Kjører fergene på maks kapasitet: – Bruker alt av mannskap som de klarer å finne

3 hours ago 5



Nyhetssenter Nordland

Grafikk: NRK
  • 28. oktober 2024 kl. 11:16

    Togkrasjen stenger E6: Kjører maksimal ferjekapasitet

    Togulykken som har sperret E6 i Hemnes, har til tider ført til svært lange køer på omkjøringssambandet Nesna - Levang på fv17.

    Nå melder fylkeskommunen at de makser ut kapasiteten på fergesambandet.

    – Hovedferja kjører døgnkontinuerlig. Ekstraferja kjører 13 timer daglig, forteller fylkesråd for samferdsel Marianne Dobak Kvensjø i ei pressemelding.

    NRK har tidligere fortalt om enorme køer på fergesambandet. I helgen skal det ifølge fylkeskommunen vært kaos-tilstander i perioder.

    – Vi bruker alt av mannskap som selskapet har klart å finne, forteller fylkesråd for samferdsel i Nordland Marianne Dobak Kvensjø.

    Og i dag klarer man nesten å ta unna uten at noen må stå over til neste ferje.

    – Midt på dagen er det bare en halvtimes ventetid til neste ferje. På natta er det litt over en time, forklarer fylkesråd Kvensjø.

    Fylkesråden sier det er utfordrende å få tak i folk, og et puslespill å flytte folk fra andre samband.

    – Mannskapet må være utsjekket både på de enkelte fartøy og på sambandene de skal betjene. Det er ikke bare å flytte folk på timen. I tillegg er mangel på mannskap en generell utfordring i bransjen. Nå ser det likevel ut til at vi klarer å ta unna ganske bra, understreker Kvensjø i pressemeldingen.

    Bane NOR kommer med ny prognose om gjenåpningen mandag 28.oktober kl. 1500. Da vil det også ventet oppdateringer angående åpning av E6.

    Nesna - Levang ferge

    Foto: Marius Guttormsen / NRK
  • 28. oktober 2024 kl. 09:38

    Klassequizen: 6 poeng til Myre skole

    Vi er over halvveis i sesongen for Klassequizen i Nordland, og enn så lenge er det tre skoler som holder seg i ledelsen med 10 poeng!

    Ole Andreas Grøteide, Nathalie Karlsen og Edvin Samuelsson er deltakerne i Klassequizen fra Myre skole i Vesterålen.

    De forsøkte å gi Nordland-skolene konkurranse, men det endte med 6 poeng til gjengen fra Myre.

    📻 Hør Myre skole i NRK Radio

    🚀 Se full poengoversikt

    Ole Andreas Grøteide, Nathalie Karlsen og Edvin Samuelsson ved Myre skole i Øksnes kommune

    Foto: Oda Viken / NRK
  • 28. oktober 2024 kl. 08:04

    Harde forhandlinger: – Norge har blitt for rigide

    Det kan bli harde dragkamper når forhandlere fra EU og Norge mandag setter seg til bordet for å forhandle om fiskekvoter for neste år.

    Fiskekrangelen mellom EU og Norge har blitt så betent at den nylig ble løftet til høyeste nivå.

    I starten av oktober dro utenriksminister Espen Barth Eide (Ap) til Brussel i ens ærend for et møte med visepresident i EU-kommisjonen Maros Sefcovic om saken.

    Hensikten var å dempe gemyttene i forkant av fiskeforhandlingene som nå står for døra.

    – Blir harde

    Men at også årets forhandlinger blir harde, er Sveriges fiskeriminister Peter Kullgren ikke i tvil om.

    Norge har blitt for rigide, mener han.

    – Det har jo vært anstrengte forhandlinger i flere år nå. Vi kan konstatere at også årets forhandlinger blir harde. Dessverre, sa han til NTB da EU-landene spikret sin forhandlingsposisjon i september.

    Der børstet EU støv av en regulering fra 2012 der det heter at land som «praktiserer ikke-bærekraftig fiske av bestander av felles interesse kan bli møtt av EU-sanksjoner, inkludert importforbud».

