Klønete og lett å like. Møt «The first Dude» – mannen bak Kamala Harris.

1 month ago 38



Ektemannen til Kamala Harris er både klønete og elskverdig. Av en amerikansk storavis defineres han som «motvekten til giftig maskulinitet».

Douglas Emhoff hoppet av karrieren som toppadvokat for å støtte Harris’ politiske karriere. Selv om mange kvinner har gjort det før ham, applauderes valget. Foto: Erin Schaff / Reuters / NTB

Publisert: 26.07.2024 05:48

Kortversjonen

Douglas Emhoff er ektemannen til visepresident og det som blir demokratenes presidentkandidat, Kamala Harris.

Hans offisielle tittel er «second gentleman of the United States». Kanskje blir han hele USAs førstemann, en moderne Jackie Kennedy eller Michelle Obama.

For det er vanskelig, ja, nesten umulig, ikke å like denne fyren. Det er det flere grunner til.

– It’s Doug

Først: Han er 59 år gammel tobarnsfar, sportsidiot, advokat og foreleser ved Georgetown universitet. Han er født i Brooklyn, vokste opp i New Jersey og flyttet til Los Angeles som tenåring. Han er utdannet advokat og endte opp som partner i DLA Piper, et stort advokatfirma. Da Harris ble visepresident, sluttet han for å unngå interessekonflikter.

Han er også litt klønete. Han rotet det for eksempel greit til da han skulle invitere Harris’ ut på deres første stevnemøte.

«Hey, it’s Doug», startet han.

Klokken var 07:30 på morgenen og han snakket til Harris’ telefonsvarer, sier han på et amerikansk talkshow. Som alt annet enn en George Clooney i toppform, rotet Emhoff i fire-fem minutter før han klarte å legge på. En total katastrofe, tenkte han.

«Milde måne, jeg ødela alt. Dette kommer aldri til å bli noe».

... men?

De møttes. I 2014 giftet de seg.

Og flaks for Emhoffs del: Harris lagret den lange og klønete meldingen, som hun spiller av hver bryllupsdag.

Jobber politisk

Siden 2020 har Emhoff vært aktiv på sosiale medier. Maken til makt i USA driver også med politikk, og Emhoff har spesielt to saker han arbeider med.

  • Han er av jødisk opphav og har vært pådriver for å formalisere arbeidet mot antisemittisme.
  • Etter 30 år som advokat, har også Emhoff et uttalt engasjement for at alle skal ha muligheten for rettshjelp.

Tidlig i perioden ble han brukt mye for å få folk til å vaksinere seg mot covid-19. Han er opptatt av nasjonalparkene og abortrettigheter. Offentlig har han snakket om viktigheten av offentlige biblioteker, snakket om kunst og gått i Pride-tog.

Men mest av alt heier han på kona.

Han (prøv) er litt på morsomhetene også.

Og så bruker han alle anledninger til å fortelle Harris at hun heier på helt feil lag.

Doug poster også selfier på samme måte som de fleste middelaldrende menn gjør det.

Og han står ikke i veien for en kamp. Første gang offentligheten for alvor så noe til Harris’ mann, var da han stormet scenen for å stoppe en aksjonist som stjal mikrofonen til kona.

– Savner jobben

Selv om han tilsynelatende fullt ut støtter karrieren til Harris, har han også sagt at han var ambivalent i å sette egen karriere på pause.

Han har i et intervju med The New York Times sagt at han savner å jobbe som advokat hver dag.

– Visepresidenten og jeg har hatt mange samtaler om hvordan vi skulle klare å opprettholde et normalt ekteskap i denne situasjonen, der jeg trakk meg fra partnerskapet i firmaet for å være der, åpent og offentlig, for å støtte henne som hennes ektemann, sier Emhoff til The New York Times.

Slipsløs og iført stilige sneakers med hvit såle og en velsydd dress balanserer Emhoff godt mellom det avslappede og forventede i rollen som «second gentleman». Foto: Erin Schaff, Reuters / NTB

«The first Dude»

Kompisene kaller ham, ifølge Harris’ bare «the first Dude». Og han bærer rollen som tidligere kun kvinner har hatt, på en moderne måte. Han omtaler det å støtte konen som en «veldig mannlig ting» å gjøre.

– Å løfte kvinner er ikke å ta bort muligheter fra menn. Jeg vil også si at visepresident Harris løfter meg og hjelper meg med mine oppgaver. Vi hjelper hverandre, sier Emhoff ifølge avisen.

En skribent i The Washington Post omtalte Emhoff som motvekten til giftig maskulinitet, et tema «the second gentleman» har uttalt seg om.

– Vi har på en måte forvirret hva det betyr å være en mann og hva det betyr å være maskulin. Det finnes en stereotypi om at man må være tøff, sint og utagerende for å være sterk. Det er faktisk det motsatte. Styrke handler om hvordan du viser kjærlighet for mennesker, sa Emhoff i et intervju med Real Clear Politics.

Read Entire Article