Jarle Kanaris dro til Legevakten i Oslo med svært sterke smerter i brystregionen. Der sa legen at han hadde halsbetennelse.
Publisert: 22.05.2025 16:24
Kortversjonen
- Jarle Kanaris opplevde sterke brystsmerter og pusteproblemer, men ble først diagnostisert med halsbetennelse ved Oslo legevakt.
- Etter at tilstanden ble forverret, ble det konstatert betennelse i hjerteposen. Kanaris ble overført til sykehusbehandling.
- Legevakten beklager misnøyen, men kommenterer ikke enkeltsaker. De oppfordrer Kanaris til å klage formelt for en grundig vurdering.
Sammendraget er laget ved hjelp av kunstig intelligens (KI) og kvalitetssikret av Aftenpostens journalister.
– Jeg er som mange mannfolk flest. Vi drar ikke til legen før vi absolutt må, sier Jarle Kanaris.
Og onsdag 30. april var en slik dag: Kanaris hadde sterke smerter i hjerteregionen med økende pusteproblemer og dro til Oslo legevakt på Sinsen.
– Jeg ble gradvis dårligere utover ettermiddagen og kjørte til legevakten ved 17-tiden. Jeg kom raskt til sykepleier og ble sendt til et undersøkelsesrom. Det ble tatt EKGEKGEKG brukes blant annet i diagnostikk av hjerterytmeforstyrrelser og hjerteinfarkt. Kilde: SNL, CRPCRPCRP er en protein som blir laget i leveren og fraktet rundt i blodet. Leveren lager mer CRP når kroppen har betennelse og blir syk. CRP-mengden i blodet kan derfor vise om noen har betennelse, og hvor stor betennelsen er. Kilde: SNL og blodprøve. Deretter kom jeg inn til legen. Han lyttet på meg med stetoskop og sjekket mandlene i halsen. Etter cirka ti minutter sa han at det var halsbetennelse, forteller 60-åringen.
Kanaris fikk resept på penicillin og ble sendt videre til apoteket som ligger i samme bygning. I mellomtiden hadde også kona og den ene sønnen kommet til legevakten.
– Smertene forverret seg raskt mens jeg ventet på tur på apoteket. Det føltes som om jeg hadde en lastebil parkert på brystet når jeg pustet. I tillegg ble jeg blå på hendene og i ansiktet. Kona ba meg gå tilbake, sier Kanaris, som til daglig er drosjeeier i Oslo og driver drosjesentralen Bytaxi.
Klarte ikke å puste normalt
Kanaris gikk tilbake og tok igjen kontakt med en sykepleier. Han fortalte sykepleier at tilstanden var blitt mye verre på kort tid og viste frem hendene og ansiktet som var blå.
60-åringen forteller videre at han ga også uttrykk for store brystsmerter ved hjerteregionen. Han ble lagt inn på et undersøkelsesrom. Kanaris klarte ikke å puste normalt, så de ga ham surstoff. Mens han lå på sengen ble han kald og bena ristet ukontrollert.
– Sykepleierne tok ny EKG. Jeg fikk også nitroglyserolnitroglyserolEt hurtigvirkende nitrat som i medisinen først og fremst brukes ved hjertekrampe. Kilde: SNL og Dispril. Det ble tatt nye prøver før jeg ble sendt til et observasjonsrom uten at legen foretok ytterligere undersøkelser eller samtale med meg. Fremdeles hadde jeg sterke smerter i hjerteregionen og dette vedvarte utover kvelden, selv med smertestillende, sier han.
60-åringen har delt epikrisen med Aftenposten. Den delen som er datert 30. april, står det at legen har vurdert at Kanaris har tonsillitt. Ifølge Stor Norske Leksikon er tonsillitt en samlebetegnelse på forskjellige betennelser i halsmandlene. Legen skriver at videre oppfølging blir hos fastlegen.
Den delen av epikrisen som er datert 1. mai, står det følgende:
«Funn kan være forenlig med perikarditt.» Perikarditt er hjerteposebetennelse.
