Kan vinne vippestat med abortkamp

1 month ago 25



Kortversjonen

  • Virginia er en vippestat hvor Kamala Harris leder knepent over Donald Trump før valget.
  • Mor og datter i Manassas, Virginia, skal stemme på Harris som de mener vil styrke kvinners rettigheter.
  • Moren endret sin stemme til Harris etter skuffelse over Trumps presidentperiode.

– Det skjedde så mye skremmende i løpet av de fire årene med Trump. Det eneste positive er at det fikk mange til å våkne og oppdage at vi må ta på alvor det politikerne sier at de skal gjøre.

Det sier Carmen når VG møter henne og moren Anna Maria gatelangs i den lille byen Manassas nord i Virginia, en times kjøring sør for Washington DC.

Virginia er som et USA i miniatyr: Sør stemmer republikansk, mens her nord i delstaten stemmes det primært demokratisk.

Dette er en delstat som kan svinge begge veier. Fram til Barack Obama i 2008 var den vunnet av republikanerne, men da snudde det seg. Siden da har delstaten vært vunnet av demokratene.

Bilde av VG i USAVG i USA

Kristina Kinne og Anders Giæver

Så oppdaget USA brått at Biden var gammel, og Virginia kom på vippen.

Nå, med Kamala Harris som demokratenes kandidat, er Virginia igjen – såvidt – på hennes side. Ifølge en måling fra New York Times leder hun med fem prosentpoeng over Trump: 49 prosent mot hans 44.

Men det er ennå lenge til valget 5. november. Og i USA som helhet har Trump 49 prosent, mot Harris’ 46 prosent, ifølge en måling gjort av CNN.

– Fire skremmende år

– Velkommen til oss. Det er en søt liten by, dette. Veldig sjarmerende, sier mor Anna Maria.

SOVEBY: Manassas sør for Washington DC er befolket av pendlere, og har lavere arbeidsledighet enn resten av USA. Foto: Kristina Kinne

Mor og datter er barn av den amerikanske drømmen, med både cubanske og skandinaviske røtter.

– Min far er skandinav et sted langt tilbake. Vi dro på cruise til Norge i fjor, faktisk. Det var fantastisk vakkert, sier Anna Maria.

I høst kommer de begge til å stemme på Kamala Harris.

– Jeg stoler på henne. Hun kommer til å stå opp for kvinners rettigheter og bringe tilbake det som vi mistet da Trump var president.

Det Carmen snakker om, er den landsdekkende retten til selvbestemt abort som var i hele USA fra 1973 til 2022. Det året bestemte imidlertid USAs høyesterett at det skulle være opp til hver delstat å lage sine egne regler for selvbestemt abort.

TO ÅR UTEN RETTIGHETER: 24. juni i år var det to år siden den landsdekkende retten til selvbestemt abort ble fjernet av USAs høyesterett. Kamala Harris (t.h.) markerte dette på et møte i Phoenix, Arizona. Foto: Rebecca Noble / Reuters / NTB

Siden da har fjorten delstater forbudt abort. Virginia er den sørligste delstaten som har beholdt denne rettigheten til kvinner.

– Det skjedde så mye skremmende i løpet av de fire årene med Trump, sier Carmen.

1 av 8 som kommer til å stemme i USAs presidentvalg mener at abort er et av de viktigste temaene. De fleste av dem stemmer som Carmen, demokratisk.

– Det eneste positive med det som skjedde i 2022 er at det fikk mange til å våkne og oppdage at vi må ta på alvor det politikerne sier at de skal gjøre. Vi kan ikke bare ignorere dem og håpe at det ikke vil skje. Nå er det snakk om «Project 2025». Det skremmer meg virkelig, sier hun.

Les også: Trump kobles til Prosjekt 2025: – En gavepakke til Biden

– Konvertert republikaner

Det er likevel ikke Harris’ inntreden i valget som gjør at hun får stemmene til mor og datter. De hadde stemt demokratisk også med Biden til rors.

Slik var det ikke for fire år siden.

– Jeg er en konvertert republikaner. Jeg stemte på Trump i 2016, sier mor Anna Maria under datterens strenge blikk:

– Altfor få av oss gjorde hjemmeleksen vår den gangen, og undersøkte hva han virkelig mente. Så kom pandemien og jeg så hvordan han responderte på den. Nå skammer jeg meg over at han fikk min stemme.

ANTIBAC I BLODET: Trump med USAs smittevernekspert Anthony Fauci i mars 2020, omkring tiden da Trump foreslo å injisere desinfiserende midler i kroppen som en behandling mot coronaviruset. Foto: ALEX WONG / AFP / NTB

Også datteren stemte republikansk da hun var yngre.

– Jeg stemte det mamma og pappa gjorde, for jeg trodde det som var bra for dem var bra for meg, sier Carmen.

Harris er egntlig ikke førstevalget hennes. Hun ville heller hatt Pete Buttigieg eller Bernie Sanders.

– Tenk at hovedargumentet mot Sanders var at han er for gammel. Og så endte vi opp med Biden, sier Carmen oppgitt:

– Så Kamala er definitivt et steg i riktig retning for oss som vil ha et progressivt USA.

Men alt er ennå i det blå. Da Virginia sist valgte ny guvernør, vant republikaneren Glenn Youngkin. Han har foreslått å forby abort femten uker ut i svangerskapet, men har så langt ikke fått støtte til det.

– Hele dette området kan svinge begge veier, sier Carmen.

Og joda, like ved – i samme by — stiger Missy ut av bilen sin. Det amerikanske flagget vaier på bilen og klistremerker med flagg og ørn pryder vinduene.

FRYKTER ÅPNE GRENSER: Missy i samme by som Carmen ønsker Trump tilbake. Fentanyl-epidemien skremmer henne. Foto: Kristina Kinne

Gjør som foreldrene

– Jeg liker virkelig ikke Kamala Harris. Jeg gjør ikke det, sier hun.

Det er Harris’ partnerskap med Biden som gjør henne upopulær hos Missy.

– Biden åpnet grensene og lot alle disse menneskene inn. Da Trump var president, holdt han grensene stengt, sier hun.

Mye av årsaken til det var at covid-pandemien slo til under Trump, og gjorde at myndigheter verden over stengte egne grenser. Missy gir likevel Trump æren for det. Hver femte stemmeberettigede mener som Missy at innvandring er det viktigste temaet for høstens valg.

Les også: Harris vs Trump: Slik skal de ta hverandre

– Han ville ikke slippe folk inn. Nå kommer de til Amerika med fentanyl og annet dop som dreper folk. Jeg synes Trump må komme seg tilbake og bare stenge grensen fullstendig igjen.

Missy er sikker på at Trump blir vinneren av høstens valg. Men stemme selv har hun ingen planer om.

– Nei. Jeg vet ikke hvorfor, men jeg har aldri stemt. Jeg er tydelig på hva jeg mener, men stemme gjør jeg ikke. Moren min lot meg aldri gjøre det.

Read Entire Article