Krever registrering for turist-utleie: – Vokser uten kontroll

1 week ago 10



Kortversjonen

  • Reiselivsnæringen mener korttidsutleie gjennom tjenester som Airbnb utfordrer nabolagsmiljø, konkurransevilkår og brannsikkerhet.
  • Næringen ønsker en registreringsplikt for slik utleie, slik at omfanget blir kartlagt.
  • I Lofoten utgjør Airbnb 58 prosent av markedet, ifølge utregninger fra NHO reiseliv i Nord-Norge.
  • Næringsminister Cecilie Myrseth er enig med næringen om at kortidsutleie er noe som bør reguleres bedre. Hun sier dette er noe regjeringen må jobbe videre med.

– Aktører som har som intensjon å drive næring, kjøper opp eiendommer i etablerte boligområder i Bergen for å drive med korttidsutleie til turister. Det er på ingen måte bra.

Anders Nyland er reiselivsdirektør i reiselivsorganisasjonen, Visit Bergen. Han er ikke imot at privatpersoner leier ut boligen sin mens de selv er på ferie. Det er «skjult» næringsvirksomhet han går ut mot:

– Når kapitalinteresser kjøper opp leiligheter som er ment til å være permanente hjem, og bruker den til turistovernatting – næringsvirksomhet – så ødelegger det stabile, trygge, boområder.

Les også: Mister naboer til Airbnb-utleie: – Trist for nabolaget

Ingen lokale bergensere igjen? Ikke godt å vite, uten registreringsplikt, sier reiselivsnæringen.   Foto: Paul S. Amundsen / VGIngen lokale bergensere igjen? Ikke godt å vite, uten registreringsplikt, sier reiselivsnæringen. Foto: Paul S. Amundsen / VG

Nyland har ikke tall på hvor utbredt korttidsutleie, slik som Airbnb, er i Bergen. Han antar likevel at utleietjenestene har en høy markedsandel. Nyland ønsker seg en registreringsplikt for korttidsutleie, slik at omfanget blir kartlagt:

– Når vi mangler kunnskap, er det vanskelig å drive destinasjonsutvikling, den må være faktabasert.

Ved å kartlegge omfanget kan man også utarbeide regulering av sektoren mener han.

Lofoten: 58 prosent av markedet

Også i Lofoten peker reiselivsorganisasjon Destinasjon Lofoten på de samme utfordringene.

Statistikk fra NHO Reiseliv Nord-Norge, viser at Airbnb har 58 prosent av markedet i Lofoten i 2023.

Tallet er basert på hotellstatistikk fra SSB og Airbnb-statistikk fra AirDNA bearbeidet av Capia AS.

Reiselivssjef hos Destinasjon Lofoten, Line Samuelsen, sier Lofoten ser eksempler på at boliger blir kjøpt opp, utelukkende for å drive med korttidsutleie.

 Mattis Sandblad / VGLine Samuelsen, Reiselivssjef hos Destinasjon Lofoten, sliter med å finne rimelige leieboliger for ansatte i reiselivsbransjen. Foto: Mattis Sandblad / VG

– Leieprisene går i været og vi sliter med å finne leieboliger til de som kommer til Lofoten for å jobbe i reiselivsnæringen. Utleiere vil heller leie ut til Airbnb.

Også Samulensen ønsker seg en registreringsplikt for korttidsutleie, slik at omfanget blir kartlagt.

– På høy tid

Dette stemmer NHO reiseliv i:

– Det er på høy tid at norske myndigheter innfører en registreringsplikt for Airbnb og annen korttidsutleie.

Det sier Ole Michael Bjørndal. Han er fagdirektør næringsliv i NHO Reiseliv.

Han viser til VGs sak i tidligere i august om Sveinung Igesund i Nedre Fjellsmauet i Bergen. Igesund fryktet for nabolagsmiljøet etter å ha mistet flere naboer til kortidssutleie det siste året.

– Den saken beskriver utfordringene vi har sett flere steder i Norge.

