Kristin (45) tar sønnen ut av skolen for å reise: – Ikke forkjemper av janteloven

16 hours ago 3



Kortversjonen

  • Kristin Valen skal reise med sønnen Leon, som skal ha hjemmeskole underveis.
  • Turen inkluderer stopp i Dubai, Bali, Australia og Sør-Amerika.
  • Valen ser på reisen som et forprosjekt før en mulig utlandsflytting.
  • Eksperter gir råd om hjemmeskole og påpeker viktigheten av sosial tilpassing og samarbeid med skolen.

Første stopp på reisen – som starter 8. januar – er Dubai. Dermed går turen til Bali og enten Sri Lanka eller Singapore, før Kristin Valen (45) og sønnen Leon (6) tilbringer rundt tre måneder i Australia.

Deretter står Sør-Amerika på agendaen – muligens med en tur innom Hawaii på veien.

– Det er et forprosjekt før vi eventuelt flytter til utlandet. Dette er en gyllen mulighet til å teste det ut, sier Valen til VG.

Bilde av Kristin ValenKristin Valen

Hun har tatt Leon ut av skolen for å gjennomføre reisen. Han går i førsteklasse, og kommer nå til å ha hjemmeskole.

– Han kan lese, skrive og regne, og snakker godt engelsk. I tillegg har han startet med litt fransk, forteller Valen.

– Vi kommer til å fortsette med lesing, skriving og regning, og så tenker jeg også at vi skal jobbe frivillig. Han vil også lære mye om ulike kulturer.

Planlegging

Valen er snart ferdig utdannet marinbiolog og skal til våren studere i Queensland i Australia. I tillegg driver hun med sosiale medier og er coach.

– På grunn av gode eiendomsinvesteringer har jeg også fått spart opp penger, så jeg har satt av et par hundre tusen kroner.

Har du lyst til å reise jorden rundt?aJeg er på backpacking hele året!bJa, men har ikke tid/rådcVet ikkedNei, ikke noe for megeKanskjefJa, høres spennende ut

Turen er godt planlagt og vurdert, forteller hun.

– Jeg snakker med lokale og gjør grundig research på stedene vi skal dra til. Vi reiser ikke til utrygge plasser og hopper fra sted til sted helt impulsivt.

Planen er at Leon skal starte i andre klasse i Norge til høsten. 45-åringen føler seg veldig trygg på valget om å reise bort.

– Jeg ser ikke på det med bekymring. Noen tenker kanskje at det er stress å gjøre det nå, når Leon er så liten, men livet går fort, og vi har kun et liv.

 PrivatI LUFTEN: Kristin og Leon har reist mye sammen. Foto: Privat

Valen forteller at hun er herdet mot de forventningene hun mener mange nordmenn har.

– Jeg har venner i utlandet som gjerne har en bredere horisont, og jeg er ikke forkjemper av janteloven. Jeg er ikke redd for det folk kan si.

Hun har alltid hatt denne tankegangen og innstillingen, men den ble forsterket på grunn av den dramatiske fødselen av Leon – da hun fikk alvorlige komplikasjoner.

– Jeg måtte få blodoverførsel og organene mine stengte ned. Det var en skremmende opplevelse, og fikk meg til å se verden og livet med nye øyne.

Tips

– Det finnes familier som kan få det kjempefint med hjemmeskole, og så finnes det noen som synes det er mer krevende enn de så for seg. Foreldre må gjøre det som føles riktig for sin familie, sier Hedvig Montgomery til VG.

Hun er en av Norges mest anerkjente psykologer og spesialist innen familie- og parterapi, og forteller at det er sentralt å huske på at hjemmeskole ofte innebærer flere forpliktelser.

– Det er få valg i den norske skolen, så det å ha hjemmeskole er et av de få valgene som finnes, og det er viktig å få frem. Samtidig tror jeg ikke at hjemmeskole blir et standardvalg for norske familier. Det er få som har ressursene som skal til, for eksempel når det kommer til økonomi.

Bilde av Hedvig MontgomeryHedvig Montgomery

Psykologer

Det sosiale aspektet ved skolen er også noe foreldre bør tenke gjennom før de velger hjemmeundervisning.

– Et barn kan ikke kun være med familien. Det er viktig med forskjellige inntrykk. Hvis barnet skal tilbake på skolen er det også lurt å tenke over den overgangen og ha et godt samarbeid med skolen. Det krever både kunnskap og gode samarbeidsevner.

I Norge er det opplæringsplikt og ikke skoleplikt, som betyr at et barn ikke må gå på offentlig skole.

– Det handler om foreldrene får hjemmeskole godt nok til. Barnet har krav på å lære det de skal.

– Nye impulser

Når Valen og sønnen er på reise, kommer de til å få mye besøk av venner og familie.

– Faren til Leon kommer til å komme på besøk flere ganger over mange uker. Rundt påsketider kommer også eldstesønnen min.

– Hva med det sosiale aspektet ellers?

– Jeg har alltid vært glad i å reise og Leon har vært med på det siden han var liten. Han er vant til å reise og møte nye mennesker, få nye impulser og lærdom og har veldig lett for å knytte kontakter når vi er ute på tur.

 PrivatFoto: Privat

– Du tror ikke han kommer til å gå glipp av noe?

– Absolutt ikke. Vi kommer til å være mye på farten, treffe venner der vi er og gå på aktiviteter for barn, det å treffe andre barn og jevnaldrende er veldig viktig, sier Valen og fortsetter:

– I utlandet er det ofte lettere å komme tettere på folk, her er det nesten litt motsatt. I Norge er folk stresset og det er aldri tid til å dra hjem til noen. I varmere strøk er det mer åpenhet og sosialt samvær.

Read Entire Article