    I klartekst betyr at EU truer med å ramme norsk sjømateksport til EU. Det skal være første gang siden 1994 at EU gjør en direkte kobling mellom kvoter og markedsadgang.

    Kvotebytte

    Forhandlingene går langs ulike spor og vil pågå i hele november. Målet er å bli ferdig før årsskiftet slik at avtalene kan tre i kraft 1. januar neste år.

    Først ut er forhandlingene om kvotebytte mellom EU og Norge. Norge er forpliktet til å tilby 4 prosent av torskekvoten, eller om lag 10 000 tonn, til EU.

    Men etter at UK forlot unionen i 2020 og tok med seg de mest fiskerike farvannene utenfor kontinentet, har ikke EU hatt nok fisk til å «betale» for hele kvoten.

    Det har skapt frustrasjon blant EU-fiskere.

    Fiskekritikk

    Også krangelen om kvoter i Nordøst-Atlanteren har skapt irritasjon. I juni stilte samtlige EU-land seg bak en særdeles kraftig fiskekritikk av Norge.

    – Ministerrådet beklager mangelen på framgang de siste årene når det gjelder den felles fiskeforvaltningen i Nordøst-Atlanteren, og mangelen på samarbeid fra Norge i fiskekommisjonen for dette området, heter det i uttalelsen.

    «Beklager» er et sterkt ord i EU-sammenheng.

    I en kommentar til NTB sier en talsperson for EU-kommisjonen at EU i forhandlingene vil kreve en «helhetlig delingsavtale» for alle bestander i de internasjonale havområdene.

    – Avtalen må gjelde alle fiskeslag for å få en slutt på overfiske og sikre en bærekraftig forvaltning av disse viktige bestandene, sier talspersonen.

    Makrell

    En av årsakene til kritikken er at Norge har bevilget seg selv store kvoter av blant annet makrell i Nordøst-Atlanteren.

    Fordelingen av makrellkvoter bestemmes i de såkalte kyststatsforhandlingene mellom EU, Norge, Storbritannia, Island, Færøyene og Grønland.

    Men de siste ti årene har det ikke vært mulig å komme fram til en avtale. Derfor har Norge, Storbritannia og Færøyene ensidig bestemt hvor store kvoter de skal ha.

    Da har det blitt lite igjen til EU.

    (NTB)

    Dronebilder av fiskernes blokade av Hammerfest havn.

    Foto: Kai Erik Bull
  • 28. oktober 2024 kl. 07:34

    Museum får Orion-fly tidligst neste sommer

    Luftfartsmuseet i Bodø får Orion-flyet fra Andøya tidligst neste sommer. Det skriver nettavisen vol.no.

    Flyet står på Andøya flystasjon og er ikke flygedyktig.

    Egentlig håpet de å frakte Orion-flyet «Vingtor» til Luftfartsmuseet i Bodø sist sommer.

    Nå er planen å frakte flyet sjøveien til Bodø neste sommer. Oppdraget med den spesielle flyfrakten sendes ut på anbud for å finne en aktør som vil ta på seg jobben.

    Forsvarsmateriell har nå sendt et brev til en rekke enheter i Forsvaret, som vol.no referer fra:

    – Etter nærmere undersøkelser av omfang, verdi og størrelse på operasjonen, er det nødvendig med utlysning og anbudsrunde i henhold til forskrift om offentlig anskaffelse. Oppdraget planlegges derfor gjennomført i tidsrommet juli/august 2023, heter det i brevet.

    Der står det også at det er vurdert å være for kostnadsdrivende og komplekst å ta av vinger, motor og understell for frakt av flyet. Det må derfor fraktes i komplett tilstand.

     Luftforsvaret

  • 27. oktober 2024 kl. 11:50

    10-0 på heimebane - blir Nordland nest beste lag etter Bodø/Glimt

    Etter en ellevill sesong tar Rana FK turen opp i 2. divisjon, og blir med det Nordlands nest beste lag etter Bodø/Glimt.

