Klimaaksjonistene trenger en «reality check»

1 month ago 24



Publisert: 29.07.2024 06:00

Dette er et debattinnlegg. Eventuelle meninger i teksten står for skribentens regning. Hvis du ønsker å delta i debatten, kan du lese hvordan her.

Nylig aksjonerte «Folk mot fossilmakta» på Gardermoen. De krever at regjeringen forplikter seg til å stoppe utvinning og forbrenning av olje, gass og kull innen 2030. Det disse aksjonistene virkelig trenger å forplikte seg til, er en «reality check».

Å blokkere veier og rullebaner, kaste maling på malerier og å lime seg fast i ting, er bare noen av metodene gruppene bruker. Noen mer beklagelige enn andre. Veiblokkeringene har nemlig ført til langt verre enn bare lange køer. Et eksempel er klimademonstrasjonen på Dartford Bridge i Storbritannia i 2022. Under den ble to påkjørt og drept og én hardt skadet på grunn av trafikkaoset som oppsto.

Dette er en av mange tragiske historier på grunn av protestene. Personer går glipp av jobbintervjuer, mister legetimer, ambulanser i utrykning blir stående fast i trafikken – alt på grunn av aktivister.

Jeg er sikker på at jeg og aktivistene er enige om at utslippene må ned, men å avvikle oljen nå vil føre til det motsatte. Norge eksporterer nemlig olje og gass til andre land, som Storbritannia. Det gjør at de bruker olje og gass fremfor kull, som er syv ganger mer klimafiendtlig. Dette gjør at Storbritannia alene sparer rundt 28 millioner tonn CO2 hvert år, mens norsk oljeindustri kun står for 12 millioner tonn CO2.

Regnestykket går opp: Norsk olje- og gassindustri kutter utslipp. Alternativet til norsk olje er heller ikke vannkraft eller havvind, det er kull eller saudiarabisk olje. Norge er faktisk bygd på oljepenger, og velferdsstaten vår er finansiert av dem.

Mye av det vi omgir oss med, er i likhet med Norge også avhengig av olje. Telefonene som aktivistene bruker for å dokumentere protestene, de oransje vestene de har på seg, og til og med salaten de spiste til lunsj, er alle avhengige av oljen.

Dette kan aktivistene godt være uenige i. Da oppfordrer jeg dem til å delta i samfunnsdebatten og bruke demokratiet for å fremme sine meninger – fremfor å skape kaos, stoppe flytrafikken og hindre ambulanser i å hjelpe mennesker.

Theodor Vik Thorkildsen

Leder i Lier FpU

Read Entire Article