Kjerkol stiller til gjenvalg: – Har tenkt meg nøye om

1 month ago 23



Den profilerte Ap-politikeren har gitt nominasjonskomiteen beskjed om at hun ønsker en ny periode på Stortinget.

 Ole Enes Ebbesen / TV 2
VIL HA GJENVALG: Ingvild Kjerskol (Ap). Foto: Ole Enes Ebbesen / TV 2

Publisert 01.08.2024 18:09 Sist oppdatert 15 minutter siden

I vår ba Ingvild Kjerkol om en utsettelse på fristen til å svare nominasjonskomiteen i Nord-Trøndelag på om hun ønsker gjenvalg eller ikke. 

Fristen var opprinnelig satt til 8. mai, men ble utsatt til 1. august for både Kjerkol og de andre representantene fra Trøndelag Arbeiderparti.  

– Jeg har bestemt meg for å stille meg til rådighet for partiet. Jeg er motivert for å fortsette i politikken fordi Norge trenger et sterkt Arbeiderpartiet, sier Kjerkol til Trønder-Avisa. 

– Jeg har stor arbeidskapasitet, og tida som statsråd viste også at jeg får ting gjennomført. Trøndelag trenger et politisk flertall som kjenner de ulike utfordringene i Norge, og jeg føler fortsatt jeg har mye ugjort, sier hun videre til avisa. 

Felt for masterfusk 

Avklaringen kommer etter en vår der det har stormet kraftig rundt den 49 år gamle Ap-profilen. 

Stormen begynte med en artikkel i VG i januar i år. 

Der ble det avdekket flere eksempler på tekstlikhet i masteroppgaven som Kjerkol og en medstudent hadde levert ved Nord universitet i 2021. 

Tre måneder senere, i april, konkluderte Nemnda for studentsaker med at Kjerkol «klart sannsynlig har fusket forsettlig». 

«Nemnda for studentsaker har ovenfor kommet til at det foreligger et ikke ubetydelig omfang av plagiat, og dermed objektivt sett fusk. Plagiatet har gjort seg gjeldende i form av direkte avskrift eller lettere omskriving uten kildehenvisning», lød konklusjonen. 

Og videre: 

«Fusk i form av plagiat i et omfang som her, kan ikke ha oppstått uten forfatterens kjennskap til handlingen totalt sett.» 

Statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) mente etter dette at Kjerkol måtte gå av som helse- og omsorgsminister. 

Kjerkol legger ikke skjul på at den siste tiden har vært tøff. 

– Man blir utkjørt etter en sånn runde i mediene som jeg har vært gjennom, og belastningen har også vært stor på mine nærmeste, sier hun til Trønder-Avisa.  

– Det siste halve året har krevd sitt. Når vi går inn i den intensive valgkampen neste år, har jeg vært folkevalgt i 30 år. Man skal da tenke seg nøye om, og jeg har tenkt meg nøye om i sommer, sier hun videre. 

Klagesak i høst

Kjerkol har klaget vedtaket til Felles klagenemnd, som tidligst vil behandle saken i september. 

Hun går dermed inn for gjenvalg før fuskesaken er endelig avklart. 

Men Kjerkol har allerede fått fornyet tillit fra partiet flere ganger etter avsløringene. I mars ble hun gjenvalgt som leder av Trøndelag Arbeiderparti for to nye år, og etter avgangen som helse- og omsorgsminister i april ble hun utpekt til ny leder i energi- og miljøkomiteen på Stortinget. 

Arbeiderpartiet har i dag to stortingsrepresentanter fra Nord-Trøndelag, med Ingvild Kjerkol på 1. plass. 

Kjerkol ble valgt inn på Stortinget første gang i 2013 etter å ha vært vararepresentant de to foregående periodene. Hun ble medlem av Arbeiderpartiets sentralstyre i 2009. 

I 2020 ble hun valgt til fylkesleder i Trøndelag Ap etter et dramatisk fylkesårsmøte der Trond Giske ble vraket etter først å ha vært enstemmig innstilt til vervet.

Read Entire Article