KrF vil bli tøffere: Narko-nei og flyttenekt

3 weeks ago 16



Barn involveres i mer alvorlig kriminalitet, ruser seg mer og noen begår til og med drap på bestilling. Vi kan ikke stikke hodet i sanden og håpe dette går over, sier KrF-nestleder Ida Lindtveit Røse til NRK.

Sammen med justispolitisk talsperson og tidligere KrF-leder Kjell Ingolf Ropstad har hun følgende budskap til velgerne: Grensen er nådd. KrF skal bli tøffere:

  • Mer politi. Flere virkemidler for å avdekke bruk og salg av narkotika.
  • Vurdere forbud mot sekundærbosetting for flyktninger. Eller forlenge perioden man må søke om sekundærbosetting fra 5 til 10 år.
  • Nei til avkriminalisering av narkotika.
  • En ny verdikommisjon.

– Dette er et tydelig KrF som vil være tøffere på kriminalitet. For KrF er det avgjørende vi finner tilbake og ivaretar de felles verdiene som har bygget det trygge norske samfunnet, sier Ropstad.

I tillegg vil KrF forebygge vold blant barn og unge og sørge for at alle inkluderes i det norske fellesskapet fra barndommen av, som partiet uttrykker det. Det siste punktet på lista er at skolen legger større vekt på «felles kristne og humanistiske verdier».

Flyttenekt

Ett av grepene som KrF-toppene nå tar til orde for, ligner på et Frp-forslag fra i fjor, nemlig flyttenekt for flyktninger. Hensikten er å «forhindre konsentrasjon av innvandring».

– Vi ser at det fører til store utfordringer for integreringen, sier Røse.

Det er de såkalte sekundærflyktningene dette dreier seg om. Flyktninger som er bosatt i en norsk kommune, men som velger å flytte til Oslo eller andre byer.

Når man blir bosatt, så skal man bo lenger i den kommunen man blir bosatt i, med mindre man finner seg en jobb og bolig på egen hånd, sier KrF-nestlederen.

– Har dere latt dere inspirere av Frp her?

Vi ønsker å finne løsninger som gjør det lettere for kommunene, men også styrker flyktningenes mulighet til å bli integrert i det norske samfunnet.

Er det ikke en grunnleggende menneskerettighet å få bo der man vil?

Jo, det er selvsagt sånn at hvis man finner seg arbeid og bolig, så skal man kunne bo der man vil. Men det er rimelig at man fortsetter å bo i kommunen man er bosatt i, inntil man er ferdig med introduksjonsprogrammet og klarer seg på egen hånd, sier Røse.

Verdikamp

Ropstad og Røse mener konsentrert bosetting av flyktninger i byene kan bidra til at «verdisett langt fra det Norge gjennom generasjoner er bygget på, får fotfeste».

KrF vil nedsette enda en verdikommisjon, nesten 30 år etter den omdiskuterte nyvinningen som partiets tidligere statsminister Kjell Magne Bondevik fikk på plass i 1998.

Er dette virkelig det som skal til for å bekjempe økende kriminalitet og gjengproblematikk?

– Fellesverdiene vi har i vårt samfunn, er selve bærebjelken i beredskapen vår. Det er det som gjør at vi ikke slår hverandre, at vi har respekt for hverandre. Når vi ser den økende kriminaliteten, og ikke minst ungdom som tar i bruk vold, så er det åpenbart at vi trenger mer fokus på verdier, sier Røse.

Enkelt vil kanskje si at dette er naivt?

Nei, det hjelper ikke med mer politi dersom ikke vi som samfunn har noen fellesverdier som binder oss sammen, og som alle er enige om å respektere.

Narko-nei til Solberg

Et siste ledd i KrFs strategi for å bli tøffere mot kriminelle, er å gjenta partiets nei til rusreformen som deres egen regjering la fram.

For KrF satt faktisk i regjeringen som foreslo å avkriminalisere mindre mengder narkotika til egen bruk. Det kommer ikke til å gjenta seg, ifølge Kjell Ingolf Ropstad.

– Det er ikke aktuelt for KrF med en avkriminalisering av narkotika. Vi må gi politiet verktøy, så de kan ta de kriminelle gjengene.

– Et ultimatum?

– Det vil ikke vi bruke nå, men for KrF er dette en viktig sak. Jeg håper jo egentlig at Høyre ser utviklingen som har vært. Vi må gi hjelp til dem som trenger hjelp, men være tydelige om at narkotika skal være forbudt, sier han.

Publisert 27.05.2024, kl. 05.31

Read Entire Article