Krisemøtet om Grønland er slutt: - Vi må løse konflikten

9 hours ago 5



Det er knyttet stor spenning til hva statsminister Mette Frederiksen vil si etter krisemøtet om Grønland.

Torsdag 9. januar kl. 21:29

Det er forventet at Danmarks statsminister Mette Frederiksen, utenriksminiser Lars Løkke Rasmussen og forsvarsminister Troels Lund Poulsen vil si noe etter krisemøtet i regjeringsbygget Christiansborg torsdag kveld.

DR melder nå at møtet er slutt og at deltagerne er på vei ut.

- Jeg har vært enig med regeringen hele veien. Vi har ikke bruk for å trappe opp konflikten, vi må løse den, sier SFs Pia Olsen Dyhr etter møtet med statsministeren.

- Det er fint å vite om det som foregår, på hvilket nivå man arbeider, og hvilken strategi man har, sier Morten Messerschmidt, fra Det danske folkepartiet etter møtet, ifølge DR.

Han sier han fortsatt er bekymret over at han ikke mener regjeringen har den riktige retningen når det gjelder Grønlands selvstendighet.

Onsdag innkalte Frederiksen landets parlamentariske ledere til et møte for å diskutere den akutte, betente situasjonen som har oppstått etter USAs påtroppende president Donald Trumps overraskende utspill.

- Det sier noe om hvor høyspent situasjonen er akkurat nå, sier Danmark Radios politiske kommentator, Rikke Gjøl Mansø.

Og danske politikere på vei inn til møtet som startet 19.30, tok møtet svært alvorlig.

– Jeg synes dette er veldig alvorlig. Det handler om storpolitikk på det sikkerhetspolitiske sverdbladet (...) Så det er klart det er krise, sa Pia Olsen Dyhr, parlamentarisk leder for Socialistisk Folkeparti på vei til partiledermøte med statsminister Mette Frederiksen (S) på Christiansborg.

Les også: Krisemøte i København: Kan Danmark miste Grønland?

 Emil Nicolai Helms / Ritzau Scanpix / NTB– DET ER KRISE: Pia Olsen Dyhr, parlamentarisk leder for Socialistisk Folkeparti var alvorstynget på v ei inn til Christiansborg. Foto: Emil Nicolai Helms / Ritzau Scanpix / NTB

Bakgriunnen er selvsagt påtroppende president Donald Trumps ønske om å gjøre Grønland til en del av USA og utelukker ikke å bruke militær eller økonomisk makt for å få Danmark til å gi fra seg øya.

Les også: Danmark og Grønland splittet: – En unik situasjon

Read Entire Article