Handelskrigen:
Kina svarer med skarpere mottiltak, sier Nupi-forsker.

Publisert 11.04.2025 21:07
Kinas president Xi Jinping foreslo fredag å styrke relasjonene mellom Kina og EU.
– Kina og EU må stå sammen mot ensidig mobbing, sa Xi under møtet med Spanias statsminister, med tydelig henvisning til Trumps uforutsigbare økonomiske politikk.
– Har enormt mye å tape
Kina ser på Donald Trumps oppførsel som bøllete, og svarer nå med skarpere mottiltak, mener en norsk Kina-ekspert.
– Kina har sluttet å trå varsomt og unngå Trump og hans regime til nå å svare med «øye for øye, tann for tann», sier seniorforsker Hans Jørgen Gåsemyr ved Nupi.
I fredagens sending av «Nyhetskompaniet» snakket Gåsemyr om handelskrigen som nå herjer mellom verdens to største økonomier.
– Kina er fortsatt i kraftig vekst, men er også utfordret på mange områder i sin økonomiske utvikling. De har et enormt handelsoverskudd, og har enormt mye å tape på at handelen med USA forvitrer og internasjonal handel forstyrres, sier Gåsemyr.
Opptrapping
Kina varslet fredag at de øker tollen på import av varer fra USA til 125 prosent fra lørdag. Det er en oppjustering fra 84 prosent, som var Kinas svar på Trumps straffetoll på til sammen 145 prosent.
– Drevet av sine egne snevre egeninteresser har USA brukt toll som et verktøy for å pålegge ekstremt press for å få private gevinster, sa talsperson Lin Jian i Kinas utenriksdepartement.
Nupi-forskeren mener at Kina ikke akter å sitte stille og se på at de øremerkes av USA med ekstra tunge tollsatser og ekstra store restriksjoner.
– Det er en evne og vilje til å stå i konflikten og ta dette helt ut dersom det skulle bli nødvendig, sier Gåsemyr til TV 2.
Stort arsenal
Han tror at kineserne har forberedt seg på dette i lang tid, og lært mye av Trumps første periode som president.
– Jeg vil påstå at Kina kanskje har vært bedre forberedt enn noen andre land. De har tatt signalene i amerikansk politikk på alvor gjennom mange år, sier Hans Jørgen Gåsemyr.
Kina-eksperten sier at Kina har et stort arsenal av mekanismer som de kan ta i bruk dersom dette skulle bli langvarig.
– Men jeg vil også understreke at Kina også er veldig sårbare i denne situasjonen, fordi de er verdens desidert største produsent og eksportør av varer, sier seniorforskeren ved Norsk utenrikspolitisk institutt (Nupi).