Klimaaktivister brukte sirkelsag for å komme seg inn på Gardermoen

1 month ago 57



Klimaaktivistene som onsdag morgen tok seg inn på rullebanen på Gardermoen, brukte sirkelsag for å skjære hull i gjerdet, opplyser Avinor til NTB.

Klimaaktivister tok seg inn på Gardermoen med sirkelsag. Foto: Hans O. Torgersen, Aftenposten POOL / NTB

Det var rundt klokken 5.45 onsdag at tre aktivister tok seg inn på rullebaneområdet på Oslo lufthavn Gardermoen. De holdt opp et banner og forsøkte å forstyrre flytrafikken.

En halv time senere meldte politiet at de tre aktivistene var fjernet.

Aksjonen fikk ingen konsekvenser for flytrafikken, opplyser Avinor. De tre hadde satt seg ned foran en avisningsplattform, som ikke er i bruk nå om sommeren, forteller pressevakt Ylva Celius Trulsen til NTB.

– Vi hadde airport patrol på stedet som kjørte bort i løpet av få minutter og hadde kontroll på situasjonen.

Brukte sirkelsag

Det var klimaaktivister fra gruppa «Folk mot fossilmakta» som aksjonerte. De tok seg inn på rullebanen ved å skjære hull i et gjerde med sirkelsag, ifølge Trulsen.

– Det er ikke bare bare å komme seg gjennom der. Vi har sensorer og kameraer på stedet, så vi fanget dem opp med én gang og var der på under ett minutt.

Airport patrol-betjenter hadde kontroll på aktivistene fram til politiet kom og førte dem bort, forteller Trulsen.

– Det er bra med engasjement og fokus på å redusere klimagassutslippene, men det er synd og svært alvorlig når det gjøres på en ulovlig måte. Sikkerhet kommer ralltid først, og det er strengt forbudt å ta seg gjennom gjerdet på flyplassen. Gjerdet er der av en grunn, sier hun.

Vil stoppe oljeutvinning

Klimaaktivistene ønsker at regjeringen signerer en juridisk bindende avtale for å stoppe utvinning og forbrenning av olje, gass og kull innen 2030, samt gir støtte og finansiering til andre lands arbeid i en rask og rettferdig omstilling.

– Regjeringen trenger en push fra folk som oss. Norge må støtte ikke-spredning av all olje, gass og kull, sier Vebjørn Bjelland Berg, som er en av aksjonistene, i en pressemelding ifølge Dagbladet.

Read Entire Article