Kirurg satt i israelsk fengsel: – Verre enn Holocaust

1 month ago 23



Vold, seksuelle overgrep, ydmykelse og fornedrelse: Dette er bare noe av det palestinere opplever i israelske fengsler, ifølge en fersk rapport. En av dem legen Mohammad, og nå forteller han sin historie til TV 2.

 Privat
FENGSLET: Bildet viser legen Mohammad Al-Ron før og etter israelsk fangenskap. Foto: Privat

Publisert 10.08.2024 10:43

Det er den 18. desember i 2023.

Mohammad Al-Ron blir ringt av israelske soldater som har omringet sykehuset, mens han løper fram og tilbake for å behandle skadede pasienter i Nord-Gaza. 

Kirurgen Mohammad har ingen annet valg enn å overgi seg.

– Jeg visste ikke at det skulle bli begynnelsen på den verste delen av livet mitt, sier legen til TV 2. 

 Privat
KIRURGISK LEDER: Legen var kirurgisk leder ved det indonesiske sykehuset på Gazastripen Foto: Privat

Nå er den palestinske legen fri, og bor i Bosnia hvor han har fått statsborgerskap.

Før krigen bodde han i Gaza og ledet den kirurgiske enheten ved det indonesiske sykehuset i nord.

OBS! TV 2 advarer om sterke beskrivelser av vold og seksuell mishandling i denne saken.

Måtte kle av seg

Etter at krigen mellom Hamas og Israel startet ble sykehusene ødelagt ett etter ett, og Mohammad flyttet fra det ene til det andre.

I desember endret alt seg, da israelske soldater kom til sykehuset han var plassert på med stridsvogner. 

– Det begynte inne på sykehuset. Jeg ble beordret om å kle av meg foran mange pasienter. Med hendene over hodet og i bare undertøyet måtte jeg gå ut av sykehuset, sier legen og fortsetter: 

– Der og da ble jeg slått veldig hardt, og de tok bind for øynene og bant armene mine, sier han til TV 2. 

 Mads Gilbert
I NORGE: Legen Mohammed har tidligere vært gjest for spesialistutdanning i kirurgi ved Universitetssykehuset Nord-Norge i Tromsø i tre måneder i 2011. Foto: Mads Gilbert

Sammen med annet helsepersonell blir legen varetektsfengslet. Mens israelsk politi etterforsker legen, blir han utdelt en bleie for å gjøre fra seg. Han fikk nesten ingen mat, hevder han.

– Hele tiden ble jeg slått, bannet til og kjeftet på. Hendene og øynene mine var bundet hele tiden, legger legen til. 

Ifølge legen var fengselet han satt i delt i to. Den ene delen var utelukkende for tortur, hevder han. 

– Etter en stund begynte en ny periode med tortur. Det var verre enn Holocaust og Guantánamo, hevder legen og fortsetter: 

 Privat
44 DAGER: Bildet viser legen Mohammad al-Ron rett etter hans løslatelse. Til TV 2 sier legen at dette bildet får ham til å gråte. Foto: Privat

– I løpet av de 44 dagene mistet jeg 25 kilo. Soldatene koste seg rett og slett med å torturere oss. Vi gråt og gråt. Etter en stund mistet vi håp om å overleve, sier legen.

«Velkommen til helvete» 

En fersk rapport om tortur av palestinske fanger i israelske fengsler, publisert av den israelske menneskerettsorganisasjonen, B'Tselem, underbygger det Mohammad beskriver til TV 2.

Rapporten er basert på vitnesbyrd fra 55 palestinere som har satt i israelske fengsler. De forteller om tortur og mishandling med grufulle detaljer. 30 av dem er fra den okkuperte Vestbredden, 21 fra Gaza, og fire er israelske statsborgere.

Ifølge rapporten inkluderer torturen blant annet hyppige forekomster av alvorlig og vilkårlig vold, seksuelle overgrep, ydmykelse og fornedrelse. 

En av dem som forteller om dagene i fengselet til menneskerettsorganisasjonen, er 45 år gamle Fouad Hassan. 

