Boligåret 2025 starter med sterk oppgang. Nordea-strateg tror det bare er starten.
Publisert:
Oppdatert nå nettopp
Kortversjonen
- Boligprisene i Norge steg 4,4 prosent i januar, ifølge Eiendom Norges boligprisstatistikk.
- Seniorstrateg Sara Midtgaard i Nordea Markets tror at dette er starten på en sterk boligprisvekst i 2025.
- Økonomer har over lengre tid ventet at boligprisene vil stige kraftig i 2025, blant annet på grunn av varslede rentekutt fra sentralbanken og redusert egenkapitalkrav for boliglån.
Oppsummeringen er laget av AI-verktøyet ChatGPT og kvalitetssikret av E24s journalister
Boligprisene i Norge steg 4,4 prosent i januar, ifølge Eiendom Norges boligprisstatistikk.
Korrigert for sesongvariasjoner var boligprisene opp 1,4 prosent forrige måned.
De siste 12 månedene har boligprisene steget med 7,3 prosent.
– Det er kun i 2022 vi har hatt en sterkere oppgang i boligprisene i en januarmåned. Det var det sentrale Østlandet, Agder, Rogaland og Tromsø som hadde spesielt sterk oppgang, sier administrerende direktør Henning Lauridsen i Eiendom Norge.
Det er normalt at boligprisene stiger i første halvdel av året. I desember steg boligprisene med 0,1 prosent, noe som er uvanlig da prisene gjerne faller mot slutten av året.
- Blant de store byene er den sesongjusterte oppgangen i januar sterkest i Stavanger og Kristiansand med 2,1 prosent. I Oslo var veksten 1,9 prosent.
- Den svakeste prisutviklingen kom i Trondheim, med en sesongjustert prisvekst på 0,5 prosent.
Les på E24+
Hvor lønner det seg å kjøpe bolig i 2025?
– Dette er starten
– Dette var sterk boligprisvekst. Det er ikke så overraskende at tallene er sterke, sier seniorstrateg Sara Midtgaard i Nordea Markets.
Midtgaard tror at den sterke boligprisveksten er et resultat av endringer i egenkapitalkrav, i tillegg til at det er en forventning blant folk at boligprisveksten vil skyte fart.
– Jeg tror at dette er starten på det vi vil se i 2025, med usedvanlig sterk boligprisvekst.
Midtgaard mener at den kraftige boligprisveksten vil trigge mer boligbygging.
– Når differansen på pris mellom nytt og brukt blir stadig mindre, kan vi forvente at salget av nye boliger øker og at dette vil få fart på byggingen. Det vil imidlertid ta tid før vi ser effekten av dette.
Strategen sier at det vil ta tid før vi ser at boligbyggingen er tilbake på nivåene under pandemien. Og det er ikke gitt at vi kommer dit, sier hun.
– Hvis byggingen tar seg kraftig opp, vil det øke veksten i norsk økonomi. Det kan sette en begrensning på hvor mange rentekutt vi får. Dette er klart sterkere enn Norges Bank hadde ventet, som var 0,5 prosent oppgang sesongjustert, sier Midtgaard.
Makroøkonom Karine Alsvik i Handelsbanken sier at tallene var enda sterkere enn ventet. Hun hadde anslått en sesongjustert vekst på 1,1 prosent.
– Dette viser at mye av effekten fra lavere egenkapitalkrav kommer med en gang, sier Alsvik.
Også Alsvik venter at den sterke veksten i boligprisene vil fortsette fremover, spesielt i første kvartal. Hun viser i den forbindelse til høy lønnsvekst, rentekutt og spesielt den begrensede tilbudssiden.
Derfor kan boligprisene stige kraftig
Økonomer har over lengre tid ventet at boligprisene vil stige kraftig i 2025. Blant annet Eiendom Norge venter en økning på 10 prosent i år. Norges Bank venter 6,3 prosent.
- En viktig forutsetning er varslede rentekutt fra sentralbanken som kan gi billigere boliglån. Hvor mange det blir i 2025 spriker mellom økonomene, men Norges Bank anslår selv tre til fire kutt i år. Det første kuttet kommer «mest sannsynlig i mars».
- En annen forklaring er at kravet til egenkapital for boliglån ble redusert til 10 prosent fra 15 prosent fra nyttår. Økonomer har pekt på at det vil føre til økt etterspørsel etter boliger, og dermed høyere priser.
- Samtidig har byggebransjen lenge varslet om en historisk lav boligbygging, og pekt på høyere priser som en konsekvens.
Salget av nye boliger lå i desember 2024 åtte prosent under samme måned i 2023. Men igangsettingen av nye boliger var samtidig syv prosent høyere, ifølge Boligprodusentene.
Obos’ sjeføkonom Sissel Monsvold sa mandag at vi for alvor begynner å merke effektene av den rekordlave tilførselen etter nye boliger. Prisene på Obos-boliger i Oslo steg for øvrig 6,1 prosent forrige måned.
- Lav arbeidsledighet og høy lønnsvekst som gir økt kjøpekraft er andre faktorer økonomer trekker frem.
- Blant folk er det også et stort flertall som tror på boligprisvekst neste år, ifølge NBBLs boligmarkedsbarometer.