Det jobbes intenst for å sikre en våpenhvile i Gaza som kan få en slutt på den blodige krigen. En av USAs fremste eksperter tror det kan skje i løpet av seks uker.
Rapporterer fra New York Tirsdag 17. desember kl. 01:02Kortversjonen
- USA jobber intenst for å finne en våpenhvile i Gaza, ifølge Midtøsten-ekspert Aaron David Miller.
- Hamas har gått med på å la Israel beholde noen tropper på deres territorium og løslate gisler mot en stans i kampene, ifølge flere kilder.
- Miller tror en våpenhvile kan bli en realitet innen seks uker. Qatar har gjenopptatt rollen som mekler mellom Israel og Hamas.
– Ingen har tjent seg rike på å vedde penger på en israelsk-palestinsk fredsavtale, og varig fred er trolig langt frem, men jeg tror vi nærmer oss en løsning som innebærer en våpenhvile, sier en av USAs fremste Midtøsten-eksperter, Aaron David Miller, til VG.
I helgen meldte flere amerikanske medier at Hamas hadde gått med på å la Israel beholde noen tropper på deres territorium og lovet å løslate et antall gisler, mot en stans i kampene.
– Det som trolig kan komme på kort sikt, er et skritt i riktig retning. Da snakker vi ikke om en full våpenhvile, men for eksempel 30 gisler, kvinner og eldre, mot løslatelse av palestinske fanger, forklarer Miller.
Historikeren og Midtøsten-eksperten var i 20 år rådgiver for USAs utenriksministre, og forhandler i konflikten mellom Israel og Palestina.
Innkommende president Donald Trump varslet mandag at Hamas ville «få et helvete» dersom ikke gisler blir løslatt før han innsettes den 20. januar.
Miller tror Biden-regjeringen kan få på plass en avtale før den gir fra seg makten.
– Man trenger ikke vente på Trump. Partene vet at de har seks uker der de kan finne en avtale basert på forhandlingene som nå pågår.
På tampen av forrige uke uttalte USAs utenriksminister Antony Blinken at han ser «lovende tegn» på fremgang mot en våpenhvile på Gazastripen.
NYE DØDSTALL
45.000
- Siden krigsutbruddet mellom Israel og Hamas 7. oktober i fjor har minst 45.000 palestinere blitt drept i israelske angrep mot Gaza, ifølge helsemyndighetene der.
- I tillegg er minst 106.962 palestinere såret, ifølge oversikten fra Gazas helsedepartement. Tallene regnes som troverdige av FN og andre hjelpeorganisasjoner.
- Israels krigføring ble utløst av terrorangrepet den 7. oktober 2023, da militante medlemmer fra Hamas og fire andre palestinske grupper tok seg ut fra Gazastripen og gikk angrep på mål sør i Israel.
- 1139 mennesker ble drept, blant dem 373 medlemmer av israelske sikkerhetsstyrker og 695 sivile israelere, 38 av dem barn. 71 utenlandske statsborgere ble også drept.
- Da Hamas angrep Israel, ble 250 mennesker, de fleste israelere, tatt som gisler og ført til Gaza. Under en uke lang våpenhvile i november i fjor ble rundt 100 gisler frigitt i bytte ut mot 240 palestinske fanger.
Kilde: NTB
Israels statsminister Benjamin Netanyahu bekreftet i helgen at han snakket med Trump på lørdag, og at de diskuterte muligheten for en avtale om gislene på Gaza.
Miller tror at Netanyahu har fått forsikringer fra Trump på at de ikke trenger å vente til han overtar som president, men at han tvert imot vil ha en avtale på plass så raskt som mulig.
– I første omgang tror jeg at Hamas vil beholde 50 mannlige gisler, der mange er soldater, siden det er det eneste trumfkortet de har for å sikre en større fangeutveksling og bedre avtale, sier Miller.
Han påpeker at Hamas er blitt svekket etter drapet på lederen Yahya Sinwar, og av angrepene på Hizbollah i Libanon. Samtidig er støttespilleren Iran svekket etter Assad-regimets fall i Syria.
Det kan øke forhandlingsviljen.
– Det motsatte er tilfellet i Israel, som føler at de er på offensiven, og der Netanyahu ønsker en begrenset avtale. Israel fortsetter med en massiv bombardering mot Nord-Gaza og etablerer en buffersone som de ikke vil gi fra seg, sier Miller.
– Biden-regjeringen har jobbet mot en fredsavtale i halvannet år uten å lykkes, så det er svært komplisert. Like fullt er følelsen min at det kan komme en våpenhvile i løpet av 4–8 uker, sier Miller.
Qatar kunngjorde i forrige uke at de har gjenopptatt rollen som megler mellom Israel og Hamas.
Tor Wennesland, FNs spesialkoordinator for fredsprosessen i Midtøsten, sa nylig til NRK at han var optimistisk.
– Det er mer konkrete diskusjoner nå enn det har vært på en stund, og det er mer konkret i detaljene om bytte av gisler mot fanger, sier Wennesland til kanalen.
– Det som er greia her, er at jeg tror en deadline for den prosessen som skjer nå, er 20. januar. For da kommer det et nytt regime i Washington, sier Wennesland.
Les også: Joe Bidens Israel-problem: – Ingen vei ut