Ingvild Kjerkol tapte anke:
Felles klagenemnd avviser alle innvendinger fra Ap-topp Ingvild Kjerkols klage etter at masteroppgaven hennes ble felt for fusk. Det viser vedtaket TV 2 har fått innsyn i.
Publisert 15.11.2024 17:58 Sist oppdatert nå
Tidligere helse- og omsorgsminister Ingvild Kjerkol (Ap) varsler at hun nå vil vurdere å gå til søksmål mot Staten ved Regjeringsadvokaten etter at hun tapte på alle punkter i Felles klagenemnd forrige uke.
– Vedtaket til Felles klagenemnd skaper stor uforutsigbarhet for alle som har studert på universitet- og høyskolenivå. Det er også vanskelig for mine klienter å forstå at loven kan være slik Felles klagenemnd legger til grunn. Nå skal Kjerkol og medstudenten vurdere om dette er en sak domstolen bør se på, skriver Kjerkols advokat Marianne Klausen i en e-post til TV 2.
Hvis Kjerkol går til søksmål, vil det bli mot Kunnskapsdepartementet som vil bli representert av Regjeringsadvokaten. Altså regjeringen hun selv satt i som statsråd frem til april i år.
Felles klagenemnd vurderte Ingvild Kjerkols klage over at hennes masteroppgave fra 2021 ble felt for fusk ved Nemnda for studentsaker hos Nord universitet i april.
Forrige fredag kom svaret:
«Felles klagenemnd finner det bevist at klageren har fusket forsettlig i forbindelse med innleveringen av masteroppgaven».
Slik konkluderer Felles klagenemnd i vedtaket fra fredag forrige uke, som TV 2 fredag ettermiddag fikk innsyn i.
Felles klagenemnd ville i utgangspunktet holde vedtaket i Kjerkols sak skjult fra offentligheten. TV 2 klaget på avslaget om innsyn i dokumenter i Kjerkols sak til Kunnskapsdepartementet, som ga TV 2 medhold.
Felles klagenemnd: Les vedtaket i Ingvild Kjerkols sak her
At Kjerkol tapte anken om masteroppgaven, kommer midt i dramaet bare to uker før hun lørdag 30. november skal møte nominasjonsmøtet i Trøndelag Arbeiderparti for å kjempe for sitt politiske liv.
Sliter i hjemfylket
Kjerkol ligger i øyeblikket an til å tape kampen om førsteplassen på stortingslisten for Arbeiderpartiet i Nord-Trøndelag mot Bente Estil fra Lierne. Det skjer etter at flertallet i nominasjonskomiteen i Nord-Trøndelag har innstilt Estil til førsteplassen.
I vedtaket skriver klagenemnden at de ikke tar til følge noen av innvendingene Ingvild Kjerkol og hennes advokat Marianne Klausen har kommet med overfor Felles klagenemnd.
De fastholder dermed vedtaket fra Nord universitet om at masteroppgaven Kjerkol leverte i 2021 annulleres.
Fusket forsettlig
Begrunnelsen er at klagenemnda mener Kjerkol fusket forsettlig og plagierte tekst fra andre.
«Klageren har på denne måten fremstilt andres arbeid som sitt eget i strid med eksamensreglementet. Nemnda har funnet det bevist at dette er gjort forsettlig. Dette tilsier at klageren må ha vært, eller burde ha vært, oppmerksom på at det forelå fusk», skriver nemnda, og legger til:
«Etter nemndas vurdering taler dette klart for at det var en bevisst handling, og finner derfor at klageren har opptrådt forsettlig.»
Kjerkol har blant annet påpekt at sensorene som vurderte oppgaven i 2021 hadde avdekket tekstlikheter i oppgaven og vurdert disse som ikke alarmerende. Som følge av det, mente Kjerkol at sensuren nå ikke kunne omgjøres.
«Som det er gjort rede for ovenfor, la sensorene til grunn en feil oppfatning av hva som skal regnes som fusk, muligens i tillegg til at undersøkelsene ikke har vært tilstrekkelig grundige», svarer klagenemnda til dette.
Hele uttalelsen fra advokat Marianne Klausen
Utgangspunktet er fortsatt at Kjerkol og hennes medstudent søker å føre denne saken overfor de riktige instansene, og ikke i offentligheten. Når innholdet i vedtaket nå er gjort kjent ønsker mine klienter å komme med følgende uttalelse:
Dette vedtaket kan ikke være riktig.
Felles klagenemnd uttaler i sitt vedtak at de alene kan avgjøre spørsmålet om fusk ved å se på tekstlikheten i masteroppgaven, og uten å forholde seg til sensorenes vurdering og sensurvedtaket. Det skjønnet sensorene utøvet kan derfor være forsvarlig når karakteren settes, men likevel bli satt til side flere år senere av en nemnd som ikke innehar den faglige kompetansen sensorene har. I saken til Kjerkol har fire fagkyndige gjennomgått masteroppgaven og uttalt at det ikke er grunnlag for å konkludere med at hun eller medstudenten har fusket. I tillegg har begge studentene forsvart masteroppgaven muntlig.
Vedtaket til Felles klagenemnd skaper stor uforutsigbarhet for alle som har studert på universitet- og høyskolenivå. Det er også vanskelig for mine klienter å forstå at loven kan være slik Felles klagenemnd legger til grunn. Nå skal Kjerkol og medstudenten vurdere om dette er en sak domstolen bør se på.
Støtter Nord universitet
Kjerkol mente også at saksbehandlingen ved Nord universitet var mangelfull og kritikkverdig, men heller ikke dette får Kjerkol gehør for av klagenemnda.
«Felles klagenemnd er ikke enig i at saken ikke var tilstrekkelig utredet. Nemnda viser til at klageren er blitt gjort kjent med sakens rettslige og faktiske grunnlag, og har fått innsyn i sakens dokumenter, og mener at underinstansen har foretatt en forsvarlig behandling av saken», skriver de i vedtaket.
– Kan ikke være riktig
I en e-post til TV 2 går Kjerkol, via sin advokat, til angrep på Felles klagenemnd og kritiserer vedtaket.
– Dette vedtaket kan ikke være riktig. Felles klagenemnd uttaler i sitt vedtak at de alene kan avgjøre spørsmålet om fusk ved å se på tekstlikheten i masteroppgaven, og uten å forholde seg til sensorenes vurdering og sensurvedtaket. Det skjønnet sensorene utøvet kan derfor være forsvarlig når karakteren settes, men likevel bli satt til side flere år senere av en nemnd som ikke innehar den faglige kompetansen sensorene har. I saken til Kjerkol har fire fagkyndige gjennomgått masteroppgaven og uttalt at det ikke er grunnlag for å konkludere med at hun eller medstudenten har fusket. I tillegg har begge studentene forsvart masteroppgaven muntlig, sier Kjerkols advokat Marianne Klausen.