Onsdag denne uken må Klima- og miljøvernminister Andreas Bjelland Eriksen svare for seg i Stortingets spørretime.
Fredag 11. april publiserte Klima- og miljødepartementet sin beslutning. Miljødirektoratets avslag på autorisasjonssøknad til Nasjonalt Villakssenter Kvåsfossen opprettholdes.
Staten skulle fra og med 2025 autorisere fire nye Besøkssentre for villaks i Norge. Sentre som hver tilføres ca. 2,3 millioner kroner årlig for å drive formidling om villaksen til turister, lokalbefolkning og skoler. Miljødirektoratet anser informasjonsarbeid og formidling om villaksen i Norge som så viktig at det skal prioriteres mer enn kr 9 millioner årlig til dette arbeidet, fordelt på fire besøkssentre. Men hva skjedde?
Senteret på Kvåsfossen ved elva Lygna i Agder har allerede i en årrekke vært landets mest spektakulære, mest omfattende attraksjon og besøkte senter for villaks og har stabilt hatt opp mot 10.000 årlige besøkende.
Likevel, i desember 2024 kom sjokket, saksbehandlerne i Miljødirektoratet gir autoriseringen på Sørlandet til Mandalselva Villakssenter som til sammenlikning har kun omtrent 500 betalende gjester pr år. Kvåsfossen mister dermed drøye 1,2 millioner i årlige midler.
Forskjellene på de to søkerne om autorisasjon som Besøkssenter for villaks var formidable i Kvåsfossens klare favør:
Mandalselva leverte ikke hovedsøknaden som svarer ut alle autorisasjonsspørsmålene før 37 døgn etter søknadsfristen.
Miljødirektoratet stiller krav til fagkompetanse ved sentrene. Kvåsfossen beskrev i sin søknad en økning fra 80% til 160% stilling som fagformidlere ved senteret. Mandalselva beskrev og planla ikke fagperson tilsatt i det hele tatt i sin søknad.
Agder Fylkeskommune, Statsforvalteren i Agder og kommunestyrene i Lyngdal og Hægebostad støttet Kvåsfossen sin søknad slik Miljødirektoratet krevde. Mandalselva manglet fullstendig tilsvarende lokal støtte i sin søknad.
Kvåsfossen hadde i fjor 750 skoleelever og 110 lærere gjennom sitt undervisningsopplegg om villaks slik Miljødirektoratet ønsker. Mandalselva hadde ingen undervisning.
Kvåsfossen har 20 ganger så høyt besøk av betalende gjester. I 2023 hadde Kvåsfossen billettsalg på kr 1.337.035,- mens Mandalselva solgte billetter for kr 23.977,-.
Direktoratet stiller krav om 1000 åpningstimer over minst 150 dager for de autoriserte besøkssentrene. Kvåsfossen oppfylte dette kravet i 2024, imens Mandalselva holdt stengt i lange perioder grunnet sykdom på fisk i akvariene.
Kvåsfossen viser et direkte innsyn i fisketrappen og laksens livssyklus – i motsetning til visning av villaks som er fisket opp av elva og satt månedsvis i fangenskap i akvarium.
Ved Kvåsfossen har det offentlige investert 8 ganger mer kapital (ca 22 mill.) i et offentlig/privat samarbeid sammenliknet med hva som er investert i Mandalselva. Nå har staten forlatt sin egen investering og satt senteret og hele anlegget ved Kvåsfossen i fare.
På Nasjonalt Villakssenter Kvåsfossen er det 4 ganger så stort innendørs attraksjonsareal, flere utstillinger, fisketrapp, prisbelønt moderne arkitektur og landskapsrom med stor attraksjonskraft med den spektakulære Kvåsfossen og elvejuvet. Alle sammen momenter der Mandalselva Villakssenter har store mangler.
Vi tenker at autoriseringen av fire besøkssentre for villaks bør handle om å drive et godt informasjonsarbeid om villaksen til flest mulig besøkende. I Kvåsfossen ville staten med en autorisering videreutviklet et anlegg som allerede har suksess, og brukt ca. 230 kroner pr gjest. I Mandalselva kan man forvente at den offentlige pengebruken blir opp mot 4 600 kroner pr gjest. Hvor er bærekraftperspektivet i en slik beslutning når departementet selv skriver at: «Autorisasjonsordninga sikrar kvalitet og effektiv bruk av statlege midlar»? En ren objektiv vurdering av de to sentrene tilsier en selvsagt autorisering av Kvåsfossen Villakssenter fremfor Mandalselva Villakssenter. Avgjørelsen kan ikke forsvares ut fra kravene til besøkssentre når Miljødirektoratet selv sier: «Der flere aktører søker autorisasjon for samme senter, vil den søkeren som best møter kravene autoriseres».
Underveis i klagesaken og etter at minister Eriksen opprettholdt avslaget har Arbeiderpartiet åpenbart vegret seg for å snakke om saken. Klima- og miljødepartementet avviser også å gi Senterpartiets Eivind Drivenes (medlem av Kontroll- og konstitusjonskomiteen) innsyn i sakens viktigste dokument der direktoratet forsvarer sin avgjørelse overfor departementet.
Saken innebærer en så graverende feil forvaltning fra Statens side at man må spørre seg om Arbeiderpartiet i det hele tatt bryr seg om villaksen og formidlingen om dens utfordringer.
Konsekvensen er at senteret på Kvåsfossen kan stå i konkursfare til høsten og vi står nå uten lønnsmidler til fagformidlere/naturveiledere som kan formidle om villaksen til våre 10.000 besøkende.