Kunstig intelligens er ingen kvikkfiks for sykefraværet

2 weeks ago 6



Vi samler opp avisens kortinnlegg i spalten «Kort sagt». Her er dagens innlegg. Foto: Ketil Blom Haugstulen / Ellen Eriksen

Publisert: 31.12.2024 16:00

Dette er et debattinnlegg. Eventuelle meninger i teksten står for skribentens regning. Hvis du ønsker å delta i debatten, kan du lese hvordan her.

Psykiske helseplager driver sykefraværet i Norge til nye høyder. Kan løsningen ligge i kunstig intelligens (KI)? I en kronikk i Aftenposten argumenterer psykologene Frode Thuen og Oddvar Skjæveland for at en ny, KI-basert terapeut kan tilby arbeidstagere øyeblikkelig støtte samt sykmeldingsvurdering og gjennom dette forebygge sykefravær. Men er vi virkelig klare for å legge vår psykiske helse i hendene på en algoritme?

Bruken av KI har nylig vist lovende resultater innen psykisk helse, spesielt for lavterskelstøtte. Thuen og Skjæveland fortjener anerkjennelse for å utforske disse mulighetene. Men forskning peker på tre utfordringer som forfatterne ikke løfter frem.

For det første har KI begrensninger som samtalepartner og terapeut. En ny Harvard-studie viser at teknologien ofte mislykkes i å gjenkjenne alvorlige psykiske helseproblemer og kan gi skadelige råd. Forskning fra Northeastern University viser at økt bruk av KI som samtalepartner er forbundet med høyere forekomst av ensomhet blant arbeidstagere.

For det andre mangler KI-systemer transparent dokumentasjon på databehandling. Tidligere datalekkasjer gjør det problematisk å betro KI med informasjon om psykiske helseplager.

Den siste utfordringen er at KI-modeller hallusinerer – det vil si presenterer feilinformasjon med høy grad av overbevisning. Dette gjør forslaget om KI-assistert sykmeldingsvurdering bekymringsfullt.

En overoptimistisk fremstilling av KIs muligheter kan få uheldige følger. Hvis beslutningstagere tror at KI uproblematisk kan erstatte menneskelig behandling, risikerer vi kutt i bevilgninger til psykisk helsevern.

I stedet bør vi samle klinikere og teknologer til å utvikle evidensbaserte retningslinjer for KI-bruk innen psykisk helse. Et viktig grep er kontrollerte forsøk med KI-assistert psykisk helsestøtte i tråd med personvern- og arbeidsmiljølovgivning. Bare slik kan vi sikre at fremtidens helsetilbud blir både innovativt og forsvarlig.

Jarle Moss Hildrum, Direktør AI & Data, Deloitte Consulting Norge

Ingunn Moss Hildrum, Psykiater og enhetsleder FACT Oslo Sør, Oslo universitetssykehus

Read Entire Article