bedriftskunstforeninger er en av de viktigste støttespillerne til grafikken i Norge, sier Finsrud til TV 2.
Galleriet har jevnlig besøk og arrangementer for bedriftskunstforeningene, som spiller en liten, men viktig rolle som støttespillere og kjøpere for mange grafikere.
– Uforståelig
– De som virkelig blir rammet av dette, det er de kunstnerne som lager grafikk og har en lappeteppeøkonomi som ikke ligner grisen, og prøver å få det til å gå rundt. At lotteriloven skal ramme den gruppa, det er helt uforståelig, sier Finsrud.
Det finnes hundrevis av bedriftskunstforeninger i Norge. Medlemmene betaler en kontingent som går til innkjøp av kunstverker som en gang i året loddes ut blant medlemmene. Bare i NRK har kunstforeningen kjøpt inn kunstverker for en halv million kroner i løpet av dette året. Nå står midlene foreløpig på lager, og årets kunstlotteri er utsatt i påvente av en løsning.
Også hos Norges største aktør innen kunstsalg, Galleri Fineart på Aker Brygge i Oslo, møtes påstanden om brudd på lov om pengespill med forundring.
Mer enn økonomi
– Bedriftskulturforeningene har julelotteriene sine, men de kommer også hit på kunstnersamtaler, er med på åpninger, får magasinet vårt. Så de gjør så mye mer enn å være med på et lotteri, sier Rolf Stavnem, daglig leder ved Galleri Fineart.
Han mener saken handler om mye mer enn økonomi.
Redaktør i Nordens største kunstmagasin «Kunst,» Lillian Reif, er enig og mener mange gjør sitt første møte med kunst nettopp takket være disse bedriftskunstforeningene.
– Tidligere var kunst noe som tilhørte eliten. Få hadde råd til å kjøpe det, og fremdeles er det mange syns det er kjempeskummelt å gå inn i et galleri. Med kunstforeningene kommer kunsten til dem. Og terskelen er mye lavere, sier Reif.
Og i kunstmiljøet reageres det sterkt på at hele virksomheten til disse bedriftskunstforeningene nå stanses av et lovverk de overhodet ikke ante hadde noe med dem å gjøre.
Kunstnerne ble aldri invitert til høringen om den nye pengespilloven. De er ikke nevnt i noen av forarbeidene, og var heller ikke nevnt med et ord, verken skriftlig eller muntlig under behandlingen i Stortinget.
Uskyldige greier
– Jeg har prøvd å forestille meg hva slags brudd på pengespilloven disse uskyldige greiene er. For vi snakker om medlemmer som bruker under en tusenlapp i året på å være medlem av en kunstklubb. Jeg tviler på at noen blir spilleavhengig av den aktiviteten, sier Finsrud i Norske Grafikere.
Hun viser til at den nye lovens hovedformål er å hindre usunn spillavhengighet, og beskytte enerettsmodellen i Norge, der Norsk Tipping og Rikstoto skal ha monopol på pengespill.
Marit Sirum Eikre, som leder av kunstforeningen for de ansatte i NRK, finner det uforståelig at deres kunstlotteri regnes som pengespill.
– Til vår store forundring rammes vår kunstforening av denne loven. Det synes vi er veldig fortvilende, sier Sirum Eikre.
Kunstlotterier stoppet av lov om pengespill: – Uforståelig
Åpner for dialog
Statssekretær i Kulturdepartementet, Erlend Hanstveit (Ap), mener loven om pengespill er viktig for å unngå spillavhengighet, og ikke minst at den beskytter spillmonopolet til Norsk Tipping og Rikstoto.
Han vedgår likevel at han forstår at kunstforeningene reagerer på at de ikke ble hørt før den nye loven ble vedtatt.
Uten å love konkrete endringer inviterer han nå foreningene og bransjen til en diskusjon om regelverket.
– Det er alltid best at man snakker sammen. Så vi er klar til å møte de aktørene dette gjelder, sier Hanstveit.
Og det er en invitasjon kunstnerne nå kommer til å gripe.
– Vi kommer til å snakke med politikerne, og fortelle dem hva vi driver med, og hvor viktig kunstforeningene er både for medlemmene og for kunstinteressen i Norge, sier Finsrud i Norske Grafikere.
– Dette er en uskyldig aktivitet hvor deltakerne jobber frivillig og gratis. Kunstforeningene driver ikke med pengespill, Men de er veldig viktige for mange kunstnere rundt om i hele landet.