Tonje Brenna skal være ønsket som ny Ap-leder. Blir hun det, er hun aktuell som statsminister. Utenrikspolitisk erfaring og utdanning har Brenna imidlertid ikke stort av. Men trenger egentlig en statsminister det?
Publisert: 06.12.2024 18:51
Kortversjonen
- Tonje Brenna nevnes som mulig ny Ap-leder og statsminister, men mangler utenrikspolitisk erfaring. Spørsmålet er om dette er avgjørende for rollen.
- Flere mener en erfaren leder er nødvendig nå, med verdenssituasjonen som krever mye av politisk lederskap. Kai Eide fremhever Støre som viktig for Norge.
- Professor emeritus Rolf Tamnes påpeker at en statsminister uten erfaring kan balanseres med erfarne ministre.
Sammendraget er laget ved hjelp av kunstig intelligens (KI) og kvalitetssikret av Aftenpostens journalister.
Hvor viktig er det å ha utenrikspolitisk erfaring og utdanning som statsminister i Norge i dag?
Er svaret «veldig viktig», har arbeids- og inkluderingsminister og nestleder i Arbeiderpartiet (Ap), Tonje Brenna (37), en mulig utfordring.
Det samme gjelder for Aps andre nestleder, helse- og omsorgsminister Jan Christian Vestre (38).
Ingen av dem kan matche statsminister Jonas Gahr Støre eller utenriksminister Espen Barth Eide hva gjelder utdanning, erfaring eller nettverk på utenriksfeltet.
Men ettersom Barth Eide ikke ønsker gjenvalg til Stortinget, tyder det meste på at Brenna og Vestre stør fremst i køen for å bli Ap-leder, dersom Støre skulle gå av.
Ikke unikt
Støre er under sterkt press internt i Ap etter dårlige meningsmålinger over tid. Flere tungvektere innen utenriks- og sikkerhetspolitikk mener imidlertid det vil være uklokt å bytte ut Støre nå.
Det påpekes at Aps alternativer mangler tyngden statsministeren har innen utenriks- og sikkerhetspolitikk.
Det er ikke unikt at et land får en statsleder som er utenrikspolitisk uerfaren.
Som Emmanuel Macron, da han ble valgt til president i Frankrike som 39-åring. Eller Finlands Sanna Marin, som var 34 år og et ubeskrevet blad i utenrikspolitikken da hun ble statsminister i 2019.
I tillegg har land som Ungarn, Hellas, Belgia, Østerrike, Estland, Irland, New Zealand og Albania hatt statsministre i 30-årene med liten utenrikspolitisk erfaring. Av disse er det kun Ungarns Viktor Orban som fortsatt sitter med makten.
Det politiske landskapet i Europa har endret seg mye etter Russlands fullskala invasjon av Ukraina i 2022. Betyr det at det er nødvendig med mer internasjonal erfaring som statsminister?
Kai Eide, som i en mannsalder har arbeidet med internasjonal sikkerhetspolitikk og krisehåndtering for Norge, mener verdenssituasjonen nå setter veldig store krav til et lands leder.
Han mener det særlig gjelder et som ligger så strategisk viktig til som Norge.
Kai Eide
Tidligere norsk diplomat, ambassadør og FN-utsending over flere tiår. Har vært politiker for Høyre. Har senere meldt seg inn i Arbeiderpartiet.
– Vi må ha styrke i vårt lederskap
Eide sa nylig til Nettavisen at han mener det vil være «utrolig uklokt» å skifte ut Støre med en politiker med liten utenrikspolitisk erfaring.
Overfor Aftenposten legger Eide til at han i dag ikke kan se mange i norsk politikk som har den erfaringen og dybden som trengs til å være statsminister slik situasjonen er. Kun Jonas Gahr Støre og Erna Solberg.
Solberg var statsminister fra 2013 til 2021, har vært på Stortinget i 35 år og sitter i utenriks- og forsvarskomiteen (noe hun også har gjort tidligere) og Europautvalget. Hun har også vært medlem i en rekke internasjonale delegasjoner innen sikkerhetspolitiske felt og satt i ForsvarskommisjonenForsvarskommisjonenForsvarskommisjonen av 1990 ble nedsatt 26. januar 1990. Den hadde både sivile og militære medlemmer, og ble ledet av Kåre Willoch. Kommisjonen avga sin utredning i mars 1992..
– En statsminister skal opptre på landets vegne fra dag én med den tyngde og troverdighet som tjener partiet og landet. Det er ikke som en hvilket som helst jobb. Det krever ganske mye, sier han.
– Vi må også ha styrke i vårt lederskap til ikke bare å dilte etter allierte, men til å kunne ivareta egne nasjonale interesser. Det er blitt enda mer krevende i denne situasjonen. Jeg stusser over enkelte politikere som mener vi bør følge etter USA overalt der de går. Vi har interesser og står på et verdigrunnlag som er vårt, og det må vi ha evne og styrke til å stå for, sier han.
Eide sier han i dag ser veldig mange unge i politikken.
– Om en tid er de der. Men det krever tid, erfaring og forståelse. Denne båten skal styres på en stø måte, sier han.
Ingen «absolutt nødvendighet»
Rolf Tamnes, professor emeritus ved Norsk utenrikspolitisk institutt (Nupi), mener imidlertid at det ikke er en «absolutt nødvendighet» for enhver regjering å ha en statsminister med utenrikspolitisk erfaring.
Rolf Tamnes
Professor emeritus ved Norsk utenrikspolitisk institutt (Nupi). Ekspert på sikkerhets- og forsvarspolitikk, nordisk sikkerhet og sikkerhet i nordområdene.
– En regjering kan dandere sin portefølje slik at man deler de styrkene man har. Har man en utenrikspolitisk uerfaren statsminister kan man for eksempel kompensere med en erfaren utenriksminister og fagministre i departementene, sier han.
– Så jeg vil ikke overdrive den faktoren. Samtidig er det av betydning, også fordi statsledere i dag spiller en stadig mer sentral rolle i internasjonalt diplomati.
Tamnes sier erfaring er svært viktig, men at statsministerrollen mest handler om kompetanse.
– Det hjelper ikke å ha mange år på baken om man ikke er kompetent, selvsikker og kan opptre i internasjonale fora, sier han.
Både Brenna og Vestre har uttrykt sin støtte til Støre som statsminister.
– Det er ikke en aktuell problemstilling at jeg på noen som helst måte skulle utfordre Jonas Gahr Støre, sa Brenna tirsdag.
Samtidig viser Aps nedadgående oppslutning et behov for endring. Hvilke grep som tas i Arbeiderpartiet, må tiden vise.
Aftenposten har vært i kontakt med Tonje Brennas pressekontakt, som sier Brenna ikke ønsker å kommentere saken. Jan Christian Vestres pressekontakt har ikke svart på Aftenpostens henvendelse.