Knuser Vedum i ny måling: – Bør innse det nå

1 week ago 7



Kortversjonen

  • Til tross for borgerlig flertall på VGs måling, jubler SV over økt oppslutning.
  • Senterpartiet viser en markant nedgang, samtidig som SV nesten dobler deres oppslutning.
  • Senterpartiet kan ikke lenger holde døren til regjering stengt for SV, er beskjeden fra SV-lederen, som inviterer til samarbeid.

– Senterpartiet må innse at de ikke har makt til å holde dørene igjen til regjeringskontorene for all fremtid. Tallenes tale er tydelig, og styrkeforholdet er klart endret, sier SV-leder Kirsti Bergstø.

I dag sitter Arbeiderpartiet og Senterpartiet i regjering.

Til tross for borgerlig flertall på VGs ferske måling, jubler Bergstø over gode tall for SV på målingen, som hun håper vil gi utslag i form av et solid valg om et år.

Og mens SV suser opp og Sp går tilbake, fastholder Sp at de ikke ønsker å sitte i regjering med SV.

Bilde av Kirsti BergstøKirsti Bergstø

SV-leder

– Om ikke Sp tidligere har forstått at nøkkelen for et flertall på rødgrønn side går gjennom SV, så bør de innse det nå, sier Bergstø.

– Hvis regjeringen mener alvor med at folk skal få bedre råd, og at vanlige folk skal betale mindre skatt. Da går veien gjennom oss. Men da må de også innstille seg på at rike må betale mer, sier hun.

Slik ville velgerne stemt hvis det var valg i dag:

Dette viser målingen

  • VGs måling for september viser et flertall på Stortinget for borgerlig side.
  • Borgerlig side har flertall også uten Kristelig Folkeparti (KrF). Partiet er under sperregrensen, og får dermed kun to mandater, etter en svært krevende høst for partiet.
  • Det er ikke kun KrF som sliter. MDG er mindre enn sekkeposten «andre partier», og får kun 2.6 prosent oppslutning.
  • Senterpartiet lekker 65.000 velgere til Frp.
  • Netto lekkasje av velgere fra Høyre til Frp er også 65.000 velgere.

Elendig for Sp

Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum overlater til Sp-nestleder Anne Beathe Kristiansen Tvinnereim å svare på det dårligste resultatet på VGs partibarometer for Sp siden februar 2016.

– Vi skal klare bedre enn dette, fastslår hun.

– Hva gjør dere galt?

– Jeg tror det er et uttrykk for at folk kjenner på stor usikkerhet. Vår jobb er å sørge for trygg styring og bedring av folks hverdagsøkonomi. Og å gi dem større trygghet i en tid med krig og usikkerhet.

 Frode Hansen / VGSp-leder Trygve Slagsvold Vedum og nestleder Anne Beathe Tvinnereim. Foto: Frode Hansen / VG

Mindre enn Rødt

Sp bidro til at SV ikke kom inn i Støre-regjeringen høsten 2021.

I 2021-valget fikk Sp 13,5 prosent av stemmene, mens SV fikk 7,6 prosent. I dag er SV over dobbelt så store som Sp på målingene.

– Hvis forskjellen blir like stor ved valget og det blir rødgrønt flertall, er det eventuelt SV som kan bruke muskler for å bli med i regjering og holde Sp utenfor?

– Det er et hypotetisk spørsmål. Sp og Ap-konstellasjonen er veldig god. Vi har styrt trygt og gødt gjennom tøffe tider og funnet gode løsninger med Ap.

SVs utvikling på VGs meningsmålinger:

– Dere er nå nede på grunnfjellet, hvor det i hovedsak bare er bønder og folk som bor i distriktene som stemmer på dere?

– Det er vel ikke det engang, ler hun.

– Jeg sa ikke alle folk som bor i distriktene.

– Det er tydelig at folk føler seg usikre. Da er vår jobb å vise frem hva vi har gjort, hva vi gjør og vil gjøre.

Senterpartiets utvikling på VGs meningsmålinger:

Sps fall siden toppen i desember 2020 er noe av det største i norsk historie. Da nådde Sp 20,5 prosent og de var større enn Ap.

– Siden den gang har oppslutningen falt med 76 prosent?

– Det er lek med tall. Siden desember 2020 har vi fått ansvar for forsvarspolitikken og finanspolitikken hvor farvannet rundt oss er svært dramatisk.

Aps partisekretær Kjersti Stenseng ønsker ikke å svare på SVs utfordring til Sp:

Bilde av Kjersti Stenseng (Ap)Kjersti Stenseng (Ap)

– Arbeiderpartiets mål er å vinne valget neste år, og det er gledelig at vi sakte, men sikkert er på vei oppover på målingene. Vår viktigste jobb er å trygge folks økonomi. Så tror jeg folk ønsker seg en regjering som bekjemper forskjeller fremfor å øke dem.

Høyre-leder Erna Solberg sier kort dette:

Bilde av Erna Solberg (H)Erna Solberg (H)

– En ting er at SV er dobbelt så store som Sp, men det er jo et mye morsommere poeng at Høyre er nesten fem ganger så store som Sp. Det tar jeg som et tydelig signal om at folk vil ha lavere skatter, mer politi, kortere helsekøer og en bedre skole. Norge trenger en ny regjering, sier hun.

Og Frp-leder Sylvi Listhaug:

Bilde av Sylvi Listhaug (Frp)Sylvi Listhaug (Frp)

– Jeg tror mange ser at Høyre og Arbeiderpartiet har blitt for like, og at Fremskrittspartiet er forskjellen i norsk politikk dersom vi skal få en ny kurs som øker friheten og tar tilbake tryggheten. Støre-regjeringen må bort og landet trenger et stort og sterkt Frp, skriver hun i en e-post til VG.

KrF-krise

Kristelig Folkeparti er i krise. Det gjenspeiles også på dagens måling. Hvor partiet bare får 2.9 prosent.

En trøst får være at de har vært lavere på VGs målinger de siste årene, blant annet 2,7 i januar 2022 og 2,8 i januar 2023.

Read Entire Article