Norges Fotballforbund ønsker støtte på 1,2 milliarder kroner de neste to årene til å rehabilitere 400 fotballbaner med akutt behov.
Det kommer fram i NFFs innspill til den nasjonale handlingsplanen for omstillingen bort fra gummigranulat. Brevet ble sendt 6. desember til både Klima- og miljødepartementet og Kultur- og likestillingsdepartementet.
Omsetning av mikroplast, herunder gummigranulat i fotballbaner, blir forbudt i Europa fra 31. oktober 2031. Regjeringen har varslet en handlingsplan i løpet av 2024, og det er i denne sammenhengen NFF og en rekke andre aktører sender sine innspill i disse dager.
Forbundet mener at norsk fotball står overfor en anleggskrise og påpeker at om lag 400 av 1779 kunstgressanlegg allerede har nådd sin levetid. For å kunne ivareta dagens aktivitetsnivå må disse 400 banene skiftes ut i løpet av ett til to år, ifølge en rapport fra selskapet Samfunnsøkonomisk Analyse.
«NFF anslår en kostnad på 3,6 milliarder kroner for å rehabilitere 400 baner med akutt behov, samt over tid utvikle en bærekraftig banepark, og ber derfor om et Fotballens miljøfond på 1,2 milliarder kroner for å dekke en tredjedel av dette», heter det i brevet der fotballpresident Lise Klaveness og generalsekretær Karl-Petter Løken i NFF står som avsendere.
NFF mener den nevnte tredelen, altså 1,2 milliarder kroner, bør gis som et ekstraordinært tiltak for å løse akutte utfordringer og utvikle bærekraftige kunstgressbaner.