 Moti Milrod / Haaretz via AP / NTB
FANGER: Israelske soldater står ved en lastebil fullpakket med palestinske fanger med bind for øynene, i Gaza, fredag 8. desember 2023. Foto: Moti Milrod / Haaretz via AP / NTB

Han forteller at han ble sendt til Megiddo-fengselet, som av USAs justisdepartement tidligere har blitt beskrevet som «verdens farligste fengsel».

– Da vi gikk av bussen sa en soldat til oss: «Velkommen til helvete», sier han ifølge rapporten.

Deretter ble han beordret til å kysse det israelske flagget. Da Hassan nektet, ble han slått til han besvimte. 

– Så fikk de meg til å stå og tok bilder av meg med flagget bak meg. Så ble jeg slått igjen. Jeg så at hele kroppen min var dekket av blod, forteller Hassan.

Utsatt for seksuell overgrep

Rapporten beskriver også grufulle detaljer om seksuell tortur. En anonym palestiner fra Hebron kommer med skremmende beskrivelser av hvordan han ble torturert i fengselet. 

– Da de kom inn skalv jeg av redsel. To av dem kroppsvisiterte meg. En av dem tok en gulrot og prøvde å dytte den inn i anusen min, forteller den palestinske mannen og fortsetter:

 Said Khatib / AFP / NTB
TORTUR: Bildet er tatt 24. desember 2023 og viser palestinere fra Gaza som er løslatt fra israelske fengsler. Foto: Said Khatib / AFP / NTB

– Mens han prøvde dytte gulroten inn, filmet noen av de andre meg med telefonene sine. Det fortsatte i omtrent tre minutter. 

– Jeg følte meg knust på innsiden. Forferdelige tanker gikk gjennom hodet mitt. Da vi kom tilbake til cellen, var vi fortsatt i sjokk. Ingen snakket. Vi kunne ikke se på hverandre. Jeg spurte meg selv: «Hva skjedde? Hvorfor skjer dette med oss?».

Nesten dobbelt så mange er fengslet

Rapporten viser også at antall palestinere som er fengslet av Israel etter krigen, har økt betydelig. 

Rett før krigen startet var antall palestinere som satt i israelske fengsler 5192, og i begynnelsen av juli i år var antallet 9623. Det er en økning på 85,3 prosent.

Noen av dem ble fengslet bare for å uttrykke sympati for lidelsen til palestinere. Andre ble satt i varetekt for militær aktivitet i Gaza, skriver menneskerettsorganisasjonen i rapporten.

IDF avviser anklagene overfor TV 2

Den israelske hæren (IDF) avviser torturanklagene. Til TV 2 skriver Richard Hecht, en talsperson for IDF, at mishandling under varetektsfengsling eller avhør er strengt forbudt. 

 Thomas Coex / AFP / NTB
AVVISER ANKLAGER: IDFs talsperson, Richard Hecht, sier det ikke foregår mishandling av fanger i israelske fengsler. Foto: Thomas Coex / AFP / NTB

– IDF handler i samsvar med israelsk og internasjonal lov for å beskytte rettighetene til de internerte som holdes i internerings- og avhørslokaler. Spesielt får hver internert i IDF-fasilitetene klær tilpasset været, tepper og en madrass. Innsatte får mat og drikke jevnlig, skriver han til TV 2.

Hecht avviser torturanklagene og sier at IDF er klar over hendelser med dødsfall av internerte, og det gjennomføres en etterforskning for hvert dødsfall av militærpolitiet.

Vanskelig å snakke om

For legen Mohammad Al-Ron har det gått mer enn seks måneder siden han ble løslatt. Likevel er de 44 dagene i israelsk fengsel, vanskelig å snakke om.

Traumene plager hverdagen hans.

–I fengselet tenkte jeg mange ganger det var bedre å bli drept enn å være i deres fengsel, sier legen til TV 2 og legger til: 

– På kroppen ser jeg arrene fortsatt, men også psykisk satte de mange sår i mitt sinn og hjerte som ikke kan behandles. 

Read Entire Article