Ba om å bli kjørt til Ullevål
Kanaris ba om å bli kjørt til hjerteavdelingen på Ullevål sykehus, men ble ikke hørt.
– Morgenen etter kom en ny lege til meg. Han undersøkte meg som vanlig, men i tillegg ba han meg strekke armene over hodet. Det klarte jeg ikke uten sterke smerter i brystet. Legen mente at jeg hadde betennelse i hjerteposenhjerteposenHjertepose er en bindevevshinne som omgir hjertet og de tilstøtende deler av de store blodårene hos dyr. Hjerteposen støtter hjertets funksjon gjennom å sikre friksjonsfri bevegelse, hindre overfylling, og beskytte hjertet fra andre strukturer i brystkassen. Kilde: SNL. Han snakket med hjertelegen på Diakonhjemmet og overførte meg dit. Overlegen på Diakonhjemmet undersøkte hjertet med ultralyd og konkluderte med at jeg hadde perikarditt (betennelse på hjerteposen), forteller Kanaris.
Han fikk smertestillende og betennelsesdempende medisiner. Fredag ettermiddag ble han utskrevet av sykehuset. Aftenposten var med Kanaris på kontroll på Diakonhjemmet i begynnelsen av mai. Der konstaterte hjertelegen at han er frisk.
Likevel er 60-åringen bekymret for hva som kunne ha skjedd på legevakten.
– I verste fall kunne jeg hatt hjerteinfarkt og risikert livet fordi den første legen mente jeg hadde halsbetennelse. Jeg mener i det minste at en lege bør kunne se og forstå forskjellen på halsbetennelse og mulig betennelse i hjerteposen eller hjerteinfarkt. Det er også kritikkverdig at legevakten ikke sendte meg til Ullevål sykehus. Jeg kommer til å klage til Fylkeslegen, sier Kanaris.
– Det hjelper ikke å bygge et flott nytt legevaktbygg til tre milliarder når kommunen ikke kan hjelpe folk med sykdommene de kommer med. Det er ikke første gangen dette skjer, så nå må noen voksne i kommunen ta tak i utfordringene og rydde opp før det går ordentlig galt, legger han til.
Legevakten beklager, men vil ikke kommentere enkeltsaker
Legevakten i Oslo er delt i to: allmennlegevakten og skadelegevakten. Oslo universitetssykehus er ansvarlig for skadelegevakten, mens Oslo kommune har ansvaret for allmennlegevakten.
Aftenposten har sendt kommunen flere spørsmål om saken. Blant annet hva de sier til det Kanaris forteller, og hvorfor han ikke ble sendt til Ullevål sykehus da han ba om det.
Kanaris er villig til å gi kommunen fritak fra taushetsplikten. Til tross for dette vil ikke legevakten svare på det Kanaris har påpekt. I stedet skriver seksjonsoverlege Beate Nilsen ved allmennlegevakten dette i en e-post:
– Vi beklager at Kanaris ikke er fornøyd med behandlingen han fikk på legevakten. Vi kommenterer ikke enkeltsaker i mediene, det ønsker vi å ta direkte med pasientene. Vi oppfordrer derfor Kanaris til å ta direkte kontakt med oss ved å ringe oss eller sende inn en skriftlig klage. Da kan vi forklare hvilke vurderinger som ble gjort underveis. Kanaris kan også klage til Statsforvalteren, skriver Nilsen.
Hun legger til at tilbakemeldingene fra pasienter blir brukt for å forbedre tjenester til det beste for alle som bruker legevakten. Nilsen presiserer samtidig at de samarbeider tett med sykehusene for å gi pasienter god helsehjelp.
– Vi samarbeider tett med sykehusene for rådføring med spesialister og ved innleggelse av pasienter. Legevakten har en observasjonspost der pasienter kan legges inn for videre undersøkelser, observasjon og vurdering før eventuell sykehusinnleggelse. Alle som bor og oppholder seg i Oslo skal være trygge på at de blir godt ivaretatt når de kontakter legevakten.
Allmennlegevakten hadde 124.000 pasienter i fjor og fikk 136 klager.