    I dag klokka 12:00 gjekk nemleg avsparket på heimebane mellom Rana FK og Byåsen frå Trøndelag.

    Rana FK stakk av med sigeren på heile 10-0.

    Fantastisk bra. Spillerne kommer ut slik de har gjort siste månedene egentlig. Masse energi, masse kvalitet som gjør at vi får mange sjanser og fem mål, sier sportssjef for Rana FK, Jimmy Fjelldalselv.

    NRK møtte Chris Lind rett før kampstart, som er forsangar og trommeslagar på tribunen:

    – Det blir smekkfullt her. Det blir storfest, håpar vi.

    – Vi er veldig klare. Veldig nervøse, men vi har trua, seier Lind.

    – Champagnen har de vel kjølt i nesten eit år?

    – Ja, vi har jo det! Det blei sagt at no skulle vi gå for opprykk, men så mista vi litt trua då våren var ferdig. Men no ser det veldig lovande ut og er berre opp til oss sjølve, seier Lind.

  • 27. oktober 2024 kl. 10:02

    Film av Bodø-regissør vann pris i England

    Fredag vann den animerte kortfilmen «Hjemmekontor» pris på den BAFTA-kvalifiserande filmfestivalen British Urban Film Festival i London.

    Filmen vann pris i kategorien beste animasjon.

    Endre Lund Eriksen frå Bodø er regissør, manusforfattar og produsent.

    Filmen er produsert i Tromsø av Fabelfjord og har handling frå Myrengblokkene, og Daniel Damm er med-regissør.

    – Det er ei stor ære at filmen vår har blitt tildelt prisen for beste animasjon. Dessverre kan eg ikkje vere saman med dykk å motta prisen, men det varmar mitt hjarte å høyre at filmen har vunne, sa Eriksen i ein videotakketale.

    Han er for tida aktuell med ein ny barnebok.

    Filmen "Hjemmekontor" av Endre Lund Eriksen.

    Foto: Martin Eilertsen
  • 26. oktober 2024 kl. 17:14

    E6 holdes stengt i flere dager fremover

    E6 i Hemnes åpnes tidligst tirsdag, skriver Statens vegvesen i en pressemelding.

    Nordland fylkeskommune og Statens vegvesen anbefaler gjennomfartstrafikk nord-sør til å kjøre via Sverige.

    – Anbefalt omkjøring er på E12 over Umbukta via Sverige, og rv. 73 via Hattfjelldal, forteller Håvard Langmo, faggruppeleder på Vegtrafikksentralen nord i Statens vegvesen.

    For dem som benytter denne omkjøringen har svenske myndigheter midlertidig lempet på tollrestriksjonene, og gitt en generell tillatelse for norske transporter til å passere grensa. Man trenger ikke å kjøre innom tollstasjonen på Tärnaby eller kontakte svenske tollmyndigheter.

    Følgende vilkår gjelder for tillatelsen:

    Transporten får ikke avvike fra anbefalt omkjøringsrute, det er ikke anledning til å laste eller losse underveis og heller ikke avvikle pauser underveis.

    Transporten får ikke omfatte restriksjonsbelagte varer (våpen, kjæledyr som hund, eller lignende).

    De skriver også at folk bør unngå fergesambandet Nesna-Levang hvis du har mulighet til det.

    – Alle som planlegger gjennomreise i Nordland, og som har mulighet til å kjøre gjennom Sverige, bør bruke anbefalt omkjøring på E12/rv. 73 via Sverige. Oppfordringen går særlig til tungtransport, som vi ser utgjør en stor andel av trafikken på ferja mellom Levang og Nesna, forteller Langmo.

    Det vil bli gjort en ny vurdering tirsdag klokken 12:00 om E6 skal åpne.

    Togulykke på Nordlandsbanen

    Foto: Frank Nygård / NRK
  • 26. oktober 2024 kl. 16:38

    Stanset uten førerkort to ganger på en time

    Politiet i Nordland skriver at de lørdag ettermiddag stanset en fører i Vestvågøy.

    Vedkommende hadde ikke førerkort, og erkjente forholdet. Det ble opprettet sak.

