Krangler aldri med kona: – Et usunt tegn

4 hours ago 6



Skuespiller George Clooney kan skryte av noe de færreste kan. 

Han hevder nemlig at han og menneskerettighetsadvokat Amal Clooney aldri har kranglet en eneste gang i løpet av deres elleve år lange ekteskap.

– Vi prøver å finne noe å krangle om, sa Clooney nylig i et intervju med CBS News.

Høres det deilig ut? Ifølge parterapeutene, er det ingen grunn til bekymring om du ikke kjenner deg igjen. 

– Neppe imponert

 Åpen Dialog
TERAPEUT: Kate Elin Søyland er par- og familieterapeut ved Åpen Dialog i Sandnes. Foto: Åpen Dialog

– Noen synes kanskje at det er litt stas å si, men jeg blir neppe imponert når noen sier at de har vært sammen i 10–15 år og aldri har kranglet, sier Kate Elin Søyland, par- og familieterapeut ved Åpen Dialog i Sandnes.

Er parforholdet fullstendig strippet for krangling, kan det være et signal på at man ikke har det veldig bra sammen, er Søylands erfaring. 

– Etter mine 20 år i terapirommet vil jeg si at det er et usunt tegn å aldri krangle. I et sunt forhold kan du vise hele spekteret av følelser og da er det naturlig at det kommer mer opp til overflaten. 

Hun mener det er ulogisk at to personer skal være enige i alt, og at det gjør godt med litt friksjon. 

– Da har man muligheten til å bli bedre kjent. Hvis ikke er faren at parforholdet kan bli et høflig kollegaforhold, hvor man skal være så hyggelig at det ikke er måte på, uten at man kommer i kjernen av ting. 

Så lenge krangelen holder seg sunn, kan parforholdet dra nytte av det, mener hun. 

– Det er en gavepakke i en drittpakke, på en måte. 

Lurer du på hvordan du krangler på «riktig» måte? Les ekspertens beste tips lenger ned i saken.

– Mye potensial i krangling

I terapi ser Søyland flere konfliktsky personer som er villig til å gå langt for å unngå å krangle. Noe som kan gå utover både sexlivet og nærheten i forholdet. 

– Det kan være et mønster man har tatt med seg fra barndommen. Enten fordi man aldri har hørt foreldrene krangle eller fordi det har vært mye konflikt hjemme, sier Søyland.

Hun beskriver konfliktskyheten som en «felle», og advarer mot at man går glipp av viktige samtaler ved å unngå å snakke om det som er vanskelig. 

 Adobe Stock
USUNT: Søyland understreker at det også er et dårlig tegn om man krangler på en usunn måte eller hele tiden. Foto: Adobe Stock

– Krangelen har fått et dårlig rykte. Det ligger egentlig mye potensial der. Det kan føre til forståelse av andres behov, at man blir bedre kjent og kommer nærmere hverandre, sier Søyland. 

Slik krangler dere på «riktig» måte:

  • Sørg for at dere ikke har dårlig tid, er stressa eller sultne.
  • Ta partneren på alvor, og for all del ikke begynn med motargumenter. Når begge er så opptatt av eget perspektiv, eskalerer det.
  • Gi dere et tidsperspektiv på når dere skal ha løst floken. For eksempel 14 dager. Det er lett å si at «dette må vi gjøre noe med», uten å gjøre noe med det.
  • Gi den ene ordet. Lytt og anerkjenn den andres følelser. Uansett hvor uenig man er, ikke avbryt den andres genuine fortelling av hvordan man opplever det.
  • Bli enig om et tidspunkt man skal snakke sammen. For eksempel i helgen, når det er stille i huset.
  • Still åpne spørsmål.
  • Skriv ned hver for dere hvordan dere vil beskrive kranglemønsteret deres, og finn ut om dere synes det er sunt eller usunt. Husk: Hvis en sier at det er usunt, da er det usunt.

  • Tenk på hva dere kan lære av krangelen, og del det med hverandre. Tenk på hvordan dere kan utvikle dere og få mest glede ut av forholdet.

  • Har dere barn, er det viktig å vise barna at man kan reparere etter en krangel. Gi hverandre en god bamseklem foran barna og si unnskyld. Det er veldig vanlig å ha en ide om at man bør late som ingenting foran barna, men de er smarte og skjønner stemningen. Vis barna at det er trygt, og at en liten konflikt eller uenighet er noe ufarlig som går over når de voksne tar grep før det eskalerer og blir stygt.

Kilde: Kate Elin Søyland, par- og familieterapeut ved Åpen Dialog.

Dette bør alle ha som mål

Psykolog, sexolog og parterapeut Andreas Løes Narum i Parweb.no mener derimot at alle par bør ha et mål om å ikke krangle. 

Selv om det kanskje ikke er så mange andre enn Clooney-paret som kan skryte av det.

– Det er svært uvanlig. Hvis det Clooney sier er sant, er det jo helt fantastisk. Kanskje de har funnet kjærlighet og harmoni og at de er såpass tolerante mot hverandre at de slipper den friksjonen mange andre par opplever.

 Gorm Røseth / TV 2
PSYKOLOG: Andreas Løes Narum som står bak Parweb.no, er psykolog, parterapeut og sexolog. Foto: Gorm Røseth / TV 2

Han mener et krangelløst parforhold kan være et tegn på to ting: 

– Enten er det et tegn på at man greier å snakke om vanskelig tematikk, og takler ulikhet på en forbilledlig måte. Eller så er det et tegn på at man er livredd for å nærme seg konflikt fordi det betyr død og fordervelse. 

Er man i den sistnevnte kategorien, er man i en litt verre situasjon. 

– Går man hele livet og kun tilpasser seg hverandre uten å få flagget egne behov, blir det ingen krangling, men det blir ikke en tilfredsstillende tilværelse for det. 

Og for noen må det rett og slett litt adrenalin til for å tørre å si hva man trenger. 

– For noen kan en krangel føre til at et tema endelig kommer på banen, som ellers ikke ville ha gjort det. For noen er det først i krangelens hete man klarer å flagge sitt store savn. 

– Nok med to minutter hver

Det er ikke alltid innholdet i krangelen, men måten man krangler på, som kan være avgjørende for hvordan det påvirker parforholdet, ifølge psykologen. 

Han oppfordrer derfor alle par til å bli enige om en slags nødbrems når man er på vei inn i en krangel, i tillegg til å endre formatet. 

 Adobe Stock
STRATEGI: Psykologen mener man bør ha en klar strategi for hvordan man skal krangle. Foto: Adobe Stock

– Det å øve seg på å bare lytte i noen minutter er et annet format enn en argumenterende diskusjon. Da kan man trene på å snakke om vanskelige ting. 

Og noen kjøreregler bør man ha på plass før man går i gang:

– Begge må være enige om å lytte anerkjennende og nysgjerrig, og aldri protestere eller gå i forsvar. Det du anerkjenner er ikke objektiv sannhet, men den andres subjektive opplevelse, minner han om. 

Han råder også til å sette en tidsbegrensning på samtalen.

– Man klarer ikke det hele kvelden, da havner man i sitt sedvanlige diskusjonsformat. Til å begynne med kan det være mer enn nok med to minutter hver. 

Effekten kan være stor om man klarer å øve på dette, mener psykologen. 

– Med litt tørrtrening kan man gradvis greie å snakke om tematikk som er viktig, uten å havne i krangel. 

Read Entire Article