Hvor bor de hen? Når «ingen» vet, frykter reiselivsbransjen for brannsikkerheten.   Foto: Paul S. Amundsen / VGHvor bor de hen? Når «ingen» vet, frykter reiselivsbransjen for brannsikkerheten. Foto: Paul S. Amundsen / VG

Siden 2020 har tjenester som formidler utleie rapportert inn inntekter til skatteetaten. Blant disse er Airbnb størst, men også andre tjenester som blant annet formidler utleie av hytter er med i statistikken.

Tallene viser at antallet utleieobjekter har økt fra rundt 51.000 i 2020, til 88.000 i 2023. I samme periode har de samlede utleieinntektene økt fra 5,3 til milliarder til 11 milliarder for denne type utleie.

Frykter for sikkerheten

Bjørndal frykter vi vil miste oversikten over utbredelsen av korttidsutleie i den mer uformelle sektoren.

– Korttidsutleie slik som Airbnb vokser uten kontroll. Mens andre overnattingssteder har mye tilsynsvirksomhet og er regulert på hvor mange sengeplasser de har, er det ikke slike reguleringer på kortidutsleie.

Både Bjørndalen og Nyland mener dette også utgjør et sikkerhetsproblem.

– En registreringsplikt ville også hjulpet til å få oversikt over sikkerhetsaspekter som samfunnsberedskap ved evakuering og brannvern. Brannvesenet vet ikke hvilken beredskap de skal ha, fordi de ikke har oversikt over omfanget av kortidsutleie eller hvor mange som oppholder seg i leilighetene, sier Bjørndal.

– Vi kan ikke akseptere at det utvikler seg hotellignende bedrifter som unndrar seg alle de reguleringene som gjelder for næringslivet for øvrig.

– Er det ikke positivt med konkurranse til de etablerte hotellene?

– Jo, vi er overhodet ikke noen motstander mot korttidsleie, dette bidrar til konkurranse og er med å heve kvaliteten på korttidsmarkedet. Men, det må skje regulert og oversiktlig.

VG har spurt Airbnb om en kommentar til reiselivets krav til registreringsplikt for kortidsutleie. Airbnb har ikke svart på henvendelsen.

Næringsministeren: – En utfordring

Næringsminister Cecilie Myrseth (Ap) sier hun møter reiselivsaktører over hele landet for lytte og finne gode løsninger.

– Dette er en utfordring flere steder i landet, og jeg er enig med både NHO og reiselivsnæringen som mener at dette er noe vi bør regulere bedre.

Bilde av Cecilie Myrseth (Ap)Cecilie Myrseth (Ap)

Næringsministeren

– Kommer du til gjøre noe?

– Regjeringen er i gang med å utvikle en helhetlig reiselivspolitikk. Det har vært etterspurt lenge, og dette har vi, i motsetning til tidligere regjeringer, tatt tak i. Utfordringer med korttidsutleie er også noe som vi må jobbe videre med.

Hun sier det rekordhøy interesse for å besøke Norge, og at det er «kjempebra».

– Vi skal jobbe sammen for at det både blir fint å komme på besøk og få unike opplevelser av høy kvalitet, men også fint å bo her.

Vurderer nye EU-regler

Flere europeiske land har innført registreringsplikt for korttidsutleie. I Barcelona er det registrert rundt 10.000 boliger som brukes til korttidsutleie til turister. Den spanske byen har besluttet å forby korttidsutleie til turister fra 2029.

Bjørndal peker på at en slik type begrensning i utleie allerede gjelder for borettslag og sameier, og at det nå kommer et rammeverk for dette i EU.

Justisdepartementet opplyser i en e-post til VG at Norge og de andre EFTA-landene nå vurderer om disse reglene også skal gjelde i EØS i norsk rett. Departementet skriver i e-posten at regjeringen skal ta stilling til om, og eventuelt hvordan, en registreringsplikt for korttidsutleie kan gjennomføres i Norge.

Read Entire Article