    Rundt 40 minutter senere skriver politiet på ny en melding, også denne gangen om en person uten førerkort i Vestvågøy.

    – Politiet har stanset samme person nok en gang. Fortsatt uten gyldig førerkort, skriver Remi Johansen i politiet.

  • 26. oktober 2024 kl. 14:37

    Kaos på Nesna: Lastebileigarforbundet ber folk å køyre via Sverige

    Det er store trafikale utfordringar på Nesna som følge av at E6 er stengt etter togavsporinga torsdag denne veka.

    Det er oppretta eit ferjesamband over Levang-Nesna kor dei køyrer døgnkontinuerleg ferje, men det er ikkje nok til å ta trafikken unna.

    – Det er totalt kaos på Nesna. Derfor gjekk vi ut og anbefalte alle våre medlem om å køyre via Sverige. Vi har både fått utvida køyre- og kviletidsreglane og fått vekk tollproblema. Så vi ønsker jo at dei skal køyre over Sverige.

    Det seier rådgivar i Noregs lastebileigarforbund, Frank Lauritz Jensen.

    Han seier det ikkje blir katastrofale forseinkingar for dei som skal levere ting med lastebilane.

    – Men viss du blir ståande i ein tre kilometer lang fergekø på Nesna, då får du forseinkingar. Derfor må vi oppfordre alle som kan køyre Sverige, til å køyre Sverige.

    Han var tidlegare i dag ute på Facebook for å oppfordre alle som kan til å ta omkøyringa.

    – Trafikkaoset er for stort endå.

    – I gruppa med politi, vegvesen og Bane nor, så er det viktig at vi får trafikken til å fungere, samtidig som vi får gjort den berginga som skal skje der nede.

  • 26. oktober 2024 kl. 12:42

    Bodøselskap har sikra seg kontrakt: – Ser fram til å levere

    Nordkontakt AS har nyleg inngått avtale med HENT AS om å levere byggautomasjon til Ny Lufthavn Bodø, skriv Avisa Nordland.

    Dette gjer Nordkontakt til den første lokale leverandøren på den omfattande utbygginga av terminal- og sikringsbygget ved den nye flyplassen.

    Prosjektet er i gang og vil vare fram til juni 2025.

    Jone Hartvik Martinsen leiar kalkulasjon og innkjøp ved HENT sitt lufthamnprosjekt.

    – Nordkontakt er ein dyktig aktør med sterke referansar innan byggautomasjon og datateknologi, seier ho.

    Sal- og marknadssjef Mariann Melby fortel at prosjekt som dette gir rom for å utfordre selskapet sine ingeniørar.

    – Vi tar ofte på oss krevjande prosjekt som våre tilsette synest det er spennande å bryne seg på. No ser vi fram til å levere på dei høge forventningane som HENT har til oss, seier ho.

    Skisse av den nye Bodø lufthavn

    Foto: PO Arkitekter/Archus Arkitekter/Norconsult
  • 26. oktober 2024 kl. 08:59

    Nord universitet har vedtatt den nye modellen for lærarutdanninga på Nesna

    Styret ved Nord universitet vedtok i går ein ny modell for grunnskulelærarutdanninga på Nesna, opplyser dei i ei pressemelding.

    Hausten 2025 får studentar tilbod om å ta grunnskulelærarutdanning 1-10. trinn på Nesna.

    Piloten skal vare 2025, 2026 og 2027.

    Universitetet sendte i 2024 inn søknad til Kunnskapsdepartementet om pilotering av ny modell for grunnskulelærarutdanning 1-10. trinn.

    Bakgrunnen for søknaden var at fleire kommunar har signalisert behov for undervisningskompetanse i fleire fag.

    – Nord universitet har fått klarsignal frå Kunnskapsdepartementet for opptak på grunnskulelærarutdanning 1-10. trinn på Nesna både i 2025, 2026 og 2017. Dette er ein pilot som berre blir tilbod om på Nesna og er eit innovativt studietilbod, seier rektor Hanne Solheim Hansen.

