Kortversjonen
- E24-kommentator Sindre Heyerdahl understreker viktigheten av forutsigbarhet for finansmarkedene.
- Børsene globalt har hatt oppgang etter positive nyheter fra Trump.
- Oslo Børs har nesten tatt igjen nedgangen siden Trumps tollav gjørelse
- Men frykt og usikkerhet dominerer fortsatt markedene.
E24-kommentator Sindre Heyerdahl sier usikkerhet er svært uheldig for børsene og verdens finansmarkeder.
Derfor mener han det er spesielt en ting som er viktig.
– Investorer hater usikkerhet. De vil ha forutsigbarhet, for det er vanskelig å ta beslutninger når det er umulig å forutsi hva som venter.
Men i midten av denne uken var det god stemning på børsene etter at president Trump kom med et par potensielt gode nyheter.
Det var nemlig oppgang på børsene i så godt som hele verden onsdag. De viktigste børsene i Europa stiger og det er en markant oppgang i Asia.
Tirsdag slo Wall Street tilbake med kraftig oppgang, etter en urolig start på uken, dagen før. Ut ifra førhandelen ligger det an til en ny kraftig opptur i USA i ettermiddag.
Oslo Børs gikk også markant opp onsdag, men var litt ned torsdag.
Les også: Republikansk senator: – Vi er alle redde
Uansett, Oslo Børs i ferd med ta igjen det verste siden børsuroen startet da Trump annonserte tollsatsene sine.
Hovedindeksen raste ned til 1362 poeng 9. april, da tollsatsene til Trump skulle iverksettes. Torsdag er indeksen oppe i 1449, og nærmer seg 100 poeng opp etter å ha steget jevnt siden lavpunktet 9. april, viser E24s oversikt.
– Frykten som rår
– Er det verste over i finansmarkedene nå?
– Nei, det kan man ikke si. Det er så uforutsigbart med president Trump at det er umulig å si hva fremtiden vil bringe, sier Sindre Heyerdahl, økonomikommentator i E24.
For nå er det først og fremst frykten som rår.
– Verdens investorer sitter nå og biter negler. VIX-indeksen
, som måler hvor urolige investorene er, er høy nå. Det er to primærfølelser i finansverdenen: Frykt og grådighet og nå er det mest frykt, sier han.Kalle Moene, professor emeritus i samfunnsøkonomi mener det er vanskelig å forutse utviklingen.
– Det er ikke lett å predikere når den du skal predikere er så vanskelig å predikere, sier han med adresse til USAs president.
Moene mener Trump bedriver omvendt forhandlingsstrategi.
– Først påfører han skade og så går han i forhandlinger. Reaksjonen til finansmarkedene på dette var først kraftig, men nå har de etter hvert vent seg til at situasjonen er uforutsigbar. Det er blitt den nye normalen.
– Trenger en syndebukk
Oslo Børs har steget neste 100 poeng etter lavpunktet 9. april, dagen etter at Trump iverksatte sitt tollregime.
– Hva tror du vil skje med børsindeksene fremover?
– Det er svært vanskelig å si. Veldig mye er nå Trump-drevet og børsutviklingen verden over er et one-man-show. Børsene preges i stor grad av uttalelser fra Trump eller folk rundt han.
Eksempelvis nevner han at Trump tirsdag sa at har fikset en deal med Kina, noe børsene likte. Han sa også at han – likevel – ikke ville sparke USAs sentralbanksjef Jerome Powell, og det sendte New York-børsene opp.
Heyerdahl mener det er én spesiell grunn til at Trump ville «spare» sentralbanksjefen.
– Han trenger en syndebukk for å legge skylden på, dersom det går galt. Derfor vil han at Powell skal fortsette.
Les også: IMF venter lavere vekst og advarer mot finans-uro i kjølvannet av Trumps tollsatser
– Hestekur uten gevinst
De ledende børsindeksene i USA har da også falt ca. 12 prosent fra Donald Trump tok over etter president Biden.
– Trump har jo også senket dollaren kraftig og det skyldes manglende tillit til at USA har en lys økonomisk fremtid, sier Heyerdahl.
– Blir det bedre fremover?
– De færreste tror på Trumps økonomiske resept. Høye toller gir resesjon og det er svært ugunstig for økonomien. Dessuten, usikkerhet skaper bare uro og er skadelig i seg selv, sier Heyerdahl.
Selv hevder Trump at børsnedgangen vi har sett er en nødvendig hestekur for å få økonomien på fote ...
– Det er i så fall en hestekur uten åpenbar gevinst i den andre enden, sier E24-kommentatoren.
Kalle Moene mener det kan gå begge veier.
– Dersom det blir handelskrig med Kina vil tålmodigheten være mindre hos de amerikanske forbrukerne enn de kinesiske. Det vil være vanskeligere for Trump å holde ut med upopulære tiltak enn det villvære for Kina.
Professoren peker på at denne situasjonen vil føre til en omlegging av verdensøkonomien. Det blir viktigere å spre handelen mellom flere land. Norge har for eksempel inngått frihandelsavtale med India og det vil trolig bli bra for Norge, mener han.
– Tollavklaring er viktig
– Hva er det verdens børser ønsker seg mest av alt?
– Trump vil aldri gi slipp på toll, men det hadde vært en lettelse med et tak på 10 prosent toll mot alle. Og at den voldsomme tollen mot Kina reduseres kraftig.
Joakim Askenstedt Embu, porteføljeforvalter i KLP, sier til E24 at det viktigste nå er at det ser ut som Trump trapper litt ned på handelskrigen.
– Særlig uttalelsene rundt tollsatsene mot Kina ble oppfattet som positive. Det har bidratt til optimisme.
– Når vil vi nå bunnen?
– En tollavklaring er veldig viktig. Jeg tror nok vi vil se 10 prosent toll så lenge Trump er president. Verden går inn i en tid mot mer konflikt og proteksjonisme.
– Hva skal man gjøre med dersom man har fond, aksjer eller sparepenger i banken?
– Det viktigste tidshorisonten, altså hvor lenge man skal ha pengene i fond eller aksjer. Man bør ha en lang horisont. Hvis man ikke trenger pengene på 5–6 år, bør man bare sitte stille igjennom denne uroen, sier Heyerdahl.
Forvirret? Bli klokere med disse artiklene fra Dine Penger: