KrF-lederen nekter å gå i Pride-tog: – En plattform for budskap og politikk jeg ikke stiller meg bak

6 hours ago 2



Lederen i Oslo pride mener KrF forsøker å stemple paraden som noe den ikke er.

Tidligere utviklingsminister og nå KrF-leder Dag Inge Ulstein under presentasjon av Solberg-regjeringens handlingsplan mot diskriminering på bakgrunn av seksuell orientering, kjønnsidentitet og kjønnsuttrykk. Foto: Hanna Johre, NTB

Publisert: 20.05.2025 06:24

Kortversjonen

I juni går Oslo pride av stabelen. Der er det slett ikke uvanlig å se partiledere fra både venstre- og høyresiden av norsk politikk.

Men ikke alle er like begeistret for arrangementet. KrF-leder Dag-Inge Ulstein sier til Aftenposten at han ikke kommer til å delta i paraden.

Han mener den er en plattform for et budskap og en politikk han ikke stiller seg bak.

– Derfor velger jeg ikke å delta. Det må være rom for å støtte opp om likeverd og toleranse uten nødvendigvis å gå i paraden, sier han.

Tidligere KrF-leder Knut Arild Hareide sammen med kona under Oslo pride i 2016. Foto: Terje Bendiksby / NTB

Nye tider?

Ulstein har derimot markert Pride ved tidligere anledninger. Da han var utviklingsminister i 2019 deltok han på et arrangement sammen med NoradNoradNorsk direktorat for utviklingssamarbeid.

Det hadde overskriften «Å elske er en menneskerett».

– Vi er fortsatt ikke der hvor alle kan si at det å være homofil er «null stress». Men vi har kommet langt, sa Ulstein til VG den gangen.

Han gikk ikke i paraden det året, fordi han hadde «dessverre andre planer», fortalte han VG.

Med Pride-flagg i bakgrunnen var han også med på å presentere Solberg-regjeringens handlingsplan mot diskriminering på bakgrunn av seksuell orientering, kjønnsidentitet og kjønnsuttrykk.

På spørsmål om hva som har endret seg for Ulstein siden den gang svarer han følgende:

– Jeg mener fortsatt det samme som jeg sa da. Vi har fortsatt en vei å gå mot diskriminering av skeive. I Norge skal det være greit og trygt å elske den man vil.

Tidligere KrF-leder Olaug Bollestad i Pride-parade i 2022 sammen med statsminister Jonas Gahr Støre (Ap). Foto: Beate Oma Dahle / NTB

Forgjengeren deltok

Ulsteins forgjenger Olaug Bollestad deltok i paraden i 2022.

Også tidligere KrF-leder Knut Arild Hareide gikk i Pride-toget da han var partileder. Det førte til at flere meldte seg ut av partiet.

Kjell Ingolf Ropstad, som ledet partiet etter Hareide og før Bollestad, gikk ikke i paraden.

På partiets landsmøte i vår vedtok KrF et forbud mot Pride-flagg i norske skolegårder etter heftig debatt internt i partiet. Partiets førstekandidat i Østfold, David Hansen, kalte vedtaket «Viktor Orban-politikk» fra talerstolen.

Tidligere i vår kritiserte også Ulstein et av KrFs lokallag i Rogaland for å ha sluttet seg til et verdidokument fra Jæren Pride.

Også det vakte oppsikt internt i partiet. Gruppeleder Eirik Hodnemyr i Vennesla KrF skrev i et Facebook-innlegg: «For meg fremstår KrF under dagens leder mer og mer som en konservativ menighet».

– Paraden har ett budskap

Dan Bjørke er leder for Oslo-Pride. Han mener KrF motarbeider det Pride-arrangementet står for.

– KrF gjør en evinnelig innsats for å prøve å definere paraden til noe den ikke er, sier Bjørke og fortsetter:

– Paraden har ett budskap, og det er at vi står felles om et ønske og bor i et samfunn der folk kan leve frie og trygge liv, uavhengig av hvem man er og hvem man elsker.

– Kunne dere ha gjort noe annerledes for å få Ulstein til å delta?

– Vi har tenkt å fortsette å forvalte budskapet til Pride og det budskapet det er over hele verden. Så får han ta stilling til om han synes at det er et budskap han deler og ønsker å gå i tog for.

Read Entire Article