Kona og de nyfødte tvillingene ble bombet mens han hentet fødselsattestene. 1,8 prosent av Gazas innbyggere er nå drept, melder byrå.

1 month ago 26



Minst 142 palestinere er blitt drept på Gazastripen i løpet av de to siste døgnene, opplyste det Hamas-kontrollerte helsedepartementet mandag. Det totale tallet på oppgitte drepte nærmer seg 40.000.

En mann sørger over en slektning som ble drept i et israelsk angrep mot  Deir al-Balah 10. august. Foto: Abdel Kareem Hana / AP / NTB

Publisert: 13.08.2024 12:29 | Oppdatert: 13.08.2024 12:45

Kortversjonen

Dermed har minst 39.897 palestinere blitt drept på Gazastripen siden krigsutbruddet mellom Israel og Hamas 7. oktober i fjor, ifølge departementet. I tillegg er minst 92.152 palestinere såret i krigen.

Tallene er ikke bekreftet på annet hold, men FN anser de palestinske helsemyndighetenes tall for pålitelige, og de stemmer overens med hva uavhengige eksperter har beregnet.

Ifølge oversikten til det palestinske statistikkbyrået er 1,8 prosent av Gazas befolkning drept siden 7. oktober. 75 prosent av ofrene skal være under 30 år.

Aftenposten kan ikke uavhengig verifisere tallene på drepte, og Hamas skiller ikke mellom sivile og stridende.

Egypt og Israel hindrer tilgang til Gaza for internasjonale journalister, og det er derfor ikke mulig å gjøre egne undersøkelser av situasjonen på bakken.

Det kommer jevnlige meldinger om omfattende angrep mot boligbygninger og skoler på Gazastripen. Ramy Abdu, som er styreleder for Euro-Med Monitor, delte tirsdag et bilde av Mohammad Abu Al-Qumsan. Han skulle hente fødselsattester for sine nyfødt tvillinger.

Mohammad Abu Al-Qumsan gråter i fortvilelse etter at familiens hans ble utdatert i det som omtales som et israelsk angrep. Foto: Ramy Abdu/X

Både tvillingene, hans kone og moren til kona ble drept i et israelsk flyangrep mens han var borte, skriver Abdu.

Flykter igjen

Mandagens tall ble offentliggjort samtidig som Israel de siste dagene har gitt ordre om at palestinere om oppholder seg i Khan Younis, må flykte. Titusener har dermed igjen lagt på flukt fra byen, der mange bygninger ligger i ruiner etter tidligere israelske angrep.

Store deler av Gazastripen er utradert av israelske angrep. Bildet er tatt i Khan Younis 10. juli. Foto: Hatem Khaled / Reuters / NTB

Israel begrunner angrepet mot Khan Younis, Gazas nest største by, med at militante palestinere fortsatt avfyrer raketter fra området.

Nasser-sykehuset sør i Gaza mottok mandag 13 døde mennesker som alle skal ha blitt drept i Khan Younis. Det opplyser en journalist fra nyhetsbyrået AP som befinner seg på stedet. En av de drepte er ifølge sykehuset en lege som ble drept sammen med to andre da huset hans ble rammet av et israelsk angrep.

Saken fortsetter under bildene

Palestinere på vei bort fra Hamad by etter Israels evakueringsordre for deler av Khan Younis sør på Gazastripen. Foto: Abdel Kareem Hana / AP / NTB
Det mangler mat, rent vann, sanitærfunksjoner og søppelhåndtering på Gazastripen. Kloakken renner i gatene og smittsomme sykdommer sprer seg. Foto: Hatem Khaled / Reuters / NTB

Skoleangrep

Lørdag ble mange mennesker drept da Israel angrep en skole i Gaza by der hundrevis av internt fordrevne hadde søkt tilflukt. Israel har oppgitt at skolen ble brukt som kommandosenter for væpnede palestinske grupper.

Ifølge Gazas sivilforsvar ble rundt 100 mennesker drept i angrepet, mens lokale helsemyndigheter har oppgitt at minst 80 palestinere ble drept, mange av dem sivile.

Angrepet er ett av de dødeligste så langt i krigen og er blitt fordømt av FN, EU og en rekke land.

Read Entire Article