Kommunen bør selv få bestemme fartsreduksjoner nær skoler og langs skoleveier

1 month ago 32



Kristiansand har ca. 60 mil kommunale veier og 12 mil gang og sykkelveier.

Høyre arbeider for økt bruk av hjertesoner rundt skolene våre. Det er også et stort politisk flertall for at kommunen selv må få bestemme hvor vi ønsker 40 km/t eller 30 km/t sone, skriver lederen av areal- og miljøutvalget i Kristiansand, Odd Nordmo. Foto: Jacob J. Buchard

I tettbygde strøk har nesten alle veier gatebelysning. Vi har bra utbygget gang- og sykkelveinett på kommunale veier. Også på fylkesveier er det ønsker om gang/sykkelvei eller tiltak som gjør skoleveien tryggere. Kristiansand kommune jobber med sykkeltilrettelegging med fokus på nullvekstmålet. Vi har også egne sykkelkampanjer. I reguleringssaker er trafikksikkhet og skolevei eget tema med stort fokus. Det er kamp om arealene og det er viktig å sikre skolevei som fungerer i alle årstider.

Kristiansands trafikksikkerhetsplan lages i samarbeid mellom teknisk sektor, oppvekstsektoren samt representater for Barn og unge, Trygg Trafikk, Nullvisjonen og politiet og vedtas av bystyret. Skoler, barnehager og velforeninger inviteres til å gi innspill på ønskede tiltak. Planen innholder handlingsplan for holdningsskapende arbeid og handlingsplan for fysiske tiltak på alle veier. En utfordring med nok ressurser til å gjennomføre alle tiltak, både anleggskostnader, fysiske tiltak, samt samarbeid for å planlegge og følge opp fysiske tiltak og holdningsskapende arbeid.

I vintervedlikehold prioriteres trafikksikkerhet på gang- og sykkelveier. Vegetasjon som vokser i siktsoner og hindrer trafikksikkerhet er en utfordring. Også lovverket er tungvint og kommunen får regningen der huseiere ikke følger opp. Kristiansand ønsker en endring av lovverket. Vi har godt samarbeid med andre kommuner og erfarer at kommune-Norge sliter med det samme.

Innspill om mindre trafikksikkerhetstiltak som skilt, gangfelt og fartsdempende tiltak behandles fortløpende. I fartsgrenser og gangfelt har Kristiansand kommune fulgt nasjonale retningslinjer. Nasjonale retningslinjer er ikke gode nok. Høyre prioriterer 4-felts motorvei og 110 km/t grense. Det er viktig for en rask, sikker og konkurransefremmende trafikkavvikling mellom byene våre. Utenom 4-felts veiene og inne i byene ønsker vi lavere fartsgrenser og bedre trafikksikkerhet. Vi ønsker at kommunen selv skal få bestemme fartsreduksjoner nær skoler og langs skoleveier.

Staten gir byvekstavtaler for å minske biltrafikk og øke gange, sykling og buss. Men kommunene gis ikke alle verktøy som behøves for å oppnå 0-vekstmålet. Hvis sykkelen skal vinne i kappløpet mot bilen, må kommunene få bestemme hvilke veier som skal ha redusert hastighet til 40 km/t og 30 km/t. Høyre arbeider for økt bruk av hjertesoner rundt skolene våre. Det er også et stort politisk flertall for at kommunen selv må få bestemme hvor vi ønsker 40 km/t eller 30 km/t sone.

Vegvesenet og fylkeskommunen har lenge bevist at de er for tungrodde og byråkratiske i å fastsette reduserte fartsgrenser for fylkes-, bolig- og skoleveier. Sykkelen skal nå vinne over bilen. Barna våre skal kunne gå og sykle trygt til skolen, og foreldrene bør ikke kjøre dem i bil. Våre hjerter banker for barna våre, og vi har ingen barn å miste. Derfor bør kommunene nå få overta fastsettingen av fartsgrenser for de veiene barna bruker mest i vår egen kommune.

Read Entire Article