Kaos i Pentagon: – Han er borte innen noen måneder

5 hours ago 4



Presset øker mot USAs forsvarsminister Pete Hegseth. Mandag ble det avdekket et nytt kapittel i chat-skandalen. 

Ifølge radiokanalen NPR og avisen New York Times skal det pågå en diskret prosess for å finne en ny forsvarsminister etter at det kom fram at Hegseth delte gradert informasjon i en privat chattegruppe der kona, broren og et titalls andre personer var med.

 Leah Millis / Reuters / NTB
FAMILIEDAG: Forsvarsminister Pete Hegseth sammen med kona Jennifer Rauchet under et påskearrangement utenfor Det hvite hus mandag. Foto: Leah Millis / Reuters / NTB

Det dreier seg ifølge avisa om de samme angrepsplanene mot houthiene i Jemen som Hegseth delte i en chatgruppe hvor redaktøren for The Atlantic var lagt til ved en feil av Tim Walz. 

Hendelsen fikk navnet «Signalgate».

Den siste avsløringen er enda mer alvorlig for Hegseth fordi det var han selv som opprettet gruppechatten på sin private telefon.

 Leah Millis / Reuters / NTB
TRUMP-LOJALIST: Forsvarsminister Pete Hegseth var en av Trumps mest kontroversielle utnevnelser i administrasjonen. Han var tidligere anker i Fox News. Foto: Leah Millis / Reuters / NTB

– Straffbart

– Dette er en alvorlig skjødesløshet som egentlig også er straffbar. Hegseth har høyeste klarering og da innebærer det at man omgås gradert informasjon på foreskrevet måte, sier professor i internasjonal politikk, Janne Haaland Matlary, til TV 2. 

Hun forklarer hvorfor det er ytterst alvorlig å dele slik hemmelig informasjon:

 Kristin Grønning / TV 2
EKSPERT: Janne Haaland Matlary er professor i internasjonal politikk ved Universitetet i Oslo. Foto: Kristin Grønning / TV 2

– Det setter amerikanske liv i fare hvis en fremmed makt plukker opp den informasjonen fra Signal-appen. Da er det lovlig å angripe amerikanske basene i forkjøpsangrep. For hvis du vet at du er militært truet, så har du lov til å angripe først, ifølge FN-pakten artikkel 51. Så her kunne houthiene angrepet amerikanske baser med full støtte i folkeretten, hvis de hadde fått tak i den informasjonen.

– Fullt sammenbrudd i Pentagon

I Pentagon er de fullt klar over alvoret. Det amerikanske forsvarets hovedkvarter er preget av kaos etter avsløringene, ifølge John Ullyot, som nylig sa opp jobben som pressesjef i Pentagon. 

 Win McNamee / AFP / NTB
TIDLIGERE PRESSESJEF: John Ullyot har beskrevet situasjonen i Pentagon som kaotisk siden Trump ble president for andre gang. Foto: Win McNamee / AFP / NTB

Han skriver i Politico at det er «full blown meltdown» – altså et totalt sammenbrudd – i Pentagon, og at det begynner å bli et stort problem for Trump-administrasjonen. 

– Det har vært en måned med totalt kaos i Pentagon. Fra lekkasjer av sensitive operasjonsplaner til masseoppsigelser, er nå en stor distraksjon for presidenten – som fortjener bedre fra sin øverste ledelse, skrev Ullyot i innlegget søndag. 

– Går ut over beredskapen

Uro i USA-forsvarets hovedkvarter er problematisk på flere måter, ifølge professor i statsvitenskap, Hilmar Mjelde. 

– Hver gang man har inkompetanse og skandale i ledelsen i et så kritisk viktig departement, går det utover beredskapen og fokuset og potensielt effektiviteten, sier han til TV 2. 

 Jenny Eidesvik / TV 2
USA-EKSPERT: Hilmar Mjelde er professor ved Høgskulen på Vestlandet. Foto: Jenny Eidesvik / TV 2

Hegseths tilsynelatende manglende kompetanse, kan skape mistillit både internt og eksternt. 

– Dette skaper tvil blant allierte om påliteligheten og yteevnen til USAs militære, som aldri er ønskelig hos vår viktigste allierte, sier Mjelde. 

– Det skaper også tvil om hvilke råd president Trump får fra sine militære rådgivere, når forsvarsministeren ikke er i jobben på grunn av sin kompetanse, men på grunn av sin personlige lojalitet til Trump. 

Avviser påstandene

Hegseth gir «misfornøyde tidligere ansatte» skylden for bråket, og sier at medias dekning er bløff.

Donald Trump slår også tilbake og skriver at Ullyot nå er «offisielt forvist» fra MAGA. 

Det hvite hus omtalte mandag opplysningene fra NPR om at Trump har begynt å se etter en ny forsvarsminister som «falske nyheter», og at president Donald Trump støtter forsvarsministeren sin.

Verken Matlary eller Mjelde legger særlig vekt på disse uttalelsene.

– Borte innen noen måneder

– En statsleder vil aldri si at «jeg lurer på om jeg skal skifte ut forsvarsministeren min», eller en annen minister. I det øyeblikket Trump ønsker å skifte ham ut, så gjør han det, sier Matlary. 

Hilmar Mjelde, tror Signal-lekkasjene kommer til å få konsekvenser for Hegseth, om enn ikke umiddelbart. 

 Brendan Smialowski / AFP / NTB
MAKTENS SENTRUM: Kritikere reagerer på at Hegseth ser bort fra lover og regler som alle militære tjenestemenn må følge. Foto: Brendan Smialowski / AFP / NTB

– Jeg tror han fortsetter på ubestemt tid, men at han er borte innen noen måneder. Trump vil ikke at det skal se ut som at Hegseth går av etter medieavsløringer, for det ville være å gi «fake news-media» en skalp, sier han. 

– Trump surner på folk som får administrasjonen til å se inkompetent ut eller som skaper negativ medieomtale. Alle feiltrinnene til Hegseth har ikke gått Trump hus forbi, sier professoren. 

Matlary peker på at Hegseth allerede har overlevd én fadese. 

– Under normale omstendigheter i et demokrati, så vil jo en sånn fadese føre til at man må gå av. Og det ville man jo gjort første gangen det skjer, og nå er det andre gangen han har en omtrentlig og slurvete omgang med høyst graderte opplysninger om en pågående krigsoperasjon. 

Read Entire Article