    Kommunar over heile landet har uttrykt behov for ei utdanning som gir lærarar som kan undervise i fleire fag og på fleire trinn.

  • 26. oktober 2024 kl. 08:20

    Naudetatar rykka ut til bilbrann

    I dag tidleg litt over 07:30 opplyser politiet i Nordland at politi og brannvesen rykkar ut til en bilbrann i Narvik.

    Bilen stod inntil garasje og hus. Brannvesenet fekk sløkt brannen utan at han spreidde seg til nærliggande hus.

    Ingen personar er kome til skade.

  • 25. oktober 2024 kl. 22:34

    Advarer om overløp i flere vassdrag

    Nedbøren de siste dagene i Nord-Norge har ført til overløp på de fleste av Nordkrafts magasiner.

    Det meldte Nordkraft på sin hjemmeside onsdag denne uken. Siden har det kommet mer nedbør flere steder i Nord-Norge.

    Som følge av dette oppfordrer Nordkraft folk som ferdes ved regulerte vassdrag om å være varsomme, da det er store krefter i sving når det er overløp (vannet renner over demningen).

    Både Kjerringvatn, Børsvatn, Sildvikvatn, Nygårdsvann, Skoddebergvannet, Saltvatnet, Haukebøvatnet og Trollfjordvatn er det overløp. Det er i tillegg fullt på Jernvatnet, hvor det også kan bli overløp, meldte Nordkraft.

  • 25. oktober 2024 kl. 19:59

    Jobber for å ta seg inn i toget for å hente den omkomne

    Det har vært mye nedbør i området der et tog torsdag ettermiddag sporet av ved Hemnes i Nordland.

    Dette har satt begrensninger på arbeidet Havarikommisjonen, Bane Nor, politi og brannvesen har kunnet gjøre gjennom fredagen.

    Faren for nye ras har nemlig vært for stor.

    – Dette området er kjent for at det er store kvikkleireforekomster. Vi vil forsikre oss om at grunnen er stabil nok til å kunne starte berging av selve toget etter hvert, sier innsatsleder i Nordland politidistrikt, Jørn Ove Jacobsen.

    Utover kvelden fredag har regnet roet seg og geologene har gitt tillatelse til å komme inn i området.

    Da har også brann og redning fått komme til. De jobber nå med å komme inn i førerhuset på lokomotivet, for å hente ut den omkomne, opplyser politiet til NRK fredag kveld. Dette arbeidet vil trolig være ferdig i løpet av natten.

    E6 vil trolig være stengt i flere dager fremover.

    Dronebilde som viser det avsporede toget

    Foto: Thomas Sætveit Jensen / TV Klipp
  • 25. oktober 2024 kl. 18:43

    Jordskred på fylkesvei 17 – veien er stengt

    Klokken 16.46 gikk det et jordskred på fylkesvei 17 ved Storvik.

    Det skriver Avisa Nordland.

    Veien må, ifølge Brita Bjerkli, trafikkoperatør ved Veitrafikksentralen, holdes stengt gjennom kvelden og natten. En ny vurdering vil bli gjort klokken 12 lørdag formiddag om veien kan åpnes igjen.

    Bjerkli forteller at for de som planla å reise forbi Storvik i løpet av ettermiddagen og kvelden, anbefales det å ta omkjøring via ferge fra Ørnes til Vassdalsvik.

    Skredområdet

  • 25. oktober 2024 kl. 15:18

    Ventet kraftig sprenging i Bodø

    Fredag ettermiddag mellom kl. 16.30 og 17.00 vil 63.000 kubikkmeter fjell bli sprengt i lufta under byggingen av den nye lufthavna.

    Det skriver avinor på Facebook-siden «Ny lufthavn Bodø».

    Sprengningen vil være tre ganger så sterk som en normalsalve og høres mye bedre grunnet vindforholdene.

    Dette gjelder spesielt i bydelene nærmest anleggsområdet på det gamle flystasjonsområdet. Men også i sentrum er det ventet at man vil høre sprengingen.

