Kronen er på sitt svakeste mot euro siden 2020. – Blir en dyrere sommerferie, sier seniorstrateg.
Publisert:
Oppdatert for mindre enn 10 minutter siden
Kortversjonen
- Kronen er på sitt svakeste mot euro siden coronakrisen i 2020, noe som betyr en dyrere sommerferie for nordmenn og dyrere import av varer.
- På den positive siden vil en svakere krone motvirke verdifallet i aksjefond med utenlandske aksjer, og eksportører vil tjene mer på salget av varer til utlandet.
- Seniorstrateg Dane Cekov knytter kronefallet til tollskredet fra USAs president Donald Trump, og til Kinas motsvar på høy toll.
Oppsummeringen er laget av AI-verktøyet ChatGPT og kvalitetssikret av E24s journalister
Onsdag ettermiddag handles en euro til 12,17 kroner. En dollar koster 11,02 kroner.
Sist kronen var svakere mot euro var under coronakrisen i 2020, ifølge tall fra Infront.
– Handelskrigen fortsetter, Kina svarer og det er risk-off i alle markeder. Og nå ser vi den svakeste kronen mot euro siden pandemien, sier seniorstrateg Dane Cekov i Sparebank1 Markets.
– Om dette blir bedre eller verre, det vet bare Trump. Det vi frykter nå er at Trump vil gå enda hardere og øke tollene enda mer.
Etter at USA har ilagt over 100 prosent toll på Kina, svarer Kina onsdag med å øke tollsatsen på amerikanske varer til 84 prosent.
– The sky is the limit
– Hvor langt kan kronen gå mot euro?
– The sky is the limit. Men hvis disse vanvittige store bevegelsene fortsetter, og kronemarkedet etter hvert slutter å fungere, så vil Norges Bank gripe inn, sier Cekov.
– Men det er ikke helt utenkelig at vi stiger til 12,50 kroner eller opp mot 13 mot euro, i alle fall hvis oljeprisen fortsetter å falle. Men det avhenger veldig av hva som skjer i markedene ellers og hva Trump sier.
Kronens svakeste nivå noensinne er på 13,14 kroner i kjølvannet av nedstengningene knytte til coronakrisen i mars 2020, ifølge Infront.
Les også
Kina øker tollsatsen på amerikanske varer til 84 prosent
– Dyrere sommerferie
– Hva betyr dette for nordmenn?
– Det blir en dyrere sommerferie. Dette er dårlig for dem som importerer varer til Norge, og for prisveksten fordi importert prisvekst vil øke på sikt.
– For dem som sparer i fond er en svakere krone bra, fordi det demper effekten av det globale aksjefallet. De som eksporterer varer til utlandet vil også tjene på en svakere krone.
Onsdag ettermiddag svekkes også kronen mot dollar. En dollar er verdt 10,99 kroner.
Tolluroen preger markedene:
- Tirsdag falt USA-børsene, og flere Asia-børser falt natt til onsdag
- Onsdag faller Oslo Børs og europeiske børser kraftig
- Oljeprisen faller til sitt laveste nivå på over fire år, og oljeaksjene faller
– Store bevegelser
– Dette er store bevegelser, sier valutastrateg Magne Østnor i DNB Markets til E24.
– Fredag var den virkelige dagen for kronebevegelsene. Egentlig er det som har skjedd denne uken ganske måtelig, særlig gitt at globale børser fort svinger med fem prosent fra dag til dag.
– Hva er det som fører til kronesvekkelsen?
– Det er en blanding av flere faktorer. De siste dagene er oljeprisen og aksjemarkedene ned, og da er det ikke så rart at vi ser en litt svakere krone, sier han.
– De store bevegelsene i forrige uke var blant annet knyttet til en rebalansering fra liv- og pensjonsselskaper. Handelen i markedet var også ganske liten, sier Østnor.
Begrenset påvirkning på nordmenns vaner
En svakere krone vil ramme nordmenns kjøpekraft, og gjør det dyrere for nordmenn å dra på ferie i utlandet.
– Åpenbart, sier Østnor.
Østnor påpeker at nordmenns forbruk ikke ser ut til å være så tungt rammet av den svake kronen, i alle fall i det store bildet.
– Kronekursen har i begrenset grad gjort at norske husholdninger har vridd forbruket sitt til innenlandske varer og tjenester, sier han.
– Det tror jeg handler om at vi ikke har måttet. Inntektsveksten har vært ganske god, og i makroperspektiv har husholdningene hatt en bra reallønnsvekst, tross enkelt svake år.