    Steinmasser spruter etter eksplosjon

    Foto: Ola Helness / NRK
  • 25. oktober 2024 kl. 14:56

    Dårlig vær gir fergeinnstillinger og utfordringer i trafikken

    Fergesambandet Lødingen-Bognes (b-ruten) innstilles inn til videre på grunn av dårlig vær.

    Det samme gjelder Melbu-Fiskebøl og sambandet Svolvær - Skrova. Der er årsaken for mye sjøgang på Hølla.

    Engeløybrua på Fylkesvei 825 i Steigen stenges og åpnes automatisk. Der er det fare for sterk vind og stengt vei/bru.

    I tillegg er E6 mellom Finneidfjord og Bjerka er fortsatt stengt etter togulykka langs Nordlandsbanen.

    Omkjøringsmulighetene er enten med Fylkesvei 819 og fylkesvei 17 via Nesna. Fergesambandet Nesna-Levang kjøres døgnkontinuerlig.

    Regn med kø, og lang ventetid, unngå strekningen hvis du kan, oppfordrer Vegvesnet. I tillegg melder Torghatten om store forsinkelser på ruten, og at det må påregnes ytterligere forsinkelser utover dagen.

    Alternativ rute er over Umbukta via Sverige og ned i Hattfjelldal. Her er det tollrestriksjoner. Vegvesnet ber trafikanter nøye vurdere om reisen kan utsettes. E6 forbi ulykkesstedet vil være stengt lenge. Det er usikkert når veien åpnes igjen.

    Innstilt ferge

    Foto: Sigurd Steinum / NRK
  • 25. oktober 2024 kl. 13:47

    Storhamar fast etter Narvik-nedsabling

    Storhamar Hockey slo Narvik Arctic Eagles 10-2 i går, og skulle hjemover med fly fra Evenes lufthavn, fredag.

    Den planen gikk i vasken på grunn av sterk vind i Nord-Norge, melder TV 2.

    – Vi får ikke fly før i morgen og må kjøre tilbake til Narvik. Det er ikke gunstig med tanke på at vi har kamp i morgen, sier Storhamar-trener Petter Thoresen til TV 2.

    Lørdag skal laget spille bortekamp mot Lillehammer klokken 16.

    – Alt er ganske uvisst, vi får bare takle situasjonen som vi er i, sier Thoresen.

    Klubben opplyser til TV 2 at de kommer til å overnatte på hotell i området fram til lørdag. Deretter håper de på at flyene går, slik at de kommer seg hjem lørdag morgen.

    Bilde av jublende Storhamar hockey-spillere etter scoring i kamp mot Vålerenga i CC Amfi på Hamar.

    Foto: Alexander Nordby / NRK
  • 25. oktober 2024 kl. 11:43

    Innfører droneforbud i forbindelse med togulykken

    I forbindelse med togulykke i Finneidfjord har politiet besluttet å innføre droneforud.

    – Restriksjonene innebærer at det er forbudt å fly med droner i –området, Forbudet trer i kraft umiddelbart og gjelder til og med mandag 28. oktober 2024 klokken 16, forteller politiadvokat Eirik Blomli.

    Ifølge Blomli vil politiet håndheve flyforbudet strengt og brudd på forbudet vil kunne medføre bøtelegging, samt at drone med utstyr vil kunne bli inndratt.

  • 25. oktober 2024 kl. 11:43

    Svekka resultat for Helgeland Kraft

    Helgeland Kraft melder om et svekka resultat sett opp mot fjorårets rekordresultat.

    Konsernets samlede driftsresultat ved utgangen av september lander på 225 millioner kroner, noe som er 126 millioner kroner svakere enn samme periode i fjor, skriver de i ei pressemelding.

    Bakgrunnen til det store avviket er konsernets rekordresultat i 2023, hvor alle virksomhetene leverte meget gode resultater. Konsernet leverer et kvartalsresultat etter forventning, men driftsresultatet er svekka sammenligna med tilsvarende kvartal 2023, ifølge Helgeland Kraft.

Ti tonn med sprengstoff i lufta 00:51

Neste

Read Entire Article